De ce a plecat ministrul Ion Ariton in Rusia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 3 octombrie 2011, 11:25 Economie | Energie


Romania, inca o tara de tranzit pentru Gazprom?
Foto: Gazprom
​Ministrul Economiei, Ion Ariton, se va afla intre 3 si 5 octombrie la Moscova unde va participa la reuniunea unei Comisii interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Potrivit Ministerului Economiei, Ariton se va intalni cu Alexei Miller, presedinte Gazprom, precum si cu conducerea companiilor rusesti Mechel si Lukoil. Intalnirea cu Miller este cruciala in conditiile in care trebuie puse la punct cateva proiecte comune. Posibile teme de discutie: Renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa, importurile de gaze, dezvoltarea a 10 depozite de gaze in Romania si proiectul South Stream.

 • Un subiect foarte important ar putea fi renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa. Potrivit unor informatii transmise in luna iulie de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, procesul de renegociere este in desfasurare.

Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania. Renegocierea conventiei reprezinta unul dintre cei trei pasi necesari pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale.

In forma actuala a conventiei, "gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom".

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Conventia semnata 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse prevedea mai multe obiective care nu au fost indeplinite pana acum. Inclusiv cele referitoare la cantitatile de gaze. In plus, conform conventiei trebuia infiintata o companie mixta Romgaz-Gazprom. Nu a fost infiintata, desi au existat discutii in acest sens. Partea romana trebuia sa acorde societatii mixte posibilitatea de a utiliza, pe baza contractuala, depozitele subterane de pe teritoriul Romaniei pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor interni si pentru asigurarea tranzitului gazelor rusesti in terte tari.

Potrivit conventiei, partea rusa era dispusa sa livreze Romaniei in perioada 2005-2010 pana la 14 mld metri cubi/anual, dar aceasta numai in cazul construirii unor noi capacitati de transport gaze.

Un proiect in acest sens este interconectarea cu Moldova prin Ungheni-Iasi. Desi se vorbeste de mai multi ani de acest proiect, abia acum a inceput sa se concretizeze.

Romania si Republica Moldova vor finaliza in acest an studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat la Bucuresti vicepremierul Republicii MOldova, Valeriu Lazar. Potrivit acestuia, este un proiect sustinut atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. "Federatia Rusa are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin Republica Moldova se tranziteaza 16-18% din gazele rusesti catre Europa. Noi facem bani din asta. Si Comisia Europeana are interesul sa aiba cat mai multe linii de interconexiune", a spus Lazar.

Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.

 • Un alt subiect l-ar putea constitui dezvoltarea depozitelor  de inmagazinare.

"Romania poate deveni un rezervor de gaze naturale pentru intreaga UE", declara, recent, pentru HotNews expertul in energie, Ionut Purica. O informatie esentiala este ca Romania a incheiat cu Gazprom discutiile si analizele preliminare privind dezvoltarea a 10 depozite de gaze  in Romania. "In perioada urmatoare, daca una din parti identifica un interes legitim, se va trece la analize si discutii concrete", sustine Ministerul Economiei. Tot acesta mai spune ca Romania dispune de un potential important de stocare a gazelor in cavitatile saline, mai ales in depozitul de la Ocna  Mures.

 • In ceea ce priveste relatia cu rusii de la Gazprom, Romania si-a manifestat, cu fiecare ocazie, deschiderea pentru intarirea cooperarii in sectorul gazelor  naturale, dar si in alte sectoare din domeniul energetic, precum si disponibilitatea pentru aprofundarea discutiilor, in vederea materializarii proiectelor  de interes comun, informeaza Ministerul Economiei. "Romania doreste colaborari atat in domeniul depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, cat  si in proiecte de explorare-dezvoltare-exploatare a zacamintelor de gaze naturale in afara granitelor tarii, inclusiv pe terte piete. Romania analizeaza cu  interes orice initiativa care poate contribui la securitatea energetica a tarii noastre si care poate avea un impact pozitiv la nivel regional", se arata  intr-un raspuns al ministerului catre HotNews.

Discutiile cu Gazprom pe tema depozitelor de gaze au demarat cu mai multi ani in urma, iar in iunie 2009 a fost semnat un memorandum de colaborare.

 • Si South Stream s-ar putea afla pe agenda discutiilor.
In cateva luni, Gazprom va face publice rezultatele studiului de fezabilitate a proiectului, fiind luate in calcul doua posibile rute de tranzit: Prin Bulgaria sau prin Romania. Pana acum, Bulgaria a fost vazuta ca fiind preferata de Rusia, mai ales ca in noiembrie anul trecut, a fost semnat un acord de infiintare a unei companii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei South Stream. Atunci, seful Gazprom, Alexei Miller, a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei.

South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5182 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Importam pt a vinde (Luni, 3 octombrie 2011, 12:15)

  Alianta energetica Romania-Rusia ? [anonim]

  Dreptul de a importa de 4 ori mai mult, pe care l-am obtine de la Gazprom, ne-ar pune in situatia extrem de favorabila de a putea re-exporta aceste cantitati suplimentare, pentru ca in mod cert nu avem nevoie de atatea miliarde m3 in plus.

  Oricum eram obligati de UE sa asiguram conditiile tehnice pe ambele sensuri ale interconectarilor cu Ungaria si Serbia (cu Bulgaria suntem deja, curand vom fi si cu Basarabia).
  Dar idealul ar fi ca Gazprom sa ne puna la indemana o cantitate mult mai mare de gaz.

