Grupul industrial si de inginerie german Siemens a anuntat ca se va retrage complet din industria nucleara, transmite BBC. Potrivit directorului executiv al conglomeratului, Peter Loescher, masura a fost luata ca raspuns la dezastrul de la centrala japoneza Fukushima, care in martie a fost afectata de un cutremur si un val tsunami.

Intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, Loescher a spus ca Siemens nu va mai construi centrale nucleare: "capitolul e inchis pentru noi".

Acesta este raspunsul firmei "la pozitionarea clara a societatii si scenei politice din Germania pentru o retragere din cadrul energiei nucleare", a spus el.

Directorul executiv al Siemens a precizat ca o intelegere cu compania ruseasca Rostom va fi de asemenea anulata, insa partea germana va cauta sa lucreze cu partenerii rusi "in alte domenii".

BBC aminteste ca Siemens a fost responsabila pentru construirea tuturor celor 17 centrale nucleare din Germania. Recent, compania s-a limitat la a livra partile non-nucleare pentru o serie de centrale construite de alte firme, incluzand proiecte actuale in China si Finlanda.

Loescher a spus ca Siemens va continua sa fabrice componente ce sunt folosite in industria energetica conventionala, precum turbine cu aburi. Acestea pot fi folosite si in centralele nucleare, precizeaza BBC.

Directorul executiv al Siemens a sustinut decizia Guvernului de la Berlin de a apela la surse de energie alternativa, despre care a spus ca reprezinta "proiectul secolului". El a afirmat totodata ca obiectivul Germaniei de a ajunge in 2020 la un procent de 35% energii alternative din totalul de energie poate fi atins.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat la sfarsitul lunii mai ca toate cele 17 reactoare nucleare din Germania vor fi inchise pana in 2020.

Inainte de dezastrul de la Fukushima, energia nucleara reprezenta 23% din totalul productiei de energie din Germania.