Totodata, Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii trebuie sa defineasca exact consumatorii vulnerabili in legile privind electricitatea si gazele si sa stabileasca mecanismele de protectie a acestora.
Foaie de parcurs pentru eliminarea preturilor reglementate
Guvernul trebuie sa adopte o foaie de parcurs detaliata a procesului de eliminare treptata a preturilor reglementate la electricitate si gaze pentru consumatorii industriali si casnici printr-un memorandum guvernamental pana la finele lunii ianuarie 2102, pentru a fi inaintata Parlamentului in acelasi timp urmand a fi ulterior adoptata prin legislatie nationala cat se poate de repede.
Proiectul de foaie de parcurs va fi transmis partenerilor din cadrul programului pana la inceputul lunii ianuarie 2012, spre a fi agreata pana la finele lunii ianuarie 2012 intre ANRE, Guvernul Romaniei, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Foaia de parcurs trebuie sa prevada:
- calendarul final al dereglementarii ce trebuie realizata cat se poate de curand dar nu mai tarziu de finele anului 2013 (pentru consumatorii industriali) si de finele anului 2015 (pentru consumatorii casnici) la electricitate si gaze;
- principalii pasi intermediari ai procesului de dereglementare pentru electricitate si gaze, ce trebuie sa aiba la baza o metoda clara si transparenta de majorare treptata a tarifelor prin care sa se asigure ca pe perioada eliminarii treptate preturile de piata si tarifele reglementate nu vor fi foarte divergente, si metode de evitare a subventiilor incrucisate intre segmentele de consumatori, precum si criterii clare si transparente pentru consumatorii pentru care acestea se vor elimina treptat;
- un cadru de reglementare adecvat care sa contina mecanisme care sa asigure concurenta pe piata energetica, in mod special pe piata gazelor, prin implicarea Consiliului Concurentei si prin asigurarea dezvoltarii unui loc de practicare a schimburilor (o bursa), mai ales pentru contractele de gaze, un astfel de loc neexistand in prezent.
Autoritatile romane vor pune la dispozitia partenerilor din program toate lucrarile pregatitoare, precum studiile ce sunt efectuate in prezent, de indata ce acestea devin disponibile.
Guvernul, nevoit sa deblocheze exporturile de gaze
Eliminarea barierelor legislative, de reglementare si fizice impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze este o conditie impusa de Comisia Europeana. Eliminarea barierelor legislative si de reglementare impuse exportului de gaze trebuie facuta pana in luna decembrie 2011.
De asemenea, Guvernul trebuie sa prezinte pana pe 15 decembrie 2011 un plan pentru fluxurile de export si import de gaze la granita cu Ungaria.
- Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.
- In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi rezolvata si problema tehnica.
O alta obligatie este adoptarea de catre guvern a tuturor actiunilor ce se impun pentru a se asigura crearea unui flux bi-directional de gaze la granita cu Ungaria pana la finele anului 2012.
Documentul mai prevede asigurarea unei separari efective a retelelor de transport al energiei electrice si gazelor si functionarea acestora intrun mod transparent si nediscriminator.
- In plus trebuie sa initieze negocierile cu Federatia Rusa in vederea modificarii vechilor acorduri interguvernamentale referitoare la conductele de "tranzit al gazelor" pe teritoriul Romaniei, cat se poate de curand.
In document se mai arata ca este necesara crearea, prin legile privind electricitatea si gazele, prin care se transpun Directivele UE 2009/72/EC si 2009/73/EC, a conditiilor de functionare pentru o autoritate puternica si independenta de reglementare in domeniul energiei prin adoptarea unui cadru legislativ care sa asigure independenta autoritatii de reglementare in domeniul energiei si dotarea acesteia cu mijloacele necesare indeplinirii atributiilor si responsabilitatilor sale.
