Consiliul Concurentei (CC) va anunta marti amendarea principalelor companii petroliere din Romania cu amenzi reprezentind circa 3% din cifra de afaceri a fiecarei companii, au declarat pentru HotNews.ro surse familiare cu investigatia CC. Companiile vor fi amendate pentru o intelegere care ar fi avut ca rezultat retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.

In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta, sanctiunile maxime ar fi putut ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.

In cursul audierilor finale din aceasta investigatie, la care au participat OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, Moll si Eni, avocatii companiilor au negat acuzatiile, declarand ca firmele au actionat in beneficiul consumatorilor.

Pozitia OMV a fost facuta publica inca din noiembrie 2011, cand compania a transmis Bursei de Valori un comunicat in care anunta declansarea investigatiei si respingea orice incalcare a legislatiei anti-concurentiale. "OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb). Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti", potrivit comunicatului citat, remis Bursei de Valori Bucuresti.

"OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei", afirma Mariana Gheorghe.

In perioada pretinsei incalcari a reglementarilor privind concurenta, sortimentul Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti.

"Decizia de a retrage de pe piata Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor", se mai arata in comunicatul citat.