Dupa amanari repetate, Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care ar permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila prin acordarea de certificate verzi. Investitorii asteapta de aproape trei ani intrarea in vigoare a schemei de ajutor care a fost reglementata initial in 2008. De data aceasta, Guvernul a adoptat ordonanta privind modificarea Legii 220/2008, asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana. Ionel David, reprezentant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), a declarat recent ca Executivul a tot amanat aprobarea noii legislatii deoarece se teme ca preturile la energia electrica vor creste in perioada urmatoare.

  • UPDATE Energia electrica se va scumpi estimativ cu 2,5%, in 2012, a declarat la finalul sedintei de Guvern presedintele Autoritatii pentru Reglementare in Domeniul Energiei, Dan Plaveti.
  • "Din calculele facute de noi in momentul de fata pe un scenariu despre capacitatile care se vor pune in functiune in anul 2012, inclusiv productia de energie din surse regenerabile care este sustinuta ne arata un impact de pana 2,5 procente pentru anul viitor", a spus seful ANRE

O scurta istorie a legislatiei privind sprijinirea sectorului energiei regenerabile

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

  • Practic, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele  acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste  certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea  energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta,  prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de  energie.

Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

Potrivit noii legi, producatorii vor primi cate 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, in cazulo centralelor hidroelectrice noi sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt retehnologizate. Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate pana in 2017 si 1 certificat verde incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs. Producatorii care generaza electricitate din surse solare vor beneficia de sase certificate. Producatorii vor primi doua certificate pentru utilizarea biomasei, biogazului si a biolichidelor si un singur certificat in cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deseurilor si namolurilor rezultate din apele uzate. Vor primi trei certificate cei care folosesc culturile energetice, in timp ce producatorii care utilizeaza surse geotermale beneficiaza de doua astfel de certificate.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri cum taraganeaza autoritatile notificarea acestei scheme de sprijin. Autoritatile romane au spus in mai multe randuri ca notificarea nu a fost trimisa pana acum din cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Dupa doi ani de discutii, corespondenta intensa dintre Bucuresti si Bruxelles s-a materializat intr-o invitatie din partea Comisiei Europene.

Cu toate acestea, autoritatile romane au tot sustinut ca inca au mai avut de lamurit unele lucruri, mai ales cele legate de supracompensare. Inca trebuie lamurit daca investitorii care au beneficiat de fonduri europene pot primi si certificate verzi.

Aceste intarzieri au provocat neliniste in randul investitorilor din domeniul energiei regenerabile, aratand ca nu este exclus sa caute oportunitati in alte state. In plus, actorii de pe piata regenerabilelor se tem ca oficialii de la Comisie vor cere Romaniei sa reduca beneficiile catre producatori pentru a evita supracompensarea.

"Dupa doi ani, inca se discuta modificari la Legea 220/2008. Perspectivele intarzierii legii sau modificarii ei pe parcurs nu incita la investitii. Avem perspectiva atat a intarzierii, cat si a modificarii legii (...) Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie", a declarat Jean Valvis, co-presedinte al grupului de lucru pentru Energie al CIS. Acesta a precizat ca nu poate admite nici cea mai mica reducere a stimulentelor deoarece nu o permit planurile sale de investitii.