Grupul britanic BP si partenerii sai in exploatarea imensului zacamint de gaze naturale de la Shah Deniz, in Azerbaidjan, are in vedere o noua optiune pentru a transporta gazele spre Europa, fata de cele trei proiecte de gazoducte aflate deja in discutii. Presa azera si cea britanica scrie ca BP a propus un proiect de gazoduct care sa transporte gazul azer prin Turcia, Bulgaria si Romania spre Austria. Conducta ar fi de trei ori mai scurta decit Nabucco si ar costa mult mai putin.

Reactia Romaniei

Ioan Rusu, director general adjunct Transgaz (companie care reprezinta Romania in Nabucco) a declarat pentru HotNews.ro ca partea romana nu a fost contactata de BP pentru aceasta propunere.

Ioan Rusu: "Romania nu a fost contacta de nimeni in vederea implicarii in acest nou proiect. Nu stiam de acest proiect, am aflat de el din presa. Din cate am inteles este o propunere a azerilor, fiind vorba de o a patra varianta pentru transportul gazelor din Azerbaidjan in Europa. Nu stiu daca este un proiect fezabil atata vreme cat nu cunosc conditii esentiale, precum capacitatea conductei. Nu cred ca Nabucco poate fi pus in pericol de vreun alt proiect".

Detalii despre proiectul girat de BP:

Confirmand informatiile aparute in presa britanica, un purtator de cuvant a declarat marti, pentru AFP, ca BP ia in considerare o "alta optiune posibila" in afara celor trei discutate in prezent: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP. Toate cele trei proiecte isi propun ocolirea Rusiei.

Conducta propusa ar avea capatul in vestul Turciei, va trece prin Bulgaria, Romania si Ungaria, facind in final legatura cu infrastructura din Austria. Va avea o treime din lungimea propusa pentru Nabucco si o treime din capacitatea conductei sustinute politic de Comisia Europeana. Costurile de realizare vor fi, evident, mai mici decit in cazul Nabucco - un proiect care isi gaseste cu greu finantare din cauza costurilor uriase, in ciuda sustinerii politice asumate la nivelul Comisiei Europene.

Reamintim ca 1 octombrie 2011 este data-limita la care Guvernul azer trebuie sa primeasca propunerile tehnice si financiare din partea consortiilor care vor sa comercializeze gazul natural din zacamintul Shah Deniz, operat de BP.