"Am facut parte dintr-o echipa guvernamentala care a lucrat mult pentru Romania. De aceea, sunt mandru ca plec", a spus fostul ministru al economiei, Ion Ariton, cu ocazia predarii mandatului noului ministru, Lucian Bode. Aceasta declaratie a starnit hohote de ras in randul jurnalistilor prezenti la ceremonie. Observand aceasta reactie, Ariton a incercat sa rectifice declaratia initiala si a adaugat: Colegii de la presa poate sa zambeasca, dar sunt mandru ca plec in acest moment, pentru ca plec intr-un moment bun. Jurnalistii s-au amuzat si mai tare. Dupa Ariton, au luat cuvantul Lucian Bode si premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Ion AritonFoto: Senatul Romaniei

Lucian Bode

  • Nu doresc sa dezvolt acum, aici proiectele majore pe care mi le-am propus, cum ar fi reorganizarea sistemului energetic si investitiile din energie, privatizarea companiilor din portofoliul ministerului sau managementul privat, profesionist, as spune eu, al companiilor din subordinea ministerului, insa doresc sa subliniez importanta
    deosebita pe care am sa o acord mediului de afaceri.

  • Solutiile viabile vor fi rezultatul dialogului, pe care il voi intensifica cu partenerii de dialog si vorbesc aici de patronate, sindicate, de organizatii profesionale, de mediul academic, de specialisti in domeniu si, nu in ultimul rand, subliniez, nu in ultimul rand, cu Ministerul Afacerilor Externe, cu care intentionez sa derulez un program de actiuni conjugate pentru expunerea investitiilor romanesti in exteriorul granitelor Romaniei.
  • Obligatoriu, o preocupare a mea va fi legata de simplificarea legislatiei in domeniu, de crearea unui climat prietenos pentru investitori, de dezvoltarea de noi capacitate economice si de productie, inclusiv prin diversificarea si exploatarea de noi resurse pe teritoriul Romaniei. Totodata, voi cultiva spiritul antreprenorial si accesul la finantarea pentru IMM-uri.
  • Absorbtia fondurilor europene ramane o prioritate a mandatului meu.
  • Intreg mandatul meu va fi guvernat de 2 directii majore: transparenta si comunicare.

Mihai Razvan Ungureanu

  • De domnul ministru Ariton ma leaga o prietenie cu adevarat interesanta, mai ales ca avem aceleasi pasiuni sibiene. Trebuie sa va spun, cu domnul ministru Ariton, mergem impreuna la Festivalul de Teatru de la Sibiu - asta este partea noastra fixa de program.
  • fata de noul ministru, nu doar ca exista disponibilitate, ci si o incredere absoluta, in primul rand pentru ca avem de a face cu un specialist care stie foarte bine ce inseamna, tehnic, piesele care compun competenta acestui minister.
  • Ma bazez pe sfatul sau prompt, ma bazez pe cooperarea pe care mi-a promis-o. Sunt convins ca face o echipa foarte buna cu ministrii importanti din Guvern, cu portofolii grele si in acelasi timp foarte interesante pentru Ministerul Economiei.
  • In intalnirea noastra de aseara, pe domnul ministru al economiei si pe domnul ministru al finantelor i-am pus impreuna, le-am zis: "De acum inainte ori amandoi, ori nici unul". Or sa ramana amandoi, nici o problema... e doar o mica diferenta de inaltime, dar in rest e bine.
  • Ne vom apleca cu mare atentie asupra proceselor de privatizare.
  • Va fi un minister care va arata pentru prima data ce inseamna management privat intr-o intreprindere de stat. Sunt convins ca acest lucru se va consuma in scurt timp.