Compania nationala petroliera iraniana, NIOC, sustine ca nu are nicio datorie fata de italienii de la ENI, care spun ca au de recuperat de la Teheran doua miliarde de dolari in natura, in momentul in care Uniunea Europeana pregateste un embargou impotriva petrolului iranian, relateaza AFP.

ENI "nu are nicio revendicare financiara specifica fata de compania nationala iraniana a petrolului", a declarat sambata directorul pentru afaceri internationale al NIOC, Mohsen Qamsari, citat de agentia oficiala Irna.

Presedintele-director general al grupului ENI a declarat recent la Doha ca un eventual embargou european asupra petrolului iranian il va impiedica sa recupereze aproximativ 2 miliarde de dolari pe care NIOC ar fi trebuit sa le plateasca prin produse petroliere.

Potrivit lui Paolo Scaroni, aceasta creanta in natura provine dintr-un contract de lucrari petroliere efectuat de ENI in Iran intre 2001 si 2009, in valoare de aproape 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde euro).

Uniunea Europeana pregateste un embargou asupra importurilor petroliere iraniene pentru a sanctiona regimul islamic pentru programul sau nuclear.

Tarile europene sunt de acord, in principiu, asupra unui embargou petrolier pentru a constrange Iranul sa renunte la un potential program de inarmare nucleara, dar sunt inca divizate asupra momentului oportun de aplicare a acestuia.

Intr-un interviu acordat pentru Le Figaro, premierul italian Mario Monti a conditionat un embargou de excluderea "livrarilor care servesc pentru plata datoriei pe care Iranul" o are fata de ENI.

Teheranul vinde aproximativ 450.000 de barili pe zi (18% din exporturile sale) Uniunii Europene, in special Italiei (180.000 barili pe zi), Spaniei (160.000) si Greciei (100.000). Cele trei tari se confrunta cu mari dificultati economice si militeaza cel mai mult pentru amanarea acestui embargou