"In momentul in care se va lua o decizie legala despre redevente, noi vom respecta legislatia", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom intr-un interviu pentru HotNews.ro, anuntind insa ca "preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate". Mariana Gheorghe a mai vorbit si despre modul in care Petrom a ajuns la un profit - record in 2011 si cresterea pretului la carburanti, precum si despre faptul ca in acest moment compania analizeaza existenta gazelor de sist in perimetrele unde are licente de explorare si exploatare.

Mariana Gheorghe in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Mariana Gheorghe despre redevente:

Rep: Prima intrebare este legata de o tema la zi, si anume, redeventele pentru Petrom. Intelegem ca negociati deja cu Ministerul Economiei nivelul redeventelor care se va aplica productiei din 2014 incolo. Intrebarea mea este urmatoarea: cu cat ar vrea Ministerul Economiei sa creasca aceste redevente si cat ar fi suportabila aceasta crestere pentru Petrom?

Mariana Gheorghe: Multumesc pentru aceasta intrebare. Intr-adevar, toata lumea stie ca in cadrul acordului dintre Guvernul Romaniei si FMI, Comunitatea Europeana si Banca Mondiala exista o prevedere, o intelegere conform careia Romania va publica un calendar al liberalizarii preturilor la electricitate si la gaze, si, in acelasi timp, a prevazut o discutie cu operatorii din industria de titei si gaze cu privire la regimul fiscal care ar fi o consecinta a acestei liberalizari.

Ce pot sa va spun este ca la aceasta ora nu am inceput propriu-zis negocierile, stim, suntem in cunostinta de cauza de aceasta necesitate, autoritatile romane ne-au spus ca acest lucru se va intampla, dar la aceasta ora nu pot sa va spun care sunt asteptarile sau care ar fi un potential rezultat al negocierilor.

Pe de alta parte, regimul fiscal, inclusiv redeventele pentru o companie de petrol si gaze care are un ciclu investitional foarte lung, care are nevoie de investitii foarte mari, atat pentru a mentine productia sau pentru a creste productia, ceea ce este cel mai important pentru compania noastra este predictibilitatea si stabilitatea unui regim fiscal si de reglementare. Si acest lucru ni-l dorim tocmai pentru a ne putea face un plan de afaceri, pentru a putea sa ne facem o strategie si niste indicatori de productie si performanta.

Rep: Nivelul redeventelor convenit in 2004 a fost pastrat pentru zece ani. Practic, daca vom vorbi de noi redevente, inteleg ca asteptarile sunt pentru o perioada similara, sa fie pastrat acest nou nivel. Ce s-ar intampla, cum ati calcula impactul asupra costurilor Petrom al unei redevente medii duble, sa spunem?

Mariana Gheorghe: In primul rand, aceste redevente au fost stabilite de statul roman inainte de privatizare. Ce s-a intamplat la momentul privatizarii, a fost un acord intre statul roman si investitorul OMV sa se pastreze o stabilitate, sa aiba loc aceasta stabilitate pentru scopul predictibilitatii de care am vorbit.

Orice fel de schimbare in regimul fiscal afecteaza cash flow-ul companiei. Deci, normal, daca din productia si valoarea pe care o creezi, o cota mai mare o dai altcuiva, in cazul acesta statului, ceea ce ramane la dispozitia companiei pentru programele operationale si investitionale conform strategiei sale, este diminuat.

Deci, noi ce putem sa spunem este ca in momentul in care o decizie legala despre redevente se va lua noi vom respecta legislatia, normal, pentru ca asa am facut si vom face intotdeauna, dar, in acelasi timp, acest nivel de redeventa se va reflecta in deciziile investitionale pe care le facem si chiar si operationale.

Rep: Si asupra politicii de preturi.

Mariana Gheorghe: Politica de preturi este determinata, dupa cum stim, de conotatiile si valentele internationale. Noi avem produse care sunt commodities, cu alte cuvinte sunt bunuri de consum care sunt comercializate international. Si acesata politica de preturi este determinata in toate tarile europene, ca sa ne oprim doar la Europa, de aceste criterii foarte clar definite. Si anume e vorba de cotatiile internationale la Platt’s Mediteranean pentru benzina si motorina, e vorba de gradul de fiscalitate si de concurenta. Deci preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate.

