UPDATE Guvernul a aprobat proiectul privind sprijinirea investitorilor in energia regenerabila

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:38 Economie | Energie


Dupa amanari repetate, Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care ar permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii de energie  regenerabila prin acordarea de certificate verzi. Investitorii asteapta de aproape trei ani intrarea in vigoare a schemei de ajutor care a fost reglementata  initial in 2008. De data aceasta, Guvernul a adoptat ordonanta privind modificarea Legii 220/2008, asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana. Ionel  David, reprezentant al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), a declarat recent ca Executivul a tot amanat aprobarea noii legislatii deoarece se teme ca preturile la energia electrica vor creste in perioada urmatoare.

 • UPDATE Energia electrica se va scumpi estimativ cu 2,5%, in 2012, a declarat la finalul sedintei de Guvern presedintele Autoritatii pentru Reglementare in Domeniul Energiei, Dan Plaveti.
 • "Din calculele facute de noi in momentul de fata pe un scenariu despre capacitatile care se vor pune in functiune in anul 2012, inclusiv productia de energie din surse regenerabile care este sustinuta ne arata un impact de pana 2,5 procente pentru anul viitor", a spus seful ANRE

O scurta istorie a legislatiei privind sprijinirea sectorului energiei regenerabile


Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le  cumpere in cote anuale.

 • Practic, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele  acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste  certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea  energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta,  prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de  energie.
Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

Potrivit noii legi, producatorii vor primi cate 3 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, in cazulo centralelor hidroelectrice noi sau 2 certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt retehnologizate. Producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate pana in 2017 si 1 certificat verde incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs. Producatorii care generaza electricitate din surse solare vor beneficia de sase certificate. Producatorii vor primi doua certificate pentru utilizarea biomasei, biogazului si a biolichidelor si un singur certificat in cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deseurilor si namolurilor rezultate din apele uzate. Vor primi trei certificate cei care folosesc culturile energetice, in timp ce producatorii care utilizeaza surse geotermale beneficiaza de doua astfel de certificate.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri cum taraganeaza autoritatile notificarea acestei scheme de sprijin. Autoritatile romane au spus in mai multe randuri ca notificarea nu a fost trimisa pana acum din cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Dupa doi ani de discutii, corespondenta intensa dintre Bucuresti si Bruxelles s-a  materializat intr-o invitatie din partea Comisiei Europene.

Cu toate acestea, autoritatile romane au tot sustinut ca inca au mai avut de lamurit unele lucruri, mai ales cele legate de supracompensare. Inca trebuie lamurit daca investitorii care au beneficiat  de fonduri europene pot primi si certificate verzi.

Aceste intarzieri au provocat neliniste in randul investitorilor din domeniul energiei regenerabile, aratand ca nu este exclus sa caute oportunitati in alte state. In plus, actorii de pe piata regenerabilelor se tem ca oficialii de la Comisie vor cere Romaniei sa reduca beneficiile catre producatori pentru a evita supracompensarea.

"Dupa doi ani, inca se discuta modificari la Legea 220/2008. Perspectivele intarzierii legii sau modificarii ei pe parcurs nu incita  la investitii. Avem perspectiva atat a intarzierii, cat si a modificarii legii (...) Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie", a declarat Jean Valvis, co-presedinte al grupului de lucru pentru Energie al CIS. Acesta a precizat ca nu poate admite nici cea mai mica reducere a stimulentelor deoarece nu o permit planurile sale de investitii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3750 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Cum? (Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:43)

  Istvan [anonim]

  Cum ar pute sa creasca pretul intregii electriciati cu 8% cand din surse eoliene se vor obtine in jur de 2% din electricitatea tarii anul asta, si chiar si pana la 10% e cale lunga inca...
  Mi se pare o sperietoare absurda. Sau se pregateste ANRE sa ascunda alte scumpiri sub pretextul energiei din eolian?
  • -1 (1 vot)    
   m-am saturat.... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:27)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Istvan

   m-am saturat de arhitecti afaceristi

   hai frate sa facem toti arhitectura si sa ne imbogatim ca asta si ca patriciu

   ce naiba facem ASE , IT si MEdicina
   ARHITECTURA conduce Bussiness-ul in roMANIA,

   mai bine zis talentul de a construi vrajeli...
 • +2 (8 voturi)    
  Energia ecologica... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 13:51)

