Urmand exemplul altor tari, Moldova a refuzat sa la concesii cu Gazprom. Prin urmare, Guvernul de la Chisinau nu a acceptat propunerea gigantului rus de a renunta la acordurile energetice europene in schimbul unei reduceri a pretului la gaze naturale incepand cu 2012, scrie RBK Daily. Negocierile dintre autoritatiile Moldovei si Gazprom in vederea incheierii unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale au intrat in impas, a anuntat premierul Vlad Filat.

Potrivit spuselor sale, in schimbul reducerii preturilor la gaze, Gazprom a propus republicii sa renunte la obligatiunile ei fata de UE privind respectarea regulile pietei energetice europene, conform carora una si aceeasi companie nu se pot ocupa concomitent de livrare si transport.

Contractul in vigoare dintre cele doua parti, incheiat in decembrie 2006, expira la sfarsitul acestui an. Ziarul citat afirma ca autoritatiile de la Chisianu au sperat ca un nou contract sa fie semnat pana la 1 ianuarie 2012, cu un pret mai mic pentru consumatorii casnici.

In primul trimestru al acestui an, Moldova a platit pentru 1000 mc de gae naturale 292,2 dolari, in trimestrul al doilea – 321,7$, iar in trei – 368,4$. Prognoza pentru T4 este de 401,4$.

In noiembrie, Gazprom si Moldovagaz au anuntat ca au ajuns la o intelegere privind reducerea pretului la gaze natuale incepand cu 1 ianuarie 2012 in schimbul participrii Gazprom la proiecte de investitii pe teritoriul Moldovei. Aceste intelegeri sunt puse in prezent sub semnul intrebarii.