Unul dintre cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda va fi oprit controlat, vineri, pentru maximum doua zile, cu scopul remedierii unei defectiuni la un echipament aferent centralei, anunta Mediafax, citand surse din Ministerul Economiei. "Nu sunt probleme cu siguranta centralei, iar defectiunea nu are legatura cu seceta", au afirmat sursele citate.

Centrala de la Cernavoda functioneaza cu doua reactoare, din cele cinci proiectate, asigurand circa 18% din consumul de energie din Romania.

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei, a anuntat joi ca debitul redus al Dunarii nu impune, deocamdata, oprirea controlata a reactoarelor.

UPDATE "Societatea Nationala Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat in seara zilei de astazi, 16.09.2011, pentru remedierea unei defectiuni la un echipament din Sistemul de alimentare cu combustibil al reactorului, in weekendul din zilele de 17 si 18 septembrie", se arata intr-un comunicat oficial al Ministerul Economiei.

  • Potrivit acestuia, nu s-au inregistrat probleme legate de protectia personalului, echipamentelor si a mediului, toate sistemele de securitate functionand conform proiectului.
  • Repornirea unitatii si sincronizarea la Sistemul Energetic National va avea loc dupa remedierea defectiunii si efectuarea testelor in conformitate cu procedurile centralei, durata estimata la 36 de ore, timp in care si reactorul va fi pregatit pentru repunerea in functiune.
  • Interventia a fost programata pe durata weekend cand consumul energetic este mai mic astfel incat sa nu fie afectat echilibrul in sistemul energetic national.