  Astfel, am negocia un pret mai bun (volum mare, pret mai mic), am securiza consumul in crestere al Romaniei si am deveni exportatori catre Ungaria si Serbia, tari cu care avem unele probleme legate de minoritati (secuimea din Romania si vlahii din Timoc).

  Rusia e dispusa sa ne acorde un asemenea avantaj strategic, dar cu 2 conditii:
  -sa participam la South Stream (pt a lasa mai usor cu AGRI si Nabucco)
  -sa fim mai flexibili cu situatia Basarabiei

  Nu avem nici un fel de interes direct si imediat pt South Stream, chiar daca am participa nu renuntam la AGRI pt ca e fiabil, ieftin si de viitor.
  Bulgaria va fi absolut impotriva, pt ca ar pierde in favoarea Romaniei.

  La Basarabia nu va renunta nici un politician roman responsabil, pt ca nici un stat si nici un popor din lume nu abandoneaza zeci de mii de km2 si milioane de etnici.

  Romania nu va accepta usor conditiile, dar va oferi la schimb altceva:

  -depozite gigantice de stocare a gazelor (cum nu are nici o tara din Est), cel putin 10 locatii bune pt asa ceva, asta e f. interesant pt Gazprom pt ca Ucraina nu ar mai putea santaja usor cu inchiderea tranzitului.
  -acces la exploatarea resurselor romanesti de petrol si gaz din M. Neagra.

  Ambele propuneri ale Romaniei sunt f. rentabile financiar pt Gazprom.

  O alianta energetica a Rusiei cu Romania afecteaza strategic Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, tari care pierd bani sau vor depinde de noi la tranzitul de gaz.
  In plus, intareste puternic pozitia Romaniei in UE.
  • -1 (7 voturi)    
   foarte buna analiza dvs (Luni, 3 octombrie 2011, 13:58)

   sache [anonim] i-a raspuns lui Alianta energetica Romania-Rusia ?

   ....il vedeti pe ariton capabil de o asa gindire?
   • 0 (4 voturi)    
    Aveti dreptate... (Luni, 3 octombrie 2011, 20:36)

    Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui sache

    ...Marele Papagal Mircea Geoana, ginerele soacrei sale, MG era mai bun, clar....
  • -3 (5 voturi)    
   astea sunt doar plusurile (Luni, 3 octombrie 2011, 14:28)

   ready4war [anonim] i-a raspuns lui Alianta energetica Romania-Rusia ?

   Acum- minusurile:
   *acordul dintre Romania si Rusia este de tip cat va dam atat cumparati
   *daca Rusia ne vinde la 550 dolari si restul Europei la acelasi pret? gazprom- profit asigurat...
   *chiar crezi ca Rusia va scoate Ucraina din schema? Stii cam care e diferenta de cost(constructie+ intretinere) intre o conducta terestra si una acvatica?
  • -1 (1 vot)    
   Ca sa... (Marţi, 4 octombrie 2011, 8:55)

   Babau [anonim] i-a raspuns lui Alianta energetica Romania-Rusia ?

   ...achizitioneze 2 submarine, 3 portavioane si niste avionashe de alea rusesti plus ceva vodka ca vine iarna si tre sa ne-ncalzim
  • +1 (1 vot)    
   pai nu prea iasa (Marţi, 4 octombrie 2011, 11:39)

   FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui Alianta energetica Romania-Rusia ?

   Romania plateste pretul cel mai mare din Europa pt gaz Nu vad cum ar putea sa-l vanda si mai scump. E o manevra disperata a rusilor care pierd teren.
 • +4 (4 voturi)    
  Rusia amana construirea centralei de la Belene (Luni, 3 octombrie 2011, 12:35)

  Romania, nod energetic UE [anonim]

  Dupa ce consultantul HSBC, ales de guvernul bulgar sa faca un studiu asupra profitabilitatii construirii a 2 noi reactoare, a avertizat Bulgaria ca marja intre profit si pierdere e foarte mica, Bulgaria si Rusia au semnat pe 30 septembrie o anexa la contractul initial, anexa prin care prelungesc negocierile cu inca 6 luni, pana la inceputul lui aprilie 2012.

  Bulgaria nu mai e sigura ca merita sa bage miliarde (minim 3,6 miliarde) intr-o centrala care nu e dorita nici de UE, nici de vecinii romani si nici nu e clar daca va fi profitabila, in timp ce Rusia ameninta cu procese daca bulgarii nu-si respecta angajamentele contractuale.

  Belene e langa Dunare, la doar 10 km de Zimnicea, intr-o zona seismica.

  Bulgaria depinde de Rusia in ce priveste importul de gaze naturale (nu are productie proprie) si reactoarele nucleare (construite toate de rusi, dar Kozlodui a fost inchisa).
 • +5 (5 voturi)    
  Medan-mercenar de informatii (Luni, 3 octombrie 2011, 15:27)

  Scorpionu [anonim]

  Sunt curios daca l-a luat si pe Romeo Medan - un traficant de informatii din cabinetele ministeriale . E mai ieftin pentru Medan sa livreze informatiile direct la sursa decat sa uzeze canalele romano-austriaco-rusesti batatorite cat a dost la Comunicatii ....
  • +3 (3 voturi)    
   Interesant comentariu. (Luni, 3 octombrie 2011, 17:58)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Scorpionu

   Asteptam continuarea.Asemenea oameni nu trebuie menajati.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by