Romania are rezerve sigure de titei pentru o perioada de circa 15 ani avand la dispozitie tehnologiile existente, insa exista sperante ca acestea vor creste datorita noilor tehnologii, a declarat joi Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la conferinta European Energy Development. In ceea ce priveste gazele naturale, exista rezerve sigure pe o perioada de 10 ani.

El a aratat ca rezervele geologice de titei ale Romaniei se ridica la 2,02 miliarde de tone, iar cele sigure sunt de 54,8 milioane de tone. Rezervele geologice de gaze ale Romaniei sunt de 660.602 miliarde de metri cubi, iar cele sigure de 109.284 de miliarde de metri cubi.

Alexandru Patruti a mai declarat ca rezervele sigure de titei s-ar putea majora in cazul petrolului avand in vedere ca exista sperante pentru cresterea gradului de recuperare pe baza noilor tehnologii si proiecte pentru explorarea zonelor, in special offshore.

In cazul gazelor naturale, el a aratat ca perspectivele imediate sunt mai incurajatoare, existand perspectiva de noi descoperiri in adancime si in zona marii negre.

"Aceste cifre cu perioada estimata sunt cifre certe, si reprezinta cea mai pesimista varianta. Cu siguranta aceasta perioada va creste in urma lucrarilor de explorare in desfasurare", a declarat Patruti.

El a vorbit si despre gazele de sist, precizand ca in acest sector cercetarile sunt abia la inceput.

"Avem o estimare la nivelul intregii tari, dar asteptam desfasurarea lucrarilor de explorare care vor incepe cu cele desfasurate de Chevron, pentru a vedea daca estimarile pot fi si confirmate", a mai afirmat presedintele ANRM.