​Doua dintre proiectele importante aflate pe lista de prioritati a noului ministru al economiei, Lucian Bode, sunt hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Pentru proiectul privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, exista trei variante pentru situatia in care pana pe 15 martie "nu avem o certitudine" din partea investitorilor: prelungirea procesului cu unele modificari, reluarea procedurii sau renuntarea la proiect si "concentrarea pe realizarea reactorului 3", a declarat ministrul Lucian Bode intr-un interviu acordat HotNews. Vezi interviul pentru a afla care este varianta preferata de ministru.

Lucian BodeFoto: Hotnews

Despre contractele cu "baietii destepti", ministrul spune ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. "Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte", a precizat ministrul.

Lucian Bode a mai afirmat ca cele doua proiecte de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica si gazele naturale vor fi trimise in Parlament in regim de urgenta in luna martie, respectiv aprilie-mai. In ceea ce priveste proiectul Nabucco, Lucian Bode sustine ca lucrarile vor demara pana in 2013. Ministrul a mai vorbit in cadrul interviului despre relatia cu Gazprom, listarea pe bursa a pachetelor minoritare de actiuni de la companiile de stat si despre reorganizarea sectorului energetic.

Contractele cu baietii destepti: In alte runde de negocieri mandatul a fost legat doar de pret. A fost o greseala.

Ministrul Economiei afirma ca nu poate sa anticipeze deznodamantul negocierilor legate de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Intrebat care este motivul pentru care intarzie rezultatul negocerilor, ministrul a raspuns ca "lucrurile care s-au facut temeinic trebuie analizate temeinic". Ministrul spune ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. "Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte", a precizat ministrul. Aceste contracte au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor. Contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei in conditiile in care "nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar" in cadrul procedurilor de renegociere a acestora. Ministerul Justitiei urma sa faca aceasta analiza pana pe 23 februarie, insa termenul a fost prelungit. Pe 15 februarie a expirat si termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale.

  • "Eu am venit in minister in plin proces de renegociere, am avut si comunicare publica in acest sens, am avut si termene stabilite cu organismele  internationale. Acum pot sa spun fara rezerva: Nu pot anticipa deznodamantul negocierilor, insa nu exista decat 2 variante. Una care tine de abilitatea de  negociere a celor de la Hidroelectrica si de disponibilitatea partenerilor de cealalta parte. In alte runde de negocieri mandatul (n.red.pe care l-au primit  reprezentantii Hidroelectrica) a fost legat doar de pret. A fost o greseala. Aici vorbim de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte  aspecte. Mandatul va fi bine definit si eu cred ca in baza acestui mandat, pot ajunge la un nivel echitabil. Daca nu se intampla, trebuie sa avem si argumente juridice si le vom avea. Vom merge spre anularea acestor contracte.
  • Sigur nu trebuie sa scapam din vedere ca principalul beneficiar, a tot ce inseamna contracte si actiuni intreprinse de miniser trebuie sa fie statul si nu  altcineva. Daca vom avea aceasta axioma in minte sunt convins ca vom reusi sa o ducem la bun sfarsit. Statul trebuie sa fie principalul beneficiar".

Renuntarea la tarifele reglementate: Legea energiei electrice va fi trimisa Parlamentului in regim de urgenta in martie, iar Legea gazelor in aprilie-mai

Comisia Europeana tocmai a trimis Romaniei avize motivate pentru netranspunerea a doua directive (72/2009 si 73/2009) privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale.Directivele privind energia electrica si gazele din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei trebuiau transpuse de catre statele membre pana la 3 martie 2011. Ministrul spune ca proiectele privind transpunerea acestor directive vor fi trimise in Parlament in regim de urgenta.

  • "Este vorba de transpunerea directivelor 72 si 73/2009 privind renuntarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali si dezvoltarea pietei concurentiale.
  • Legea energiei electrice. A fost o intreaga discutie: o promovam prin Ordonanta de urgenta sau prin lege. Decizia a fost sa fie proiect de lege. Proiectul va intra in  Guvern in luna martie si va fi transmisa Parlamentului in procedura de urgenta, intai Senat apoi Camera Deputatilor. Procedura de urgenta dureaza maxim 45 de  zile la senat si 20 zile la promulgare. Acestea sunt termenele.
  • Toata lumea are ochii atintiti asupra datei cand vor fi eliminate tarifele reglementate: 31 dec 2013 pentru consumatorii non-casnici si 31 dec 2017 pentru  cei casnici.
  • Legea gazelor. In aprilie- mai vom avea acceasi procedura: Adoptata in Guvern si transmisa Parlamentului. Nu exista o relaxare pe acest subiect. Suntem in  grafic.
  • Renuntarea la tarifele reglementate se va face etapizat astfel incat sa asiguram suportabilitatea pentru consumatorii finali"

"Accentuez listare, deoarece nu-mi place absolut deloc cuvantul privatizare"

