Romania va renegocia liberalizarea pretului la gaze naturale si energie electrica atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici, a declarat duminica seara presedintele Traian Basescu.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania, liberalizarea preturilor la gaze este prevazuta in 2013, pentru agentii economici, si in 2015, pentru populatie.

Seful statului a precizat ca a discutat, duminica, cu premierul Emil Boc despre misiunea de evaluare a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, convenind ca este necesara renegocierea acestor termene.

"Concluzia discutiilor cu premierul Boc a fost ca trebuie sa incercam o reprogramarea pentru populatie, la gaze, la orizontul anilor 2020, si in consecinta si pretul pentru agentii economici va trebui sa ajunga (liberalizat) in 2015 - 2017", a spus seful statului.

"Practic, le renegociem, pornind de la realitatea puterii de cumparare a populatiei si a agentilor economici", a explicat presedintele Basescu.

El a precizat ca Romania isi va indeplini toate obiectivele asumate in raport cu FMI, BM si CE: "in linii mari, atat deficitele, deficitul de cont curent, nivelul de arierate, toate sunt sub control, inclusiv licitatiile pentru angajarea managerilor privato la companiile de stat".

"Singurul lucru pe care l-am stabilit impreuna ca trebuie negociat in noua scrisoare e legat de o replanificare a liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze, atat pentru populatie cat si pentru agentii economici", a adaugat acesta.