Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea actului normativ care modifica Legea gazelor in sensul valorificarii productiei interne exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, solicitand respingerea textului legislativ. HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata catrebuie eliminatepana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, citat de Mediafax, seful statului a trimis, marti, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea articolului 4 alineat (2) litera b) din Legea gazelor 351/2004.

Seful statului mentioneaza ca legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor legii "in sensul valorificarii productiei interne de gaze naturale exclusiv pe piata interna, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import" si opineaza ca adoptarea acestei reglementari de catre Parlament constituie "un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene", potrivit Mediafax.

"Potrivit articolului 148 alineat (4) din Constitutia Romaniei, Parlamentul, presedintele Romaniei si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din Actul de Aderare la Uniunea Europeana. In aceste conditii, tinand cont de prevederile pertinente ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, consideram ca impunerea conditiei valorificarii productiei interne de gaze naturale numai in piata interna de gaze, pana la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import, contravine libertatii de circulatie a gazelor in piata interna a Uniunii Europene", se arata in motivarea cererii de reexaminare.

Pe de alta parte, este semnalata existenta unei solicitari de informatii suplimentare formulata de Comisia Europeana cu privire la Ordinul comun MECMA-ANRE-ANRM nr. 102136/530/97 din anul 2006 privind valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si masuri pentru intarirea disciplinei in sectorul gazelor naturale, transmisa autoritatilor romane in 6 aprilie 2011.

"Solicitarea de informatii reflecta suspiciunile Comisiei Europene cu privire la un posibil efect similar restrictiilor cantitative la exportul de gaze naturale, generat de ordinul in cauza. In acest moment, Comisia Europeana examineaza raspunsul formulat de autoritatile romane, o posibila urmare a acestui proces fiind declansarea procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru de catre Romania", se mentioneaza in cererea de reexaminare.

Lege votata la limita, dar invers decat cere CE. Toate partidele au sustinut interzicerea exporturilor

Proiectul de lege care prevede interzicerea exporturilor de gaze a fost adoptat pe 15 decembrie de Camera Deputatilor (n.red. camera decizionala) cu un numar covarsitor de voturi: 256 pentru, 1 impotriva si 3 abtineri. Dupa cum declara si Iulian Iancu (PSD), initiatorul proiectului si presedintele comisiei pentru industrii si servicii, toate partidele au sustinut interzicerea exporturilor. Paradoxal, legea a primit votul final chiar in ziua care reprezenta termenul limita impus Romaniei pentru eliminarea barierelor legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Eliminarea acestor obstacole legislative este o conditie cuprinsa in memorandumul de intelegere intre UE si Romania. Potrivit memorandumului, Guvernul trebuia sa prezinte pana pe 15 decembrie 2011 un plan pentru fluxurile de export si import de gaze la granita cu Ungaria.

Insa, in loc de adoptarea unor masuri care sa permita exporturile de gaze, a fost votata o lege care le interzice.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata catrebuie eliminatepana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

De asemenea, in conditiile in care zacamintele interne de gaze sunt pe cale de epuizare, "propunerea legislativa echivaleaza, practic, cu instituirea unei prevederi care sa interzica exportul de gaze", mai precizeaza Guvernul.

Potrivit Executivului, nu se tine cont de impedimentele de natura tehnica ce pot aparea ca urmare a opririi unor sonde de productie a gazelor naturale, ca urmare a consumului redus de gaze si a imposibilitatii de a mai inmagazina pe fondul lipsei de capacitati de inmagazinare. (Claudia Pirvoiu)

Veziaicipunctul de vedere integral al Guvernului.