Una dintre prioritatile din 2012 aflate pe lista ministrului economiei este listarea pachetelor minoritare de actiuni de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuleclearelectrica, Hidroelectrica si Petrom. Lucian Bode sustine ca aceasta listare nu se va face la orice pret. "Avem categoric un prag sub care nu o sa coboram si avem un prag pe care il tintim pentru fiecare din companii", a spus ministrul. Acesta sustine ca in perioada urmatoare prima care va fi listata este compania Transelectrica. Ministrul sustine ca se vor obtine mai mult de 784 milioane de euro. Aceasta cifra estimata chiar de Ministerul Economiei reprezinta totalul estimat sa fie obtinut din vanzarea, in acest an, a unor pachete minoritare si majoritare de la 14 mari societati.

  • "Categoric mi-am stabilit o lista de prioritati, mesajul pe care l-am dat in prima zi de mandat in acest minister a fost acela de continuitate. Este absolut  normal si firesc sa se intample acest lucru daca vrem sa fim credibili ca si guvernanti. In primul rand trebuie sa avem continuitate pe proiectele importante
  • In primul rand, as vorbi de proiectele strategice si de intentia noastra de listare a pachetelor minoritare de actiuni, accentuez listare, deoarece nu-mi  place absolut deloc cuvantul privatizare, de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuleclearelectrica, Hidroelectrica, Petrom.
  • Toti sunt jucatori importanti pe piata energetica din Romania. Cred in acest proces si cred ca Romania va reusi. Imediat in perioada urmatoare cred ca prima
  • care va intra in linie dreapra va fi Transelectrica.
  • Vom reusi sa listam la preturi corecte ceea ce avem in piata in acest moment.
  • N-as avansa o cifra. Avem categoric un prag sub care nu o sa coboram si avem un prag pe care il tintim pentru fiecare din companiile enumerate aici. Dar nu  as vrea sa ma pronunt pe cifre in acest moment".

Actiunea de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom "nu a fost nici pe departe un esec"/"Nu am fost disperati sa vindem la orice pret"

Intrebat cum va fi folosita experienta esecului inregistrat la vanzarea actiunilor Petrom pentru listarea celorlalte companii, Lucian Bode a raspuns ca "nu a fost un esec". Prima companie supusa procesului de vanzare a pachetelor minoritare de actiuni pe bursa, conform angajamentelor luate in fata FMI, a fost Petrom. Insa, actiunea s-a soldat cu un esec in luna iulie, anul trecut, in conditiile in care gradul de subscriere la pachetul de 9,84% din actiunile OMV PETROM a fost sub nivelul necesar de 80%.

  • "Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Nu a fost un esec. Nu a fost nici pe departe. Nu am gasit un cumparator la un pret corect. Nu am fost disperati sa vindem  la orice pret. Cred ca dimpotriva. Romania a aratat ca este foarte hotarata si a dat dovada de forta si faptul ca nu a gresit ne spun limpede valorile la  care sunt listate actiunile in acest moment. Acum valoreaza mai mult. La fel vom proceda si la celelalte companii. Avem un pret minim sub care nu vom cobori".

Reorganizarea sectorului energetic: Am infiintat un grup de lucru si pana la mijlocul lui martie vom pune pe masa Guvernului solutii, poate altele decat privatizarea

Guvernul a aprobat in octombrie anul trecut un proiect privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara. Complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova. Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva si S.C. Electrocentrale Paroseni, la care se vor adauga cele patru mine viabile de la CNH: Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Despre complexul energetic Oltenia, ministrul spune ca se va infiinta la sfarsitul lunii apilie-inceputul lunii mai, iar pana la sfarsitul anului ar putea fi privatizat.

In ceea ce privesteinchiderea a trei mine neviabile de la CNH, Petrila, Uricani, Paroseni, ministrul a spus ca a avut o runda de negocieri cu toate toate cele 7 sindicate (si de la cele 4 mine viabile si de la cele 3 care vor fi inchise).

  • "In ceea ce priveste societatea Oltenia, la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai vom avea societatea infiintata, iar pana la sfarsitul anului  intentionam sa o privatizam.
  • In ceea ce priveste Hunedoara, acest complex se va forma din termocentralele Deva si Parosni dupa care vor intra cele 4 mine viabile din CNH:
  • Am avut o runda de negocieri cu toate cele 7 sindicate. Vrem sa inchidem exploatarile neviale si sa dam o sansa celor viabile astfel incat sectorul minier sa  nu dispara. Sau sa tergiversam si sa le ducem si pe cele 4 in zona celor neviabile. Nu mi-as dori acest lucru.
  • La penultima sedinta de Guvern am decis sa organizam un grup de lucru cu Ministerul Mediului, Ministerul Justitiei si cu Consiliului Concurentei care sa  produca solutii pentru aceste complexe energetice, poate altele decat privatizarea.
  • Am avut o prima intalnire in cadrul grupului de lucru si pana la mijlocul lui martie trebuie sa punem pe masa Guvernului cum vedem noi aceasta reorganizare a  sistemului energetic".

Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti. Ministrul Economiei a afirmat ca saptamana trecuta, Guvernul a aprobat un memorandum privind consitituirea unui grup de lucru interministerial pentru avizarea documentatiei de licitatie. In partea a doua a anului, va fi infiintata o companie de proiect, mai crede ministrul. Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,02 miliarde euro (fara TVA). Compania China Gezhouba Group International Engineering si-a exprimat intentia de a se implica in realizarea acestui proiect.

In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, Lucian Bode a spus ca pe 15 martie expira al 2-lea termen pana la care investitorii puteau sa-si exprime interesul. Pana acum, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering. Ministrul spune ca daca pana pe 15 martie "nu vom avea o certitudine", vor fi luate in calcul 3 variante: prelungirea procesului cu unele modificari, reluarea procedurii sau renuntarea la proiect si "concentrarea pe realizarea reactorului 3". In ianuarie,anul trecut, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut lactiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.

  • "Tarnita-Lapustesti. In sedinta de Guvern din aceasta saptamana (n.red. saptamana trecuta) am aprobat memorandumul privind constituirea grupului de lucru  interministeral pentru avizarea documentatiei de licitatie a acestui proiect. Prin ordin de ministru o sa numesc persoanele care vor face parte din acest  grup de lucru. Cred foarte mult, poate si dintr-un motiv care tine de zona de unde vin, cred foarte mult in acest proiect. Avem 60 de zile sa primim oferte  si in a 2-a parte a anului cred ca vom avea societatea (n.red. compania de proiect)infiintata.
  • Cernavoda. Pe 15 martie expira al 2-lea termen pe care Comisia pentru exprimarea interesului. Au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua  companii (una din China si una din Coreea de Sud). In acest moment, comisia insarcinata cu analiza si supravegherea implementarii acestui proces mi-a pus la  dispozitie o situatie la zi. In conditiile in care pana in 15 martie nu avem o certitudine, avem 3 variante. Prima este prelungirea procesului cu unele  modificari, care nu tin doar de componenta economica. Vrem sa dam posibilitatea investitorilor sa intre cu echipamente, tehnologie. A doua varianta: sistem  proiectul si reluam procedura. A treia varianta: Renuntam la proiect si ne concentram pe realizarea reactorului 3. Personal agreez prima varianta, sa  prelungim procesul si sa modificam conditiile deoarece nu cred ca este in avantajul nostru sa pierdem mult timp. Nu este in avantajul nostru sa reluam  procedurile".

Relatia cu Gazprom

Ministrul spune ca s-au facut pasi importanti in a avea o relatie corecta si reciproc avantajoasa cu Gazprom. Lucian Bode nu a dorit sa ofere detalii despre aceasta relatie. In cadrul unor intalniri din toamna anului trecut, reprezentantii Gazprom au discutat cu partea romana despre posibileinvestitii in domeniul petrolier si despre posibile investitii in centrale electrice.

  • "In privinta relatiei cu Gazprom, as face un  singur comentariu. Cred ca in relatia cu Gazprom s-au facut pasi importanti in a avea o relatie corecta si  reciproc avantajoasa. Acum se poate spune ca s-au depasit anumite prejudecati. Nu as vrea sa intru in ce s-a facut, ce nu s-a facut. Nu exista programata o  intalnire, dar nu o excludem".

Proiectul Nabucco

Lucian Bode sustine ca in proiectul Nabucco, lucrarile vor demara in 2013. Dupa o intalnire pe care o va avea cu la inceputul lunii aprilie cu oficialii turci, ministrul economiei va putea sa prezinte pozitiei Romaniei cu privire la viitorul proiectului Nabucco. Aceasta in conditiile in care actionarii Nabucco au aratat ca iau in calcul o posibila fuziune cu noul proiect rival TANAP. In ultima perioada, Turcia a dat semne ca nu mai sprijina in totalitate proiectul Nabucco, prioritatea sa fiind TANAP (Conducta Trans Anatoliana).Proiectul TANAP a luat nastere dupa un incheierea unui parteneriat intre Azerbaidjan si Turcia care presupune construirea unei conducte alternative la Nabucco pe sectorul turcesc.

  • "Pozitia Romaniei nu se schimba in acest proiect. Proiectul se afla in stadul de dezvoltare, stim ca pana in 2013 vor fi demarate lucrarile. In acesta  saptamana (n.red. saptamana trecuta) s-au desfasurat la Ankara lucrarile comisiei mixte unde am avut reprezentanti. Comisia si-a incheiat lucrarile urmand ca  undeva la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie sa am o deplasare in Turcia in urma careia cu siguranta sa putem da un raspuns precizand pozitia  Romaniei".