Rep: Revin la intrebare. Daca ar fi sa luam in calcul o dublare a acestei redevente medii, care ar fi impactul pe pretul la pompa?

Mariana Gheorghe: In primul rand, dupa cum stiti in pretul la carburant 50% sunt taxe, 50% sunt cotatiile internationale si celelalte elemente. Deci nu am calculat pentru ca taxarea 50% nu e redeventa numai, mai este si acciza, si TVA, deci n-am calculat, dar o sa calculam si o sa vedem ce inseamna. Spunand acest lucru nu cred ca impactul cel mai mare va fi pe pret. Va fi pe procesul investitional. Pentru ca in momentul in care redeventele ar creste, volumele de cash pe care le avem pentru a continua investitiile si a stabiliza productia se va reduce. Si atunci va trebui sa analizam pe care campuri vom continua exploatarea, unde vom merge cu explorarea, ce bani ne putem permite, si apoi vom vedea impactul pe productie, impactul pe productie inseamna impactul pe rezultatele companiei.

Rep: Presedintele Traian Basescu a facut aseara o declaratie in interviul pe TVR1 in care spunea ca Petromul sa se astepta la redevente ca in tarile arabe. Ce inseamna asta? E o amenintare?

Mariana Gheorghe: N-as putea sa spun ce inseamna, domnul presedinte banuiesc ca are informatii foarte corecte. Ce stiu este ca in tarile arabe de obicei este un alt regim fiscal pentru productia de titei si gaze, este asa-zisul production sharing agreement, unde, de fapt, acordul intre guvern si operator este ca in primul rand isi recupereaza investitiile, apoi o anumita profitabilitate si apoi, in final, se imparte intr-un anumit procent profitul suplimentar intre operator si tara respectiva. Deci sunt absolut convinsa ca vom avea discutii interesante asupra nivelului de redevente si asupra referintelor internationale, ce sistem si ce nivele sunt mai potrivite pentru profilul productiei din Romania.

Mariana Gheorghe despre pretul carburantilor:

Rep: Trecem acum la un alt subiect de actualitate, si anume pretul carburantilor. Toata lumea vorbeste in ultima vreme despre pretul carburantilor Petrom corelat cu profitul pe care l-ati anuntat pentru 2011 si exista foarte multe voci care vorbesc de profituri imorale. Am avut chiar si o intrebare in timpul intalnirii online, cum explicati dvs aceste preturi si profitul pe care l-a facut Petrom in 2011?

Mariana Gheorghe: Asa cum spuneam, regulile de joc pentru operarea si rezultatele financiare ale unei companii si pentru politica de preturi sunt determinate atat de elementele internationale, cat si cele locale. Daca ne uitam la profituri, ele sunt rezultatul a doua elemente principale. Si anume, e vorba de cotatiile internationale la titei care au fost favorabile, si daca ne uitam din anul 2005 pana acum, acestea au crescut ca medie anuala, in mod constant, si, de asemenea, partea a doua, care este legata de operatiunile si investitiile companiei.

Or, noi am investit peste 7,7 miliarde in acesti ani si ar fi fost chiar surprinzator si cred ca judecata ar fi fost chiar mult mai dura din partea publicului si, in general, a partilor interesate, daca aceste investitii, aceste sume cheltuite de catre Petrom in Romania nu s-ar fi reflectat in rezultate financiare mai bune, tocmai datorita acestui efort.

Rep: Care este previziunea dvs pentru 2012 in ceea ce priveste pretul carburantilor, la ce va asteptati avand in vedere cotatiile petrolului si celelalte analize pe care sunt sigur ca le aveti pe masa?

Mariana Gheorghe: Noi, ca si toata lumea, ne uitam mai mult la previziunile de pret de titei. Sunt preturi stabilite de catre agentii de specialitate si apoi, cand facem bugetul anual, ne oprim la un anumit nivel pe care apoi sa construim veniturile si cheltuielile. Ceea ce noi am luat pentru acest an a fost 100 de dolari pe baril, ca medie a anului 2012. Vedem ca primele luni au fost mai ridicate decat acest buget, ceea ce bineinteles ca nu inseamna ca in a doua parte, sau in lunile urmatoare, aceasta evolutie nu se poate schimba.

