Autoritatile romane sunt in discutii cu Kazahstanul, Iordania si tarile africane in vederea dezvoltarii colaborarii in domeniul uraniului, a declarat Nicu Popa, directorul general al Companiei Nationale a Uraniului, in cadrul unei conferinte organizate de Focus Energetic. Romania trebuie sa caute noi resure de uraniu in vederea functionarii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Zacamintele exploatabile ale Romaniei sunt spre final. Romania poate asigra uranium pentru unitatile 1 si 2 de la Centrala de la Cernavoda, dar pentru a acoperi si celelalte doua reactoare trebuie gasite resurse in afara tarii.

"Problema identificarii de noi resurse de uraniu pentru a asigura functionarea reactoarele 3 si 4 este destul de apasatoare. Suntem in zona de tatonare cu Kazahstanul, pentru crearea unei societati mixte kazaho-romana (...)Urmatoarea intalnire a comisiei mixte va avea loc in Romania la sfarsitul lunii septembrie- inceputul lunii octombrie", a afirmat la randul sau Sorin Gaman, director general al Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.

"Incercam sa intram in tari in care producatorul francez de uraniu Areva este mai putin implicat. Pentru durata de viata a reactoarele nucleare 1 si 2, de circa 40-50 de ani, uraniul este suficient. Pentru functionarea reactoarelor 3 si 4 cautam fel de fel de demersuri. Am avut discutii si cu Iordania, dar este alt tip de zacamant acolo. Am avut inclusiv discutii cu tarile africane, in tarile unde Areva, principalul producator de uraniu, nu este prezent", a precizat Gaman.

Autoritatile romane recunosc ca este destul de dificila gasirea unor zacaminte in alte state, in conditiile in care "productia mondiala este de 50.000 tone, iar consumul de 67.000 tone", a spus Popa. Potrivit acestuia, fiecare stat incearca sa procure combustibil si sa-l stocheze. "Sucursala de la Feldioara livreaza acum pentru unitatile 1 si 2 de la Cernavoda inclusive din rezervele realizate incepand cu anul 1978", a mai aratat Popa.