Iranul va stopa vanzarile de petrol catre alte state europene, asa cum a procedat deja cu Franta si Marea Britanie, daca Uniunea Europeana va continua "actiunile ostile" impotriva Teheranului, a afirmat luni presedintele companiei nationale iraniene a petrolului (NIOC) Ahmad Ghalebani, citat de AFP.

Ghalebani a mentionat in mod special Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Olanda.

Teheranul anuntase ieri ca va stopa vanzarile de petrol catre Franta si Marea Britanie, doua dintre statele care au sustinut cel mai mult promovarea sanctiunilor impotriva Iranului.

Aceasta masura este in principal una simbolica, in conditiile in care Londra si Parisul stopasera practic orice import de petrol iranian in perspectiva embargoului pe care UE urmeaza sa-l impuna incepand cu 1 iulie.

Italia, Spania si Grecia, principalele beneficiare ale exporturilor iraniene spre Europa, ar putea suferi in schimb daca Teheranul isi pune in practica amenintarea.

"Cu siguranta, daca actiunile ostile (ale UE impotriva Iranului) continua, exporturile de petrol impotriva acestor tari vor fi stopate", a subliniat Ghalebani.

Iranul a vandut in 2011 aproximativ 500.000 de barili pe zi, respectiv aproape 20% din exporturile sale de petrol, in Uniunea Europeana.

Ghalebani a precizat ca acest volum a scazut in prezent, fara a mentiona insa vreo cifra.