Masura privind limitarea exporturilor de energie ar putea sa deranjeze unii traderi de pe piata. Intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa, daca a primit "amenintari" cu actiuni in instanta, noul director general al Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat ca "au fost zvonuri...". In acel moment, seful Transelectrica a fost intrerupt de ministrul Economiei care a spus "nu discutam zvonuri, discutam certitudini". Octavian Lohan a explicat ca Hotararea de Guvern privind unele masuri pe piata energiei are caracter preventiv, mai ales in conditiile in care consumul de energie a atins maximul ultimilor zece ani. In plus, se inregistrasera si cresteri foarte mari ale exporturilor.

  • Potrivit sefului Transelectrica, in luna feburarie, consumul mediu de energie electrica a atins recordul ultimilor 10 ani. "Pe 3 februarie consumul mediu a fost de 8.466 MWh, cu mult peste valoarea maxima inregistrata in ultimii 10 ani. In februarie anul acesta, consumul a fost de 8.106 MWh, mai mare cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a spus Lohan.

In acelasi timp, au crescut foarte mult si exporturile. De la exporturi de 100 MW se ajunsese la aproape 1.300 MW. "Deja era foarte mult si punea in pericol sistemul energetic romanesc", a precizat Lohan.

Acesta a mai spus ca aceste exporturi crescusera si pe fondul "exploziei" preturilor "la vecini", adica in Bulgaria si Serbia. Aceste tari au interzis exporturile inaintea Romaniei.

Lohan a mai spus ca au fost limitate exporturile chiar si astazi, 15 februarie, chiar daca Hotararea de Guvern se aplica de maine, 16 februarie. Directorul Transelectrica sustine ca aceste exporturi au fost limitate in baza unei proceduri avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Practic, procedura a fost pusa in aplicare si inainte de intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern. De altfel, Hotarea de Guvern stabileste perioada (16 februarie-15 martie) in care pot fi limitate exporturile conform procedurii avizate de ANRE.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, sustine ca in privinta limitarii exporturilor au fost informati si "vecinii", "partenerii de contract" si Comisia Europeana, conform Directivei europeane 72/2009 privind organizarea pietei energiei electrice. Aceasta este o directiva care nu a fost transpusa nici pana acum in legislatia romaneasca, desi termenul limita a expirat in urma cu un an.

Guvernul a aprobat marti proiectul de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat dupa sedinta Guvernului ca nu exista nicio problema cu furnizarea de energie electrica pentru consumatori. Hotararea adoptata de Guvern are un scop preventiv, a adaugat premierul.

Potrivit actului normativ, se constata o lipsa substantiala de energie electrica pe piata. Aceasta in conditiile in care nivelul de apa din raurile si lacurile interioare a ajuns la valori sub 50%.

Cauzele deficitului de energie electrica

  • reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cu consecinta activarii clauzei de forta majora de catre S.C. Hidroelectrica S.A.;
  • cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute;
  • cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import;
  • dificultatea asigurarii livrarilor de carbune (atat huila cat si lignit) in conditii de ger si viscol;
  • dificultatea asigurarii resurselor de gaze naturale si a utilizarii pacurii in centrale in conditii de ger si viscol.