Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri trei hotarari de Guvern prin care s-au aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera din cadrul rundei a X -a de apel public de oferta. Titularii Acordurilor sunt companii olandeze si romanesti: Melrose Resources BV & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu si Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafarul. In afara de Petromar, celelate companii sunt olandeze.

Fiecare perimetru concesionat are o suprafata de circa 1.000 de kilometri patrati, perimetrele fiind amplasate in sectorul romanesc al Marii Negre, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Ioana Muntean.

Acordurile petroliere au o durata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, in functie de complexitatea lucrarilor, iar titularii Acordurilor sunt companii olandeze si romanesti.

Valoarea programelor de investitii minime obligatorii care se vor derula in urmatorii trei ani este de circa 140 de milioane de dolari. "Dupa finalizarea programului obligatoriu, in functie de rezultatele obtinute, titularii Acordurilor pot decide renuntarea la Acord sau continuarea lucrarilor cu programe optionale care se cifreaza intre 70 si aproximativ 180 de milioane de dolari pentru trei ani", spus Ioana Muntean.