Presedintele social-democrat Victor Ponta a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a transmis punctul de vedere USL cu privire la un pachet legislativ pentru sectorul energetic pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu urmeaza sa il prezinte. Co-liderul USL a criticat decizia actualului guvern de a privatiza Hidroelectrica, "singura perla a coroanei in domeniul energiei romanesti". "Practic, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea aceste lucruri, ca sa va traduc", a declarat Victor Ponta referindu-se la strategia energetica a guvernului.

Principalele declaratii ale presedintelui social-democrat Victor Ponta:

  • Guvernul Ungureanu pregateste un pachet legislativ care sa se refere la dezvoltarea, mai bine zis, la starea sectorului energetic in perioada urmatoare.
  • Am tinut sa prezint punctul de vedere si strategia USL si solicitarile care le avem de la acest guvern.
  • Agricultura si energia, in viziunea USL, sunt principalele domenii cu potential de crestere.
  • In domeniul energiei, situatia de astazi, asa cum se prezinta in realitate, arata o perspectiva extrem de negativa. Si cand spun "in realitate" vorbesc de adevaratele realitati din societatile energetice cu capital de stat. Ca o simpla precizare. Am verificat astazi. Prim ministrul nu stie, din pacate, nici cine se afla in consiliul de administratie. Am vazut aseara ca spunea ca domnul Hahaianu nu mai e in consiliul de administratie de la Hidroelectrica. El este acolo. Aceasta lipsa de cunoastere cred ca il impiedica si sa ia deciziile corecte intr-un domeniu esential.
  • In zona energiei termice, Compania Nationala a Huilei se afla intr-un proces, organizat de actualul guvern, de desfiintare. S-a cumparat din partea minerilor un pic de liniste zilele trecute dar perspectivele sunt negative.
  • In ceea ce priveste exploatarile de lignit din Oltenia, in continuare la conducerea tuturor societatilor cu capital de stat sunt membri de baza ai PDL care, in mod constant, fraudeaza interesele acestor societati in scopul ajutorarii Partidului Democrat Liberal, al clientelei si al familiilor.
  • In ceea ce priveste energia nucleara, proiectul dezvoltarii unitatilor 3 si 4 de la Navodari cat si o noua eventuala centrala in zona Tarnita sunt proiecte blocate in acest momnent din cauza coruptiei si birocratiei mostenite de la domnul ministru Videanu.
  • In ceea ce priveste energia regenerabila este blocat orice nou proiect in energie regenerabila.
  • In aceaste conditii in care termo e politizat si se inchide, nuclearul e blocat, energia regenerabila e blocata, singura perla a coroanei domeniului energiei romanesti o reprezinta Hidroelectrica, o societate care, in acest moment, din punctul de vedere a ceea ce mai detine statul roman, este cea mai valoroasa societate.
  • Hidroelectrica este o societate construita si pusa in forma actuala dupa zeci de ani de munca a diverselor generatii, si generatia care a construit Bicazul, si cea care a construit Portile de Fier, si care, in acest an, daca guvernul Ungureanu si guvernul PDL - UDMR - UNPR isi continua, pana in noiembrie, acest tip de strategie, se doreste a fi trecuta din avutia nationala catre interese private.
  • Vom solicita un set de masuri care au fost mult prea mult timp intarziate din motive pur politice si pur materiale:

    1. Guvernul Ungureanu are datoria, pana in noiembrie, cat se va mai afla in functie, sa opreasca contractele preferentiale la energie, in special la Hidroelectrica.

    2. De doi ani de zile, la propunerea PSD si ulterior USL, s-a cerut management nepolitic la societatil e de stat, in special la cele din energie. Acum, cand vorbim, acest management este, in continuare politic.

    3. Trebuie prezentat intr-o dezbatere publica reala nu, din nou, decizii luata ca la serviciile secrete. Noi luam decizia, nu putem sa va spunem de ce. Domnul Ungureanu nu mai este sef de serviciu secret, domnul Ungureanu acum e prim-ministru, nu mai poate lucra in acelasi mod. Trebuie explicat cine ne cere, ce tara din Europa si din zona noastra geografica isi privatizeaza resursele energetice intr-un moment extrem de prost […]. Nu exista nici un fel de dezbatere publica. Nimic din ceea ce se afla public nu a fost prezentat: cat se vinde, cui se vinde si de ce se vinde.

  • Vreau sa cred ca scopul instalarii acestui guvern, pana in luna noiembrie, nu este de a da ultimele resurse care mai apartin in acest moment poporului roman si avutiei nationale. Vreau sa cred ca nu este asa si ca, orice decizie se va lua, se va face in urma unei dezbateri publice si a unei consultari cu noi, cei care vom fi la guvernare dupa luna noiembrie.
  • Se poate vorbi de tradarea interesului national daca semnalele pe care le dam noi, pe care le dau multi alti reprezentanti ai societatii, sunt ignorate.
  • Hidroelectrica este cazul cel mai grav si cel mai cunoscut. Dar exista si alte domenii, fie ca este vorba de Romgaz sau de Nuclear Electrica. Practic, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea aceste lucruri, ca sa va traduc.
  • Domnul Ungureanu m-a sunat si mi-a spus ca va veni cu acest proiect. I-am transmis ca, din punctul nostru de vedere, fara un fel de dezbatere publica, in niciun caz nu va avea sprijin pentru asa ceva.
  • De aceea m-am grabit sa prezint si sa transmit oficial [n.r. pozitia USL], pentru ca inteleg ca este o mare graba din partea guvernului sa prezinte acest pachet.
  • Am unele dubii. Cine a facut pachetul legislativ? Nu cred ca putea sa il faca domnul Ungureanu pentru ca este doar de o luna. Daca l-au facut cei de dinainte l-au facut rau si l-au facut in detrimentul Romaniei.
  • N-am vazut ca actualul guvern si actualul prim-ministru sa ii demita si sa ii inlocuiasca pe actualii manageri PDL-isti cu manageri independenti.