Guvernul se angajeaza sa pregateasca pana la sfarsitul lunii aprilie 2012 un proiect de pachet de masuri de impozitare, se stabilire a redeventelor si de reglementare in sectorul petrolier si al gazelor naturale, se arata intr-un proiect al scrisorii de intentie care urmeaza sa fie transmisa FMI, document obtinut de HotNews. Acest pachet de masuri va fi stabilit in urma consultarii cu reprezentantii companiilor din industria petrolului si a gazelor naturale. In proiect se mai arata ca pana in aprilie va fi numit un operator care sa dezvolte o platforma de tranzactionare a gazelor. Practic o bursa a gazelor pe care sa fie derulate operatiuni incepand cu 1 ianuarie 2013.

  • Pana in 2014, statul trebuie sa stabileasca modificari in structura redeventelor petroliere. Practic, redeventele platite de Petrom pe productia de petrol si gaze sau de Romgaz pe gaze ar putea creste. Potrivit surselor HotNews.ro, se ia in calcul inclusiv ideea ca redeventele sa fie mentinute la nivelul actual, stabilindu-se insa o taxa suplimentara in domeniul petrolier.

Conform Legii Petrolului, redeventele la gaze sunt intre 3,5% si 13% in functie de cantitatea extrasa, iar la petrol intre 3,5% si 13,5%.

In scrisoare se mai arata ca pana in aprilie trebuie sa se intocmeasca un calendar pentru eliminarea treptata a preturilor reglementate la consumatorii industriali si casnici si sa se stabileasca masurile de protectie a consumatorilor vulnerabili.

In ceea ce priveste energia electrica, preturile la consumator trebuie sa se ajusteze cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei trebuie sa inceapa sa creasca treptat cantitatile de energie livrate pe piata libera. Practic, sa fie eliminate preturile reglementate la consumatorii industriali, mai intai cu 15% in septembrie 2012, ajungand pana la 100% pana la sfarsitul lui 2013. Pentru consumatorii casnici, tarifele reglementate vor fi eliminate incepand cu 2013 pana in 2017.

In ceea ce priveste contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica, acestea trebuie analizate de Ministerul Economiei impreuna cu Ministerul Justitiei in vederea rezilierii lor. De asemenea, nu trebuie incheiate noi contracte decat prin intermediul OPCOM, prin publicarea termenilor contractuali.

NOTA Acesta este un proiect si pot aparea modificari in forma finala a documentului.