  Texi [anonim]

  ...este CEA MAI SCUMPA energie. O tara ca a noastra nu ar trebui sa aiba fite ecologice in aceasta zona pentru ca NU NE PERMITEM. Am putea construi hidrocentrale cu acumulare (pompeaza noaptea apa cu energie ieftina si produc ziua energie pe care o vand mai scump) sau noi reactoare nucleare, dar la alea e de munca... Asa hai sa instalam moristi din import, iese banu' rapid si le platesc prostii pe factura.
  • +1 (9 voturi)    
   ... esti depasit de timp (Miercuri, 12 octombrie 2011, 14:05)

   Marcus [anonim] i-a raspuns lui Texi

   Avem cel mai ieftina energie din UE si ne plangem. Nu e corect !
   Ecologia nu este O FITA !! ... suntem pe margine prapastiei ... sarim din vara direct in iarna si invers ... fara alte anotimpuri intermediare. Gradul de toxicitate a atmosferei din orase este intolerant ... practic ne sinucidem constient ! Nici macar nu ai idee cat costa o hidrocentrala ...pe langa impactul in mediu !! ... probabil ca nu ai pregatirea necesara sa intelegi .. dar poti sa alegi sa taci .

   Ceea ce e important e daca se scumpeste macar sa ne dea subventii sa ne producem energia siguri ..asa face toata Europa ..si atunci e corect ! Nu ?
   • -3 (5 voturi)    
    te chinui degeaba... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 14:52)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Marcus

    Tu crezi ca mirlanu' de romania stie din astea? El stie ca trebuie sa aiba ce baga in burdihan miine. Nu-l intereseaza pe el fitse din astea ecologice... A prins 2 ani de prosperitate pe datorie si a ajuns la concluzia ca la valoarea lui, nivelul de trai ar trebui sa fie macar cit era in 2008. Ce conteaza ca ne intoxicam de atita poluare? Mirlanu sa aiba bani de mici si de bere, asta-i important...
    • +2 (6 voturi)    
     intrebarile marlanului (Miercuri, 12 octombrie 2011, 18:55)

     burdihan [anonim] i-a raspuns lui bogdan

     Ma intereseaza "fitsele ecologice" mai mult decat micii si berea.

     Ma interseaza cat folosesti tu masina?
     Stii, poti merge si punand pas dupa pas, in felul asta nu participi la poluare nici macar indirect. Ma intereseaza daca dupa asta mananci mazare verde. Ma intereseaza daca laptopul la care ai scris este alimentat de un dinam actionat de catre tine, cu pedale.

     Dar mai ales ma interseaza cat castiga d-alde Valdis din marile investitii ecologice in "romania".
     Stii, Valdis a fost actionar la Rapid- un club model de corporatie ecologista.
     A pus mana pe ape minerale Dorna, pe care a vândut-o în 2002 gigantului american ecologist Coca Cola, într-o tranzactie estimată la 40 de milioane de euro. Iti dai seama ca muream neecologizati fara Valvis& Coca Cola?
     Nu mai beam in veci de veci Poiana Negri sau Izvorul Alb la pretul modic de 1/2 Euro PET-ul.
     Sau spune-ne ceva despre ecologia laptelui La Dorna- ceva ce are azi gust de cauciuc ars... dar desigur el nu este reprocesat, caci asta nu ar fi nici logic, nici ecologic.