In datele acestea ceea ce conteaza sunt iarasi doua elemente: una, sunt datele fundamentale de cerere si oferta internationale de pe aceasta piata foarte dinamica, si a doua, elementul, spunem noi speculatia, adica acel element de derivative financiare, care sunt determinate nu numai de datele fundamentale, dar si de evenimente geo-politice care fac ca cererea si oferta sa fie mai volatile.

Mariana Gheorghe despre investitii:

Rep: Una dintre cele mai mari investitii ale Petrom este Centrala de la Brazi care urmeaza sa produca energie electrica pe baza de gaze naturale. Pornirea era programata pentru 2011, ea fost amanata. Cand va fi pornita?

Mariana Gheorghe: Intr-adevar, ea a inceput testele undeva in luna decembrie si la cateva zile dupa inceperea testelor, din motive tehnice, a trebuit sa oprim testele si am inceput o activitate, din pacate, de curatire a instalatiilor datorita acelor cantitati de lichid si solide pe care le-am intalnit in procesul de pigging. Acest proces dureaza cateva luni. In acest moment previziunea noastra este ca va intra in operare comerciala abia in a doua jumatate a anului 2012.

Rep: Puteti fi mai precisa, o luna: iulie, august, in toamna?

Mariana Gheorghe: Nu, pentru ca depinde de furnizarile de echipamente si de asemenea de finalizarea acestor activitati. Suntem in discutii si cu contractorii asa ca datele vor deveni mai specifice pe masura ce ne apropiem de acea perioada.

Rep: O alta investitie majora este in platforma din Marea Neagra, unde impreuna cu Exxon ati descoperit zacaminte importante. Cand previzionati intrarea in exploatare a acelor zacaminte?

Mariana Gheorghe: Am fost incurajati de aceste rezultate avand in vedere riscurile care sunt in acest domeniu si sunt convinsa ca lumea stie ca sunt foarte mari riscuri cu cat te duci la mai mare adancime, vorbim de adancimi de peste 3000 m sub nivelul marii, de obicei sansele de success, una din cinci sonde sunt cu rezultate pozitive. Am fost incurajati ca in aceasta prima donsa sa intalnim aceste acumulari de gaz. Procesul este de foarte lunga durata. Daca vorbeam in general de ciclu investitional lung, aici este foarte lung. Si urmeaza ca pe baza datelor seismice, pe baza altor forari de explorare sa definim planul de dezvoltare si apoi sa incepem constructiile pentru a incepe productia undeva la finele acestei decade. Deci primele vanzari, primele molecule de gaz vor fi vazute doar pe la finele acestui deceniu.

Rep: Exista si alte zacaminte promitatoare in perimetrul Neptun?

Mariana Gheorghe: Suntem abia la inceput, noi vom continua eforturile si de cercetare seismica si de explorare pentru a identifica si a cuantifica intreg potentialul acestui zacamant.

Rep: Ce alte proiecte pe petrol si pe gaze aflate in desfasurare in momentul acesta va dau cele mai mari sperante? De unde aveti cele mai mari asteptari? Stiu ca exista cel din Oltenia, de la Totea, unde, la fel anul trecut ati anuntat o descoperire importanta si mai exista si alte proiecte precum Bulbuceni, la Phoenix si Independenta, daca le-am notat corect.

Mariana Gheorghe:…pe explorare si productie avem cele doua directii: on shore si off-shore. Off-shore am vorbit. Pe on-shore avem asa numitele proiecte de redezvoltare a zacamintelor. Ce inseamna redezvoltarea zacamintelor, nu inseamna numai aplicarea de tehnologii noi, dar inseamna aplicarea de metode de operare complexe, astfel incat sa mergem cu injectare de apa, cu injectare de steam, cu injectare de polimeri, sa mergem la adancimi mai mari, sa mergem orizontal, toate aceste masuri tehnice, tehnologice si de operare duc la un complex de interventii asupra zacamintelor cu un obiectiv foarte clar, si anume de a creste gradul de recuperare din zacamant. Poate ca stiti, Romania are un grad de recuperare destul de jos, vorbim de 25% la titei.