Guvernul trebuie sa mai notifice oficial legile relevante pentru transpunerea Directivelor UE 2009/72/EC si 2009/73/EC (parte din cel de-al treilea Pachet pe Energie) privind pietele energiei si gazelor cat se poate de repede. Legile trebuie sa asigure o transpunere integrala si corecta a Directivelor 2009/72/EC si 2009[73/EC si trebuie sa reflecte, printre altele, angajamentele asumate de Romania prin MI. Legile vor include calendarul final pentru dereglementarea preturilor la electricitate si gaze.
- Autoritatile romane au primit critici destul de dure din partea Comisiei Europene din cauza modului in care au fost elaborate proiectele privind transpunerea noilor directive europene privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. De altfel, a fost demarata la sfarsitul lunii septembrie chiar si o procedura de infringement.
Suntem niste sclavi.
Atunci sa deblocam exportul de gaze...
Suntem buni la tranzit , sa el dam facilitati cd vin in romania cu firmele , etc...dar cd este vorba de drepturi egale pe piata muncii - nu se poate.
Vrem sa muncim nu sa furam. (cum ne dicrediteaza toti)
Politicienii nostrii sa analizeze plusurile si minusurile pe care le are Romania ca este membra UE. Cred ca sunt mai multe minusuri decat plusuri, unul fiind libera circulatie pe piata muncii.
In schimb toti ne fac hoti, criminali, etc...vin fac bussines in romania, trimit profitul la ei acasa si gata. Cd trebuie sa inceapa sa dea taxe fug in alta parte.
Hai sa negociem si noi acum.
Ca vor toti facilitati, vor gazu nostru si ce cumparam noi de la altii ca sa se iefteneasca si la ei, vor afaceri in Constanta (olanda) sa fac niste bani gramada, trimit profitul acasa (Renault) si dau sa larii de 2-3 ori mai mici ca unui francez si fara pauza de masa de 2 ore ca la ei,dar pe noi ne privesc ca pe sclavi pe piata muncii - avem nevoie de permise de munca- pai ori suntem golani ori nu mai suntem -si prin aeroport...analfabetii aia de la security in aeroportul din Amsterdam te privesc ca pe lumea a trei -a (vb Parazitii)...
hai sa jucam si noi cartea noastra dragi politicieni ca de aia v-am votat ( si unii si altii).
Atat.
dupa ce va da acrbunele si termocentralele problema exportuluyui de curent va fi pe aceeasi ..melodie! desigur!
O groaza de tari din EU se fac ca ploua!
Vezi cazul Germaniei cu VW.
Ce, va doare mana sa cumparati din Norvegia, sau aia nu mai primesc euro-bani, sau poate ala pute a sulf?
Altceva ce va mai trebuie? Ceva, obiecte de patrimoniu?
Nu sunteti prosti, marii producatori (vezi Qatar) si-au asigurat contracte de livrari pe termen lung (15 - 25 de ani), si acum cand pretul "la liber" e in scadere, hop si noi sa va dam pe la nas cu gaz de cea mai buna calitate si ieftin. Tocmai bun pana va puneti la punct instalatiile pentru ala mult, prost si scump.
http://tfc-charts.w2d.com/chart/NG/W
http://wtrg.com/daily/gasprice.html
Totusi, prevederile legale se cam bat in cap, cine stie care varianta va iesi castigatoare.
http://www.iclg.co.uk/khadmin/Publications/pdf/4176.pdf
"2.6 Are there any restrictions on the export of production? [of Gas!]
In compliance with the provisions of Oil Law[?], the holder of a petroleum[?] agreement has the right to dispose of the amounts of natural gas[!] to which it is entitled, including exporting such amounts, upon observance of the terms and conditions stipulated by the petroleum[?] agreement and the applicable legislation.[!?] [...] the export of natural gas[!] productions is prohibited for the moment, until the domestic demand will be fully covered by domestic natural gas.
Due to this requirement, Romania does not export any of its natural gas production.[!?]"
"4.1 [...] Natural gas transport is governed by the Natural Gas Law[!], the Oil Law, Government Resolution No. 784/2000, approving the Rules
for granting approvals and permits in the natural gas sector (“GR 784/2000”), and the Commercial Rules, regarding the natural gas market issued by RERA, the former National Regulating Authority
for Natural Gas.
