Ministerul rus de Externe arata ca Moscova regreta decizia UE de a porni negocierile cu Turkmenistan si Azerbaidjan pentru un acord de transport al gazelor naturale prin Marea Caspica spre Europa, transmite RIA Novosti. Declaratia a fost facuta dupa ce Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul acordat Comisiei Europene in vederea negocierii unui acord referitor la cadrul legal cu Azerbaijan si Turkmenistan, pentru un gazoduct trans-caspic. Acesta este un important pas inainte facut de Europa in incercarea sa de a reduce dependenta de gazele rusesti.

"Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse regreta decizia Consiliului UE. Dupa toate aparentele, acesta ignora actuala situatie juridica si geopolitica din bazinul Marii Caspice", se arata intr-un comunicat al ministerului.

In plus, construirea conductei trans-caspice, care ar trece printr-o zona cu activitate seismica ridicata, ar putea afecta toate statele riverane.

Ministerul a mai spus ca toate incercarile de a interveni in afacerile din zona caspica ar putea complica serios situatia in regiune si ar afecta negativ discutiile cu privire la statutul Marii Caspice.

"Este pentru prima data cand Uniunea Europeana a propus un tratat pentru sustinerea unui proiect de infrastructura", se arata intr-un comunicat al Comisiei.

"Acum Europa poate vorbi cu o singura voce. Conducta trans-caspica este un proiect major in coridorul sudic pentru aducerea de noi surse de gaze spre Europa. Avem intentia de a realiza acest lucru cat mai curand posibil", a declarat comisarul pentru energie, Gunther Oettinger.

Acordul trans-caspic va constitui o baza pentru construirea unei conducte submarine prin care va fi adus gaz din Asia Centrala catre UE.

Rezervele de gaze din Turkmenistan au ajuns la peste 8 trilioane de metri cubi, fiind pe locul patru in lume. Turkmenistan intentioneaza sa tripleze productia de gaze la 230 de miliarde de metri cubi pe an pana in 2030, din care 180 miliarde de metri cubi vor merge la export.

Europa spera sa primeasca 10 miliarde de metri cubi de gaze din Turkmenistan si 20 miliarde de metri cubi din Azerbaidjan.