Rep:..ceea ce inseamna si eficienta mica…

Mariana Gheorghe: …exact si aceasta inseamna ca orice procent nou de crestere a gradului de recuperare inseamna rezerve mai mari si, automat, productie mai mare. Toate aceste nume pe care le-ati mentionat sunt intr-adevar localitati, zacaminte, unde aceste procese, programe complexe de productie, de exploatare sunt aplicate. Totea este o alta directie si este explorare on-shore. In zona Olteniei cu adevarat avem aceste sperante de a gasi si a exploata mai mult gaz decat in trecut.

Rep: In strategia actuala de dezvoltare a Petrom, una din directii este implicarea tot mai mare in zona Caspica. Va fi pastrata aceasta directie de dezvoltare si in strategia pe care urmeaza sa o conveniti anul acesta?

Mariana Gheorghe: Inca nu stim, ca nu am finalizat-o. Intr-adevar, in strategia noastra avem Marea Caspica ca o zona secundara Romaniei.

Rep: Trebuie sa spunem ca Petrom are deja operatiuni in Kazahstan.

Mariana Gheorghe: Si, deci, principala directie pentru noi a fost cresterea prezentei noastre in Kazahstan, unde aveam o productie relativ mica cand am inceput acest ciclu strategic. Acum am ajuns la 12.000 barili pe zi si, normal, incercam sa mentinem sau sa crestem aceasta productie tinand seama ca peste tot maturitatea intervine dupa o anumita perioada, deci si acolo trebuie sa incercam sa descoperim alte rezerve.

Rep: Aveti in vedere si alte tari din zona Caspica, in afara de Kazahstan?

Mariana Gheorghe: In momentul in care facem strategia va trebui sa decidem daca mergem si pe alte zone, pentru ca orice intrare pe alte zone inseamna cash flow, inseamna bani pe care trebuie sa-i luam din Romania sa-i folosim in alte parti. Prioritatea noastra este de a folosi tot cash-flow-ul posibil, pe care-l generam noi sau il putem atrage, in Romania, on shore sau in Marea Neagra. In momentul in care aceste resurse ar putea sa fie pozitive, excedate de ceea ce avem ca oportunitati in on shore si off shore Romania, atunci ne putem uita si la alte tari. Deschiderea poate sa existe, insa in privinta prioritizarii acestor surse financiare, vom decide in functie de oportunitatile pe piata romaneasca.

Rep: Legat tot de investitii, gazele de sist sunt in momentul asta un subiect foarte fierbinte in Europa. Reprezinta pentru multe tari, companii de profil o oportunitate majora. Aceste explorari si exploatari ulterioare de gaze de sist sunt insotite de proteste ale organizatiilor de mediu. In Bulgaria, de exemplu, am avut o presiune atat de mare, incat permisele de exploatare au fost suspendate. Petrom este interesata de explorare si evident, ulterior, de exploatarea unor gaze de sist in Romania?

Mariana Gheorghe: Asa cum spuneam, prioritatea noastra este Romania. Ne concentram pe hidrocarburi conventionale. Cele neconventionale sint inca un teritoriu necunoscut pentru noi. Nu am facut eforturi in aceasta directie. Dar in acest moment facem o analiza a acestor oportunitati, avind in vedere activele pe care le avem in baza licentelor pe care le avem. Si pe baza rezultatelor acestor analize si pe baza legislatiei atit din Romania, cit si din Europa, vom lua deciziile. Sintem intr-un stadiu chiar preliminar in aceasta directie.

Rep: Aveti indicatii ca exista gaze de sist?

Mariana Gheorghe: Acest lucru il analizam. Mergem in toate zonele in care producem sau exploram sa analizam existenta, dar si posibilitatea tehnica de a explora si apoi exploata astfel de hidrocarburi neconventionale.

Mariana Gheorghe despre intrarea Gazprom pe piata romaneasca si negocierea cu sindicatele:

Rep: Ati negociat cu Gazprom/NIS vinzarea unor active Petrom?

Mariana Gheorghe: Cred ca este binevenita orice intrare de jucatori noi pe piata de petrol si gaze, atit upstream, cit si downstream.

Pot sa va spun ca nu avem nici un fel de discutie cu Gazprom sau cu alte filiale ale Gazprom pentru o astfel de vinzare.

Rep: Ce valoare vor avea dividendele pe 2011?

Mariana Gheorghe: Am anuntat si vom propune AGA distributia de dividende, dar, pina in momentul in care aceste lucruri se vor publica, nu voi putea da aceste detalii. Dar in viitorul apropiat va fi facut cunoscut publicului.

