Sanctiunile impuse Iranului in ceea ce priveste exporturile de petrol ar putea duce la o crestere a pretului "aurului negru" cu 20-30%, in cazul in care nu vor fi gasite surse alternative, a avertizat Fondul Monetar International, citat de Bloomberg.

Blocada impusa Iranului fara gasirea unor surse alternative ar putea duce la cresterea pretului cu aproximativ 20-30%, sau circa 20-30 de dolari pe baril, se arata intr-un document al institutiei internationale publicat joi. FMI estimeaza ca, in cazul blocarii stramtorii Ormuz, petrolul se va scumpi mult mai mult.

Ministrii de externe din Uniunea Europeana au aprobat luni sanctiuni fara precedent asupra Iranului, impotriva programului nuclear. Sanctiunile presupun o interdictie imediata de realizare a unor contracte noi pentru petrol cu Teheranul, iar cele deja in vigoare vor fi onorate pana pe 1 iulie.

Iranul a amenintat ca va inchide stramtoarea, punct de tranzit pentru circa o cincime din petrolul livrat la nivel mondial, daca va fi impus un embargo asupra exporturilor sale de petrol.