Schimbarea directorului general al Transelectrica, Horia Hahaianu, ridica mari semne de intrebare. Este discutabil, in primul rand, modul in care a fost comunicata decizia luata de premierul Mihai Razvan Ungureanu si transmisa mai departe ministrului economiei, Lucian Bode. Nici premierul si nici ministrul nu pot schimba din functie directorul general al Transelectrica. Acest lucru nu-l poate face decat Consiliul de Administratie. Ministrul poate, cel mult, sa solicite Consiliului de Administratie sa analizeze o posibila schimbare a directorului. Practic, Hahaianu nu putea pleca de la Transelectrica decat printr-o decizie a Consiliului de Administratie sau prin propria demisie, mai ales in conditiile in care Transelectrica este o companie listata pe bursa.

De altfel, chiarHahaianu a declarat pentru HotNews.ro ca nu a fost revocat din functie asa cum sustine ministrul, ci si-a dat demisia. In plus, spun surse din Ministerul Economiei, Hahaianu "avea un contract beton" si nu avea cum sa fie revocat din functie de ministru in persoana, fara sa fie luat in discutie acest lucru in Consiliul de Administratie.

UPDATEIn plus, Transelectrica a transmis BVB o informare potrivit careia, Hahaianu si-a inaintat demisia de onoare, nu ca a fost demis asa cum sustine ministrul economiei. "Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează publicul investitor că domnul Horia Hăhăianu şi-a înaintat demisia de onoare, ca urmare a declaraţiilor din şedinţa de guvern din data de 13 februarie 2012 şi a discuţiilor ulterioare cu Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri", se arata in comunicatul Transelectrica.

  • Reamintim ca un comunicat al Ministerului Economiei arata ca ministrul Lucian Nicolae Bode a dispus, luni seara, revocarea din functie a directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hahaianu, in urma solicitarii premierului.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut luni ministrului Economiei, Lucian Bode, sa-l demita pe directorul general al Transelectrica, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Cererea survine unui anunt al Transelectrica de luni, care anunta ca "din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export".

La scurt timp dupa anuntul companiei Transelectrica, a fost elaborat un proiect de hotarare privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie in perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel national.

Guvernul a aprobat proiectul de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni.

Mihai Razvan Ungureanu a declarat dupa sedinta Guvernului ca nu exista nicio problema cu furnizarea de energie electrica pentru consumatori. Hotararea adoptata de Guvern are un scop preventiv, a adaugat premierul.