Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, joi, mentinerea aplicarii clauzei de forta majora in contractul existent intre Hidroelectrica SA si Energy Holding. Aceasta pana la judecarea pe fond a litigiului care exista intre producatorul de electricitate si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), informeaza Hidroelectrica. Compania a actionat Camera de Comert in instanta, pentru a solicita suspendarea executarii unei Rezolutii prin care CCIR a dispus retragerea Avizului de existenta a fortei majore pentru contractul incheiat cu Energy Holding.

Avize similare, care certificau existenta situatiei de forta majora, au fost emise pe 27 septembrie 2011 pentru toate contractele de furnizare a energiei electrice derulate de catre companie. Astfel, Hidroelectrica SA a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte doar energia obtinuta in hidrocentralele proprii.

Cererea de interventie a Energy Holding in acest proces, in apararea CCIR, a fost respinsa de catre instanta de judecata, sentinta pronuntata joi putand fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare.

La sfarsitul lui septembrie, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din acest an.

In acest moment se afla in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu "baietii destepti"), cat si cele de pe piata reglementata. Dupa activarea clauzei, Hidroelectrica livreaza intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.

In aceasta situatie, clientii Hidroelectrica au fost nevoiti sa se indrepte catre productia termo si sa cumpere direct de pe piata la preturi mult mai mari. Acest lucru nu a fost pe placul traderului Energy Holding care a obţinut, la 2 luni dupa activarea clauzei, din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei o derogare prin care clauza de forţă majoră poate fi ridicată.

Hidroelectrica a depus o plangere penala impotriva Camerei de Comert si presedintelui acesteia, Mihail Vlasov. Tot in acest caz mai exista o plangere penala din partea Hidrosind. In plangerea penala se solicita "cercetarea pentru savarsirea unor eventuale fapte de coruptie impreuna cu SC Energy Holding".

  • "Acest act de revocare a avizului, dat la cererea avocatìlor Energy Holding, a fost emìs in mod abuziv de Camera de Comert, pe motiv ca avizul de forta majora din septembrie 2011 nu ar fi fost semnat de catre Presedintele CCIR", se arata intr-un comunicat al Hidrosind transmis dupa decizia Curtii de Apel.

"Pentru a hotara suspendarea, instanta a avut in vedere pe de o parte ìndìciile de nelegalitate ale Rezolutiei nr. 5/07.11.2011 de revocare a avìzului de forta majora, dar si paguba imensa pe care aceasta Rezolutie este apta sa o produca Hidroelectriciì si sìstemului energetic national. Trebuìe mentìonat ca in proces a intervenìt si Energy Holding, pentru a sustìne apararile Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, avand in vedere ca rezolutia atacata fusese data la cererea acestei socìetati. Interventìa Energy Holding a fost respinsa, Curtea apreciind-o ca nefondata. Motivatia cel putin suspecta a Camerei de Comert, respectiv aceea a nesemnarii Avizului de catre Presedintele CCIR, data in 24 de oare lucratoare de la primirea cereríi avocatílor Energy Holding, nu a fost in masura sa convinga instanta", se mai arata in comunicat.