     Hai, spune-ne cum sa nu murim prosti pe datorie!
     • +2 (2 voturi)    
      LaDorna este Francezilor de la Lactalis (Joi, 13 octombrie 2011, 1:44)

      Nelu [anonim] i-a raspuns lui burdihan

      In 2008 Valvis a vandut LaDorna Francezilor de la Lactalis.Trebuie totusi sa spunem ca acest lapte UHT a fost primul lapte de calitate aparut in Romania la nivel national. Hai sa fim mai obiectivi !
   • 0 (2 voturi)    
    Timpul... (Joi, 13 octombrie 2011, 11:08)

    Texi [anonim] i-a raspuns lui Marcus

    Marcus, in legatura cu pregatirea... sunt inginer electrotehnist. Stiu cat costa o hidrocentrala (vorbeam de centrala cu acumulare de la Tarnita, care este pur si simplu o bijuterie... de facut bani si energie) si mai stiu si cat costa zecile de partii de schi, telegondole, sali de sport si bazine olimpice... Gradul de toxicitate al atmosferei din orase nu e de la sistemul energetic, ci de la masinile pe care le conducem noi... Iar in legatura cu subventiile pentru energie, ai sa primesti de nu ai sa poti duce... Sa te uiti pe factura de la anu' si vezi ca ecologia asta este si ea o... simpla MARE afacere.
  • +2 (6 voturi)    
   baietii destepti vs. statul fraier (Miercuri, 12 octombrie 2011, 15:02)

   AG [utilizator] i-a raspuns lui Texi

   Sa facem un calcul grosier.
   Turbinele instalate de Valvis in Dobrogea, au o putere de 2.5 mw. Adica la modul ideal ar produce 135 (2.5*27*2) euroi pe ora, 3240/zi si 1.182.600/an. In practica, la un randament de ~30%, ar rezulta ca o turbina obtine din certificate verzi aproximativ ~350.000 euro anual. La un cost de aproximativ 2.000.000 de euro/morisca rezulta ca investitia e amortizata in max. 6ani adica in 2017 cand o sa primeasca un singur certificat/mw.

   Acum daca tot e sa platim in plus pentru energie, as prefera ca investitia sa o faca statul si sa-i platesc in plus statului si nu lui Valvis.
   • -2 (2 voturi)    
    nu chiar (Miercuri, 12 octombrie 2011, 20:43)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui AG

    Valvis nu a podus banii astia ci o banca. Mai trebuie pusa dobanda de 5%
    Mai trebuie pusa si ceva intretinere. (evident tot o firma capusa a lui care va face mult mai multi bani decat firma mama)

    Daca draciile lui se amortizeaza in 6 ani deja statul roman poate veni cu conditzii de pretz prin urmare o sa faca in asa fel incat sa trebuiasca o multime de ani sa se amortizeze asta in timp ce firmele capuse vor prospera.
   • 0 (4 voturi)    
    Valvis nu are eoliene ! (Joi, 13 octombrie 2011, 1:57)

    Dorneanul [anonim] i-a raspuns lui AG

    Intradevar,decat cunosc, Valvis are proiecte in domeniul Biomasei incercand sa valorifice terenurile in starea de parloaga. Cu siguranta nu are nici turbina eoliana si nici o investitie la Dobrogea.Am citit ca dansul nu crede la aceasta forma de energie verde.
    Hai sa oprim propaganda gratuita si ridicola cu aruncatu de noroi gratuit !
    Regenerabile sunt necesare pentru un viitor suportabil ...mai mult interziam aceasta necesitate mai mult vom plati cu toti SI in termen de BANI dar SI cu SANATATEA nostra !
   • +1 (1 vot)    
    Salutar picul de aritmetica (Joi, 13 octombrie 2011, 17:30)

    Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui AG

    ... insa gresesti pe ici, pe colo.
    Costul nu e nici pe departe de doua milioane pe morisca de 2.5MW. Este (cam) de 1,6-1,7 milioane/MW, deci morisca de care zici (cu tot ce mai are pe langa/pesub ea) costa cam patru milioane.
    E drept insa ca n-ai luat in calcul pretul energiei vandute si-ai si pus certificatul verde la pretul minim.
    Per total, cred ca esti destul de aproape de adevar; poate nu chiar max 6 ani, ci mai degraba min 6 ani, dar oricum, pe-acolo.
    Bun, si? In cat timp ar fi corect sa se amortizeze o investitie?
    In alta ordine de idei, felicitari Claudiei Piorvoiu pentru prudenta exprimata inca din primul paragraf "Dupa amanari repetate, Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care AR permite aplicarea schemei de sprijin... "
    :-)))))
 • +2 (8 voturi)    
  A, domnul Jean Valvis.... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 14:06)

  minus [utilizator]

  "Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie", a declarat Jean Valvis.

