Turkmenistanul, stat curtat de Europa pentru furnizarea de gaze naturale, fiind considerat o alternativa care ar putea reduce masiv dependenta de Rusia, a anuntat ca "trece la treaba" in privinta constructiei gazoductului Nabucco, proiect sustinut de Uniunea Europeana, care include si Romania, scrie publicatia azera APA.

Presedintele turkmen Kurbanguly Berdymukhamedov s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu omologul sau din Austria, unde va fi principalul nod de colectare a gazelor din regiunea caspica si de distributie catre restul Europei. Berdymukhamedov s-a aratat increzator cu privire la dezvoltarea proiectului.

"Astazi ne apucam de punerea bazelor legale si contractuale pentru furnizarea de energie turkmena catre Europa", a declarat el.

"Suntem dispusi sa sustinem un dialog constructiv cu Europa in privinta energiei si invitam Austria sa participe la acest dialog in modul cel mai activ si eficace", a spus seful statului turkmen, dupa discutiile cu presedintele austriac Heinz Fischer.

"Turkmenistan este un important furnizor de gaze naturale, iar Europa este un consumator de incredere. Trebuie sa realizam acest proiect in conditii reciproc avantajoase", a declarat Fischer.

"Proiectul Nabucco este de importanta prioritara pentru Austria", a mai spus Fischer, adaugand ca manageri de top din cadrul grupului austriac de petrol si gaze OMV, care participa la proiectul Nabucco, au facut parte din delegatia sa.

"Din cate inteleg, sunteti foarte optimist cu privire la acest proiect", i-a spus presedintele austriac omologului sau turkmen.

Berdymukhamedov a spus ca Turkmenistanul a inceput deja constructia unei conducte de 1.000 de kilometri, ce va traversa tara de la est la vest, legand campul de gaze de la Iolotan Sud cu Marea Caspica, si care va putea aproviziona proiectul Nabucco. Conducta va costa 2 miliarde de dolari, iar "lucrarile de constructie se desfasoara in ritm rapid", a precizat liderul turkmen.

Proiectul Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale - Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Turkmenistan, numarul patru mondial la rezervele de gaze naturale, ar urma sa devina, potrivit calculelor europenilor, principal furnizor pentru aceasta conducta.