Rep: HotNews.ro a scris la inceputul anului ca ati trimis angajatilor o scrisoare prin care ii invitati la negocierea contractului colectiv de munca, iar printre rinduri se citea intentia de a scapa de sindicatul condus de Liviu Luca. Cu cine negociati ca sindicate?

Mariana Gheorghe: Nu am avut nici un fel de intentie nedeclarata. Intentia care a fost exprimata in acea discutie cu angajatii nostri a fost tocmai legalitatea acestor negocieri, avind in vedere ca legislatia s-a schimbat anul trecut, si erau 3 cai prin care angajatii puteau sa-si negocieze contractul colectiv de munca.

Aceste cai sint cele cunoscute: prima - un sindicat reprezentativ la nivel de companie, a doua - un sindicat reprezentativ la nivel de sector cu reprezentanti ai angajatilor, si a treia - cu reprezentanti ai angajatilor. La aceasta ora sintem in discutii in conformitate cu calea a doua - un sindicat reprezentativ pe ramura plus reprezentanti ai salariatilor.

Rep: Premierul a anuntat infiintarea unui Consiliu de afaceri consultativ. At fost invitata?

Mariana Gheorghe: Salutam o astfel de initiativa a premierului, cred in acest parteneriat intre autoritati si mediul de afaceri. Daca as fi invitata, as fi onorata sa particip la un astfel de efort.

Rep: Sinteti activa in FIC, ati cerut permanent scaderea taxarii muncii. Credeti ca Romania isi poate permite scaderea CAS in 2012?

Mariana Gheorghe: Sint manager al unei companii foarte complexe de sase ani. Stiu cit de dificil este sa faci un buget realist si sa ai ipoteze de lucru care sa aiba impact nu doar asupra unei dimensiuni din buget, ci asupra mai multor componente. Asa ca eu cred ca Guvernul va trebui sa se uite la impactul pe care o anume masura fiscala o are asupra nu numai comunitatii direct implicate, ci asupra intregului exercitiu bugetar.

De aceea, cind vorbim de dialog intre autoritati si mediul de afaceri, mediul de afaceri este o audienta unde guvernul sa testeze impactul sau posibilul impact al unor masuri. Dar decizia suverana este a guvernului in acest caz.

UPDATE: Precizari ale OMV Petrom

Ulterior publicarii interviului, OMV Petrom a facut citeva precizari pentru clarificarea legaturii dintre pretul combustibilului, fiscalitate si nivelul redeventei. Cititi mai jos pozitia integrala a companiei:

"Activitatea Petrom are o complexitate ridicată, acoperă operaţiuni de la producţia şi rafinarea de hidrocarburi, până la comercializarea de produse finite, deci termenul generic de „fiscalitate” poate genera confuzii.

Fiscalitatea la nivel de producţie de hidrocarburi include redevenţa, pe când fiscalitatea la nivelul comercializării de benzină şi motorină se referă la accize şi TVA. Prin urmare, facem următoarele clarificări:

  • Nu există o legătură directă între nivelul redevenţei şi preţul carburanţilor.
  • Preţul carburanţilor este determinat pe baza cotaţiilor internaţionale Platts la benzină şi motorină şi este influenţat de fiscalitate (accize şi TVA) şi competiţia pe piaţa locală.
  • O potenţială creştere a redevenţei ar avea impact direct asupra politicii investiţionale a companiei şi, implicit, asupra volumelor de hidrocarburi extrase.
  • Pentru activitatea de producţie de ţiţei şi gaze Petrom plăteşte statului redevenţe la acelaşi nivel la care plăteşte orice alt operator în România. Cotele de redevenţă au fost stabilite prin lege anterior privatizării, iar ceea ce s-a negociat la privatizare a fost stabilitatea, până la finele anului 2014.
  • Redevenţa nu este fixă, ci variază în funcţie de volumul producţiei pe zăcământul respectiv, calitatea ţiţeiului şi preţul internaţional al ţiţeiului.
  • Zăcămintele de ţiţei ale României sunt mature şi necesită investiţii uriaşe pentru a continua să avem producţie de hidrocarburi. Petrom a investit circa 7,7 miliarde lei în ultimii 7 ani, iar ciclul investiţional este unul prelungit."