Participantii la proiectul South Stream intentioneza sa prezinte bancilor un plan de investitii in al doilea trimestru al anului 2012, a declarat Paolo Scaroni, director executiv al ENI, unul din actionarii South Stream, transmite RIA Novosti. Actionarii au semnat, astazi, 16 septembrie, un acord in urma caruia Gazprom a primit 50% din proiect, Electricite de France si Wintershall Germania cate 15%, iar ENI 20%.

Scaroni a mai spus ca sectiunea submarina a conductei costa 10 miliarde dolari.

Rusia intentioneaza sa lanseze conducta South Stream in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe sub Marea Neagra catre Europa Centrala si de Sud. Scopul conductei este diversificarea rutelor de transport al gazului rusesc, astfel incat sa fie ocolite actualele tari de tranzit, precum Ucraina, care in prezent se afla in contradictie cu Rusia in privinta preturilor.

In ciuda acestor neintelegeri, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a sugerat construirea South Stream pe teritoriul ucrainean, dar Valeri Golubev, reprezentant al Gazprom, a spus ca nu este rezonabil din punct de vedere economic.

South Stream concureaza cu proiectul european Nabucco, un gazoduct care isi propune sa aduca gaze naturale din Marea Caspica in Europa tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

De altfel, comisarul pentru energie, Gunther Oettinger a avertizat ca proiectul rusesc contravine intereselor europene si a amenintat Gazprom ca ar putea sa aiba probleme cu contractele europene.