​Romania va ajunge in scurt timp sa depaseasca Grecia si Austria la capitolul invesititii in energia eoliana. De altfel, in 2012 vor fi puse in functiune noi parcuri eoliene cu o capacitate totala instalata de aproape 1.000 MW, in conditiile in care la sfarsitul lui 2011 erau instalati 982 MW, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).

Ionel DavidFoto: Hotnews

"Cu toate ca Romania a intrat foarte tarziu pe terenul energiei eoliene, Romania va devansa Grecia si Austria", a spus Ionel David. Potrivit acestuia, in 2013 se va ajunge la o capacitate instalata de 3.286 MW, iar pana in 2016 la 5.000 MW. Pentru comparatie, Hidroelectrica are o putere totala instalata de circa 6.500 MW.

  • Datele Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA) arata ca la  sfarsitul lui 2010, Grecia avea o capacitate instalata de 1.000 MW, iar  Austria de 1.208 MW.

Ionel David a precizat ca progresul Romaniei in domeniul energiei eoliene este evident in conditiile in care in 2009, erau instalati doar 14 MW. In 2010, erau deja in functiune ferme de 462 MW, iar anul trecut s-a ajuns la 982 MW.

Ionel David a mai spus ca in 2016 se poate ajunge la o capacitate instalata de 5.000 MW, iar in 2020 la circa 9.000 MW. Aceasta chiar daca sistemul energetic national nu poate suporta, in prezent, decat maxim 3.000 MW capacitate noua instalata.

Urmareste interviul pentru a vedea care este modalitatea prin care Romania poate ajunge la asemenea capacitati.

Reprezentantul RWEA mai sustine ca in Romania, marimea medie a unui camp eolian este de 50 MW, mai mare decat in UE unde este in jur de 10-15 MW. "Aceasta pentru ca in Dobrogea, densitatea populatiei este mai scazuta, pe cand populatia din Occiden este mai numeroasa".

Romania va avea si cel mai mare parc din Europa. "Anul acesta va fi gata si parcul de la Cogealac, faza a 2-a, ceea ce va face ca Romania sa aiba cel mai parc din Europa cu 600 MW. Cel mai mare pana acum era un parc de 350 MW din Scotia".

Ionel David a mai spus ca productia de energie eoliana a depasit in anumite perioade chiar productia de energie hidro sau nucleara.

"Au fost momente in care energia eoliana a produs 10% din totalul energiei si a depasit, atunci cand au fost furtuni mari, chiar productia unui reactor nuclear (...)In perioada secetei cand Hidroelectrica a avut bazinele golite, au fost momente cand productia eoliana a fost mai mare decat cea hidro".

In ceea ce priveste impactul acordarii certificatelor verzi asupra pretului la energia electrica, acesta va fi de 2,5% anual.

  • Producatorii de energie regenerabila din Romania beneficiaza de una dintre cele mai atractive scheme de sprijin din UE, schema aprobata de Guvern dupa aproape trei ani de tergiversari.
  • Dupa amanari repetate, Guvernul a aprobat anul trecut in octombrie  legislatia care permite aplicarea schemei de sprijin pentru producatorii  de energie  regenerabila prin acordarea de certificate verzi. Investitorii au asteptat aproape trei ani intrarea in vigoare a schemei  de ajutor care a fost reglementata  initial in 2008.
  • Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.
  • Un investitor va putea obtine venituri din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le  cumpere in cote anuale.