Under Romanian legislation, the activity of natural gas transportation represents a service of national public interest and is considered a
strategic activity."
"9.2 [...] Harmonisation of the domestic law with the European law was first considered for the purpose of Romania’s accession to the European
Union.
The provisions of the Natural Gas [!] Law have been harmonised with the European Directive on Gas No. 2003/55/CE, upon observance of the principle of subsidiary."
traiasca UE si Rusia
Iar exploatarea resurselor se face la prețuri simbolice, comparativ cu prețurile la care se tranzacționează apoi aceste resurse pe bursele europene.
"Niciodată în istoria companiei nu a existat un moment mai favorabil pentru România (și inclusiv Transgaz, prin sistemul național de transport) de a deveni lider regional și cel mai important actor pe piața gazelor naturale din Europa de Sud Est, iar acest lucru va deveni realitate odata cu finalizarea proiectului Nabucco.
Oportunitatea a apărut în momentul în care Ucraina a încetat să mai fie o țară sigură pentru transportul de gaze naturale în momentul în care a stopat livrarea de gaze naturale, în anul 2009, iar atât Uniunea Europeană, ca și consumator, cât și Rusia, ca și exportator, au fost obligate să caute noi rute de transport a gazului.
Acum este momentul favorabil deoarece toate elementele ce impiedicau dezvoltarea acestui proiect au fost depășite. Rusia, ca și principal furnizor de gaze al Europei (179 de miliarde de mc anual), s-a folosit de toate pârghiile pe care le avea la dispoziție pentru a impiedica dezvoltarea unor proiecte ce i-ar periclita poziția, dar, din dorința de a-și crea o nouă piață de desfacere pentru rezervele imense pe care le deține, a ales să treacă peste divergențele pe care le avea cu China și acum îi livrează 60 de miliarde de mc/an, care reprezintă 60 % din consumul anual. Ceea ce înseamnă ca acum Rusia nu va mai bloca proiectele concurente “cu orice preț”.
După demisia premierului italian, Silvio Berlusconi, construcția proiectului concurent Nabucco, adica Southstream, este pusă sub semnul întrebării. Southstream avea ca punct de plecare Rusia și avea ca destinație Italia, via Grecia (țări care au acum importante probleme financiare)."
"Un alt element favorabil dezvoltării Transgaz este apropierea politică din ultimul timp dintre România și țările din jurul Mării Caspice, în special Azerbaidjian, care a descoperit în ultima perioadă două zăcăminte uriașe de gaz natural (Asheron și Shah Deniz, care însumează rezerve de aproape 1 trilion de mc de gaz) și în care investește pentru a le pregăti pentru exploatare. De asemenea, Turkmenistanul (stat ce se află pe locul 4 în lume cu o rezervă de gaz de aproximativ 15 trilioane de mc) a anunțat ca a început construcția unei conducte trans- caspice care să lege câmpurile gazeifere din estul țării (cele mai mari din lume) de vestul țării, pentru eventuale exporturi către Europa.
Odată cu liberalizarea pieței gazelor naturale și prin trecerea la un management privat mult mai performant decât cel actual, Transgaz va avea toate atuurile pentru o dezvoltare fără precedent."
<<O mică parte din proiect, referitor la tendințele pieței>>
Eu am zis de atunci: "Da pe "noi nu ne intreaba nimeni daca vrem in UE"
Oricum nu mai e mult si se duce p*ulii de suflet UE-le asta, cu gospodina Merkel si papagalu Sarkozy cu tot.
Ar trebui sa fie permis exportul doar in conditiile in care profitul e reinvestit in Romania iar pretul de vinzare la export e mai mare decit pretul de cumparare la imort (conditii stabilite prin lege).
Altfel e colonialism. Am venit sa va dam civilizatie contra petrol, gaze, lemn, aluminiu, cupru, aur, argint, etc..