Presedintele Traian Basescu a transmis de mai multe ori in ultima vreme urmatorul mesaj: Redeschideti minele! Si nu oricand, ci pana la sfarsitul anului. Insa, lucrurile nu sunt atat de simple precum lasa presedintele sa se inteleaga. Minele la care se refera au fost inchise din motive de nerentabilitate, tehnologia folosita este invechita, iar redeschiderea lor presupune un proces indelungat. Potrivit unor date furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, "timpul ramas pana la sfarsitul anului nu este suficient pentru derularea in totalitate a acestei proceduri". Vezi in text care sunt minele inchise si ce trebuie sa faca statul roman pentru a le redeschide.

Pana de aur descoperita in mina Gura BarzaFoto: AGERPRES

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca este obligatoriu ca pana la sfarsitul anului sa fie redeschise minele de aur, argint si cupru. Presedintele a precizat ca este problema Guvernului in ce conditii comerciale se redeschid aceste mine. "Daca pana acum cinci ani toate aceste exploatari erau subventionate de stat, datorita cresterii pretului pe plan mondial la cele trei metale, noi putem exploata rentabil acum fostele mine inchise. Nu discut cum, in ce conditii comerciale, este problema Guvernului. Dar avem obligatia ca pana la sfarsitul anului sa redeschidem, pentru a crea locuri de munca in anul 2012, exploatarile inchise care au generat, la randu-le, mult somaj. Astazi, suntem in situatia de a le redeschide si trebuie sa o facem, fie ca o facem cu participarea unor investitori straini interesati, fie ca o facem cu sustinerea din partea Guvernului pentru reluarea activitatilor", a spus Basescu la Scoala de Vara a UNPR.

Cateva zile mai tarziu a spus ca se poate investi in utilaje, prin credite de la Eximbank.

Basescu cere redeschiderea minelor chiar daca acestea au fost inchise din cauza ca devenisera nerentabile.

Potrivit Ministerului Economiei, toate minele de cupru, aur si argint au fost inchise intrucat devenisera nerentabile, tehnica si tehnologia de exploatare si de preparare a minereurilor fiind invechite si cu randamente foarte mici. De asemenea, incepand cu 1.01.2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, activitatea de extractie nu a mai putut fi subventionata.

In prezent, pe baza datelor pe care le detine, Ministerul Economiei face o analiza asupra fiecarui perimetru in parte (inchis sau in functiune) pentru a vedea in ce masura acestea prezinta interes economic. Reprezentantii Ministerului Economiei mai spun ca pentru redeschiderea minelor vor fi initiate proceduri de concesionari pentru investitori privati. "Redeschiderea unui perimetru minier se face in baza Legii minelor nr.85/2003 si in conditiile economiei de piata. Pentru aceasta, statul roman, prin institutiile sale, va initia procedura de concesionare a acestor perimetre unor investitori privati.

Timpul ramas pana la sfarsitul anului nu este suficient pentru derularea in totalitate a acestei proceduri", a explicat Ministerul Economiei.

  • Ministerul Economiei mai arata ca potentialul de exploatare al minelor inchise nu poate fi estimat decat pe baza unei documentatii tehnico-economice  elaborate de o firma de proiectare miniera. "Acesta se calculeaza pe baza rezervei de substanta minerala utila ramasa la data inchiderii minei (completata  eventual cu date obtinute prin noi lucrari de cercetare geologica) si a conditiilor geo-miniere ale zacamantului. Aceasta documentatie poate evalua solutiile  tehnice pentru redeschiderea minei si poate determina daca aceasta poate lucra in conditii de eficienta economica", arata Ministerul Economiei.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, in domeniul aurului si argintului (n.red. se exploateaza impreuna) exista 8 zacaminte inchise: Valea Rosie-inchis in 1997, Sofia-inchisa in 1995, Aurum-inchis in 1997, Wilhelm- inchis in 1991, Ilba (Purcaret, Firizan,Mihai Nepomuc)-inchis in 2006, Nistru (Coroana de aur, Galbena Lapusna, Mihai Dumbrava)-zacamant polimetalic aurifer inchis in 2006, Barza-inchis in 2006 si Baia de Aries-inchis in 2004.

In domeniul aurului si argintului nu exista nicio mina deschisa.

In domeniul cuprului, sunt 16 zacaminte inchise: Venera, Firizan, Valea Rosie -inchis in 1997, Anton II, Baita-inchis in 1996, Nistru, 9 mai,11 iunie-inchis in 1992, Dealu Negru-inchis in 1998, Mihai Nepomuc-inchis in 1996, Baiut-Cisma-zacamant polimetalic cuprifer inchis in 2006, Deva-inchis in 2003, Vetel-inchis in 2005, Balan -inchis in 2006, Altin Tepe-inchis in 2003, Valea Morii Noua-inchis in 2000, Fundu Moldovei-inchis in 2004, Lesu Ursului-inchis in 2006, Florimunda-inchis in 1999, Varad-inchis in 2002 si Suvarov, Valea Mare-inchis in 2005.

In domeniul cuprului exista si mine deschise, acestea fiind in perimetrele Rosia Poieni unde potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an si la Moldova Noua unde se estimeaza un potential de 1 milion de tone de minereu/an.