Hidroelectrica are demersuri facute pentru pregatirea vanzarii unui pachet de 10% din actiuni pe bursa, dar asteapta ca Ministerul Economiei sa decida daca va asigura aceeasi strategie de listare pentru toate companiile din subordine sau daca fiecare companie isi face propria strategie, iar cel mai scurt termen pentru listare este 2012, a declarat miercuri Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Acesta a mai spus ca sunt investitori interesati de actiunile companiei, precizand ca BERD Londra si-a aratat deja interesul sa detina 10% din capitalul Hidroelectrica.

  • "Unii (n.a investitori) sunt interesati. Reprezentantul BERD Londra a spus ca ar vrea sa detina 10% din capitalul Hidroelectrica. Problema este de a stabili noi daca este oportun sau daca va fi primul pas sa majoram capitalul social sau sa ne listam la bursa si apoi sa majoram capitalul social. Aici sunt inca in dezbateri si dupa ce Ministerul decide daca pentru toate companiile asigura aceeasi strategie sau fiecare companie in parte isi face propria strategie, vom porni pe respectiva strategie", a spus miercuri Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica la conferinta "European Energy Development".

Declaratia acestuia vine dupa ce tot miercuri, in cadrul aceluiasi eveniment, Frank Hajdinjak, directorul executiv al E.ON Romania, a declarat ca firma sa nu este interesata de investitia intr-un pachet minoritar de actiuni la Hidroelectrica si ca nici un investitor din acest sector nu este interesat sa faca acest lucru daca nu va avea pachetul majoritar de actiuni.

Potrivit memorandumului de intelegere cu Fondul Monetar International, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, actionarul majoritar al Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare de actiuni la Hidroelectrica si la alte companii energetice cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investitii in acest sector.

In luna septembrie, statul a votat insa impotriva listarii Hidrolectrica la Bursa, pentru ca inca nu a fost abrogata Ordonanta Guvernului privind proiectul abandonat al infiintarii Electra si Hidroenergetica. In plus, Hidroelectrica este implicata in litigii privind infiintarea celor doi giganti, demarate de Fondul Proprietatea si sindicate, care se afla inca pe rol. Un alt motiv a fost acela ca Hidroelectrica detine o pozitie strategica in economie, prin urmare, va trebui aprobata o strategie de privatizare de catre Guvern.

In prezent, statul detine 80% din actiunile Hidroelectrica, iar un procent de 19,94% este controlat de Fondul Proprietatea.