Primele livrari prin conducta Nabucco ar putea fi facute abia din 2018, cu un an mai tarziu decat au estimat ultima oara actionarii consortiului Nabucco, transmite Reuters. Anuntul a fost facut de unul dintre reprezentantii actionarilor, si anume Gerhard Roiss, directorul executiv al OMV. "Sunt cele mai recente informatii pe care le am", a spus Roiss.

Conducta NabuccoFoto: Nabucco

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, amanarea este cauza de faptul ca zacamantul Shah Deniz 2 din Azerbaidjan, unul dintre principalii furnizori de gaze, va atinge o productie de 25 miliarde de metri cubi de gaze putin mai tarziu decat s-a preconizat. De asemenea, surse din domeniu au spus pentru HotNews ca exista cel putin doua mari companii care vor sa adere la proiectul Nabucco, una dintre acestea fiind chiar compania petroliera de stat SOCAR din Azerbaidjan.

De altfel, Gerhard Roiss se afla zilele acestea intr-o vizita in Azerbaidjan.

Nabucco: Demararea constructiei este in continuare planificata pentru 2013

  • UPDATE "Asa cum am mai declarat, calendarul Nabucco este dependent de disponibilitatea surselor de gaze naturale. In momentul de fata asteptam decizia consortiului Shah Deniz II inainte de a reevalua acest calendar. Demararea constructiei este in continuare planificata pentru 2013 si momentan nu estimam intarzieri. Dorim sa finalizam constructia pana la sfarsitul lui 2017 astfel incat totul sa fie gata pentru exportul de gaze naturale", a afirmat intr-o declaratie de presa, purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal.

O alta companie interesata de Nabucco este Bayerngas din Germania. Aceasta a anuntat la finalul lunii septembrie ca doreste sa devina unul dintre actionarii Nabucco. Consortiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH saluta aceasta intentia. De altfel, negocierile cu cei sase actionari actuali vor incepe imediat pentru a stabili cum vor fi distribuite actiunile in cadrul consortiului pe viitor.

Nabucco este proiectul cel mai bine sustinut la nivel european in ceea ce priveste transportul gazului din regiunea Caspica si a Orientului Mijlociu catre Europa. Nabucco Gas Pipeline International GmbH a inaintat pe 1 octombrie consortiului Shah Deniz II o oferta completa pentru transportul gazelor naturale.

1 octombrie 2011 a fost data-limita impusa de Azerbaidjan consortiilor europene pentru transmiterea proiectelor tehnice si financiare in vederea transportului gazelor din uriasul zacamant Shah Deniz catre statele UE. In acest moment exista trei proiecte sigure care concureaza pentru obtinerea gazului azer: proiectul Nabucco, gazoductul ITGI si gazoductul trans-adriatic TAP. Toate cele trei proiecte au un scop comun: ocolirea Rusiei si reducerea dependentei de gazele exportate de Gazprom.

Azerbaidjan va putea sa furnizeze suficient gaz pentru alimentarea conductei de gaze Nabucco, sustin reprezentantii companiei azere SOCAR, potrivitNews.az.. Compania are in plan cresterea productiei de gaze de la zacamantul din Shah Deniz la 25 miliarde de metri cubi pana in 2017, a declarat in primavara prim-vicepresedintele, Khoshbakht Yusifzade.

Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale- Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria- unul dintre cele ma importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala- via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea

contractelor de aprovozionare cu gaze naturale.