Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile si sucursalele a 17 companii participante la procedurile de achizitii publice organizate de Transgaz SA si Romgaz SA pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente, informeaza consiliul. Potrivit acestuia, a fost declansata o investigatie privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la opt licitatii organizate de Transgaz SA si Romgaz SA in perioada 2009- 2011.

  • "Suspectam companiile ca s-au inteles atat asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii cat si asupra modului in care isi sustineau aceste oferte, astfel incat contractele sa fie adjudecate prin rotatie. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa o investigatie de amploare intr-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Valoarea totala a celor opt contracte incheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei.

Cele 17 companii investigate sunt: SC Condmag SA Brasov, SC Inspet SA Ploiesti, SC Moldocor SA Piatra Neamt, SC TMUCB SA Bucuresti, SC Fluent Gaz SRL Sancraiu de Mures, SC Rominsta SRL Cristesti, judetul Mures, SC CIS Gaz SA Santana de Mures, TD Williamson Belgia, SC Habau Pps Pipeline Systems SRL Ploiesti, SC Cala SA Targu Mures, SC Instaservice SRL Targu Mures, SC Amarad SA Arad, SC Gascop SRL Targu Mures, SC Posada MED SRL Medias, SC Petrostar SA Ploiesti, SC Syscom 18 SRL Bucuresti, SC Transelectric SRL Targu Mures.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.