​Contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica (n.red. contractele cu baietii destepti) au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor, a anuntat ministrul economiei, Lucian Bode. Potrivit acestuia, contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei in conditiile in care "nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar" in cadrul procedurilor de renegociere a acestora. Astazi, 15 februarie, a expirat termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica.Ministerul Justitiei va face analiza pana pe 23 februarie.

Ministrul a precizat ca nu s-a ajuns la o intelegere in privinta contractelor bilateriale din cauza faptului ca "baietii destepti" nu au vrut sa accepte un pret mai mare.

  • "Avand in vedere faptul ca pana astazi, 15 februarie, rezultatul negocierilor care au avut drept scop reducerea duratei acestor contracte bilaterale, reducerea cantitatilor si cresterea pretului energiei si avand in vedere ca nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar, am decis transmiterea tututor acestor contracte catre Ministerul Justitiei in scopul analizarii posibilitatii de anulare a acestora. Termenul este 23 februarie, data la care vom avea o pozitie comuna Ministerul Economiei-Ministerul Justitiei", a declarat Bode.

In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).