  Anuleaza-le, taica.

  Statul a saracit- de la furturile rosii, verzi si de toate culorile- si acum nu mai are bani sa dea pensiile. A, pensiile inseamna moftul ala prin care prostii ce au muncit asteapta sa primeasca ceva pentru contributiile smulse de stat. Dar acum statul este foarte ocupat sa plateasca producerea de energie verde, caci trebuie sa salvam planeta asta....

  Ai vandut destule pe aici si ti-ai sporit averea cu zeci de milioane de euro. Mai lasa-ne si "neînverziți"!
 • +3 (5 voturi)    
  energie verde (Miercuri, 12 octombrie 2011, 14:50)

  Seu Ghunter [anonim]

  De ce trebuie sa platim noi consumatorii de rand investitiile altora , sa-si mai micsoreze profitul si apoi sa investeasca in ce vor.
 • -1 (1 vot)    
  nu mai inteleg nimic... (Miercuri, 12 octombrie 2011, 22:03)

  costica [anonim]

  pe ultima mea factura, cea de regularizare la 3 luni, am consumat 168 Kw si apare pe factura (si asta de mai multe luni, nu numai acum) la Rubrica produse si servicii facturate urmatorul produs:
  "Contributie cogenerare inalta eficienta" si la cei 168 Kw ai nostri de care am vorbit mai sus, ptr acest produs au facturat la pret unitar de 0,01850 Lei/kw rezulta 3,11 Lei + TVA de 0,74 Lei.
  Asta ce inseamna ?!
  Cresterea de care se tem guvernantii e in plus fata de asta, ce este pe factura mea nu asta inseamna ??!!
  Cine stie sa explice, pana ma duc la ei sa ma lamureasca ??!!
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 octombrie 2011, 0:38)

   [anonim] i-a raspuns lui costica

  • 0 (0 voturi)    
   Da, aia e altceva (Joi, 13 octombrie 2011, 17:38)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui costica

   ..si da, e in plus.
   Incercand sa tin lucrurile cat mai simple, contributia asta cu cogenerarea de inalta eficienta se refera la sistemul de incalzire centralizat al locuintelor din mediul urban -- termoficarea, daca vrei.
   In cele mai multe cazuri, agentul termic e produs in instalatii de cogenerare -- adica centrale care functioneaza la eficienta maxima atunci cand produc atat abur, cat si energie electrica. Vara insa, cand aburul pentru termoficare nu-si gaseste cumparatori, aceste centrale produc mai mult electricitate... cu o eficienta inevitabil mai scazuta.
   Contributia de care vorbesti este o modalitate de a compensa operatorii acestor centrale pentru faptul ca trebuie sa le opereze si-n conditii proaste pentru ei, adica vara.
   Ca o nota separata, pentru ca se leaga de discutia cu "de ce sa dau eu bani pentru energia verde" merita observat ca aceasta contributie pentru cogenerare este platita nu numai de utilizatorii sistemului de incvaklzire centralizat, dar si de amarata de Romanie rurala, aia care n-o sa ajunga neam de neamul ei sa foloseasca termoficarea...
 • +1 (1 vot)    
  Energia regenerabila (Joi, 13 octombrie 2011, 9:19)

  hsl [utilizator]

  nu consuma resurse deci ar trebui ca in timp mai indelungat sa coste mai putin.
  Ah, ca producatorii nu au profit imediat asta e altceva insa nu ar trebui ca eu -consumator final - sa fiu taxat mai scump acum ca sa aiba o companie privata profit mai rapid.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by