Comisia Europeana a comunicat Ministerului Economiei ca nu mai este de acord sa cofinanteze un program de 127 milioane de euro pentru activitati de desulfurare la termocentrale, desi in 2008 a avizat schema de ajutor de stat, a declarat Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, citat de Mediafax.

"Avem o schema de ajutor de stat pentru desulfurari. Saptamana trecuta, Comisia Europeana ne-a spus ca nu se poate aproba schema, deci sa uitam de acesti bani, desi Comisia a avizat schema in 2008. Singura lor justificare a fost: We have doubts (avem indoieli - n.r.)", a spus Sandulescu.

Din aceasta cauza, proiectele de desulfurare de la mai multe termocentrale sunt blocate.

"Termenele de conformare la cerintele de mediu nu s-au modificat, ele sunt incluse in Tratatul de aderare (a Romaniei la UE - n.r.). Comisia Europeana a propus o solutie alternativa, adica o alta schema de ajutor de stat pe partea de mediu, dar prin asta s-ar obtine foarte putini bani, practic, mai nimic", a precizat Alexandru Sandulescu.

CE a impus termene pana la care trebuie redusa poluarea in termocentrale, care incep cu anul 2013, iar in caz contrar unitatile ar putea fi inchise.