Gerul extrem de puternic din ultima vreme a dus la o crestere cu 30% a consumului de gaze. Astfel, s-a ajuns la inregistrarea unui consum zilnic pentru clientii GDF Suez Energy Romania de 22 milioane metri cubi, fata de un nivel de 17 milioane metri cubi care este atins in mod normal in aceasta perioada a anului, informeaza GDF Suez. Incepand cu data de 30 ianuarie, orele 17.00, Distrigaz Sud Retele a constatat o scadere semnificativa de presiune a gazelor naturale in principalele puncte de interconexiune cu reteaua nationala de transport a Transgaz, in special in zona capitalei.

Pentru a asigura continuitatea aprovizionarii cu gaze naturale , GDF SUEZ Energy Romania sustine ca a triplat cantitatile zilnice de gaze naturale preluate din import. De asemenea, importurile de gaze naturale au crescut, in medie, in perioada 23-31 ianuarie de la 3 milioane metri cubi la 11 milioane metri cubi zilnic pentru clientii GDF SUEZ Energy Romania, cifra care reprezinta peste 60% pe zi din totalitatea cantitatilor de gaze importate la nivel national.

In plus, fata de obligatia de inmagazinare de 8.46 TWh, GDF SUEZ Energy Romania a inmagazinat o cantitate de 8.93 TWh.

GDF Suez sustine ca Distrigaz Sud Retele a luat toate masurile pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale la parametri normali a consumatorilor din Bucuresti. Avand in vedere parametrii inregistrati in aceasta dimineata in sistemul de distributie Distrigaz Sud Retele a notificat toti furnizorii si clientii deserviti privind situatia existenta si a solicitat luarea tuturor masurilor necesare pentru echilibrarea sistemului de transport.

Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 16.500 km. Judetele deservite de catre companie sunt: Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea.