Repartizarea profitului din exploatarea aurului de la Rosia Montana intre statul roman si Gabriel Resources este un subiect care se poate negocia, a declarat Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in cadrul unei conferinte organizate de Focus Energetic. "Repartizarea profitului intre statul roman si companie este un subiect care se poate discuta si negocia, dar pentru asta trebuie sa avem in vedere un raport corect in ceea ce priveste repartitia acestui beneficiu si o estimare a evolutiei pretului aurului, care este foarte de facut", a spus Patruti. La randul sau, Cecilia Szenesy, director tehnic la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a spus ca "suntem dispusi la orice fel de discutii, dar deja participatia statului este competiviva".

Szenesy sustine ca ca 56% din beneficiile acestui proiect raman in Romania. "Acest procent de 56% este comparativ cu cele obtinute de tari din Europa de vest", a spus reprezentantul SMGC. Szenesy a mai spus ca valoarea zacamantului de la Rosia Montanta este evaluata la 7,5 miliarde de dolari, la un pret mediu al aurului de 900 de dolari uncia. Insa ar putea fi si mai mare daca s-ar calcula la un pret mai mare a unciei de aur.

In urma explotarii, s-a putea obtine 1,8 miliarde de dolari din impozite si redevente, iar 2,4 miliarde de dolari ar ajunge in economia romaneasca, a mai spus Cecilia Szenesy. Potrivit acesteia, "peste 56% din venituri raman in economia romaneasca (...)Efectul care se prograga in economia romaneasca este de circa 19 mld dolari", a mai spus reprezentantul RMGC.

Toate aceste cifre reprezinta estimarile facute de investitor.

La RMGC, Gabriel Resources detine 80,7% din actiuni, iar compania de stat Minvest 19,3%.