Alexandru Patruti, presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, a declarat joi ca MOL, Sterling Resources si o alta companie al carei nume nu l-a putut face public si-au manifestat intentia de a exploata gaze de sist in Romania.

El a aratat, la conferinta European Energy Development, ca, pe langa Chevron, alte doua companii si-au manifestat intentia de a exploata gaze de sist in doua perimetre in vestul Romaniei. Totodata, Sterling Resources a anuntat ca doreste sa exploateze gaze de sist in Oltenia, intr-un perimetru unde exploateaza gaze conventionale in prezent.

Gigantul Chevron a castigat deja dreptul de a extrage rezerve din sudul Dobrogei, de pe 2.500 de kilometri patrati.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite.

Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi.

Cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume le au, in ordine, Rusia cu 25,02% din rezervele totale dovedite de gaz natural din lume, Iran (15,57%) si Qatar (13,39%).