VIDEO Mariana Gheorghe, CEO Petrom despre negocierea redeventelor: "Preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate. Plus: "Facem o analiza a oportunitatii privind gazele de sist"

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 20 martie 2012, 17:01 Economie | Energie


Mariana Gheorghe in studioul HotNews.ro
Foto: Hotnews
"In momentul in care se va lua o decizie legala despre redevente, noi vom respecta legislatia", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom intr-un interviu pentru HotNews.ro, anuntind insa ca "preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate". Mariana Gheorghe a mai vorbit si despre modul in care Petrom a ajuns la un profit - record in 2011 si cresterea pretului la carburanti, precum si despre faptul ca in acest moment compania analizeaza existenta gazelor de sist in perimetrele unde are licente de explorare si exploatare.


Mariana Gheorghe despre redevente:
Rep: Prima intrebare este legata de o tema la zi, si anume, redeventele pentru Petrom. Intelegem ca negociati deja cu Ministerul Economiei nivelul redeventelor care se va aplica productiei din 2014 incolo. Intrebarea mea este urmatoarea: cu cat ar vrea Ministerul Economiei sa creasca aceste redevente si cat ar fi suportabila aceasta crestere pentru Petrom?

Mariana Gheorghe: Multumesc pentru aceasta intrebare. Intr-adevar, toata lumea stie ca in cadrul acordului dintre Guvernul Romaniei si FMI, Comunitatea Europeana si Banca Mondiala exista o prevedere, o intelegere conform careia Romania va publica un calendar al liberalizarii preturilor la electricitate si la gaze, si, in acelasi timp, a prevazut o discutie cu operatorii din industria de titei si gaze cu privire la regimul fiscal care ar fi o consecinta a acestei liberalizari.

Ce pot sa va spun este ca la aceasta ora nu am inceput propriu-zis negocierile, stim, suntem in cunostinta de cauza de aceasta necesitate, autoritatile romane ne-au spus ca acest lucru se va intampla, dar la aceasta ora nu pot sa va spun care sunt asteptarile sau care ar fi un potential rezultat al negocierilor.

Pe de alta parte, regimul fiscal, inclusiv redeventele pentru o companie de petrol si gaze care are un ciclu investitional foarte lung, care are nevoie de investitii foarte mari, atat pentru a mentine productia sau pentru a creste productia, ceea ce este cel mai important pentru compania noastra este predictibilitatea si stabilitatea unui regim fiscal si de reglementare. Si acest lucru ni-l dorim tocmai pentru a ne putea face un plan de afaceri, pentru a putea sa ne facem o strategie si niste indicatori de productie si performanta.Rep: Nivelul redeventelor convenit in 2004 a fost pastrat pentru zece ani. Practic, daca vom vorbi de noi redevente, inteleg ca asteptarile sunt pentru o perioada similara, sa fie pastrat acest nou nivel. Ce s-ar intampla, cum ati calcula impactul asupra costurilor Petrom al unei redevente medii duble, sa spunem?
Mariana Gheorghe: In primul rand, aceste redevente au fost stabilite de statul roman inainte de privatizare. Ce s-a intamplat la momentul privatizarii, a fost un acord intre statul roman si investitorul OMV sa se pastreze o stabilitate, sa aiba loc aceasta stabilitate pentru scopul predictibilitatii de care am vorbit.

Orice fel de schimbare in regimul fiscal afecteaza cash flow-ul companiei. Deci, normal, daca din productia si valoarea pe care o creezi, o cota mai mare o dai altcuiva, in cazul acesta statului, ceea ce ramane la dispozitia companiei pentru programele operationale si investitionale conform strategiei sale, este diminuat.

Deci, noi ce putem sa spunem este ca in momentul in care o decizie legala despre redevente se va lua noi vom respecta legislatia, normal, pentru ca asa am facut si vom face intotdeauna, dar, in acelasi timp, acest nivel de redeventa se va reflecta in deciziile investitionale pe care le facem si chiar si operationale.

Rep: Si asupra politicii de preturi.

Mariana Gheorghe: Politica de preturi este determinata, dupa cum stim, de conotatiile si valentele internationale. Noi avem produse care sunt commodities, cu alte cuvinte sunt bunuri de consum care sunt comercializate international. Si acesata politica de preturi este determinata in toate tarile europene, ca sa ne oprim doar la Europa, de aceste criterii foarte clar definite. Si anume e vorba de cotatiile internationale la Platt’s Mediteranean pentru benzina si motorina, e vorba de gradul de fiscalitate si de concurenta. Deci preturile vor fi afectate corespunzator cu nivelul de fiscalitate.

Rep: Revin la intrebare. Daca ar fi sa luam in calcul o dublare a acestei redevente medii, care ar fi impactul pe pretul la pompa?

Mariana Gheorghe: In primul rand, dupa cum stiti in pretul la carburant 50% sunt taxe, 50% sunt cotatiile internationale si celelalte elemente. Deci nu am calculat pentru ca taxarea 50% nu e redeventa numai, mai este si acciza, si TVA, deci  n-am calculat, dar o sa calculam si o sa vedem ce inseamna. Spunand acest lucru nu cred ca impactul cel mai mare va fi pe pret. Va fi pe procesul investitional. Pentru ca in momentul in care redeventele ar creste, volumele de cash pe care le avem pentru a continua investitiile si a stabiliza productia se va reduce. Si atunci va trebui sa analizam pe care campuri vom continua exploatarea, unde vom merge cu explorarea, ce bani ne putem permite, si apoi vom vedea impactul pe productie, impactul pe productie inseamna impactul pe rezultatele companiei.

Rep: Presedintele Traian Basescu a facut aseara o declaratie in interviul pe TVR1 in care spunea ca Petromul sa se astepta la redevente ca in tarile arabe. Ce inseamna asta? E o amenintare?

Mariana Gheorghe: N-as putea sa spun ce inseamna, domnul presedinte banuiesc ca are informatii foarte corecte. Ce stiu este ca in tarile arabe de obicei este un alt regim fiscal pentru productia de titei si gaze, este asa-zisul production sharing agreement, unde, de fapt, acordul intre guvern si operator este ca in primul rand isi recupereaza investitiile, apoi o anumita profitabilitate si apoi, in final, se imparte intr-un anumit procent profitul suplimentar intre operator si tara respectiva. Deci sunt absolut convinsa ca vom avea discutii interesante asupra nivelului de redevente si asupra referintelor internationale, ce sistem si ce nivele sunt mai potrivite pentru profilul productiei din Romania.


Mariana Gheorghe despre pretul carburantilor:
Rep: Trecem acum la un alt subiect de actualitate, si anume pretul carburantilor. Toata lumea vorbeste in  ultima vreme despre pretul carburantilor Petrom corelat cu profitul pe care l-ati anuntat pentru 2011 si exista foarte multe voci care vorbesc de profituri imorale. Am avut chiar si o intrebare in timpul intalnirii online, cum explicati dvs aceste preturi si profitul pe care l-a facut Petrom in 2011?

Mariana Gheorghe: Asa cum spuneam, regulile de joc pentru operarea si rezultatele financiare ale unei companii si pentru politica de preturi sunt determinate atat de elementele internationale, cat si cele locale. Daca ne uitam la profituri, ele sunt rezultatul a doua elemente principale. Si anume, e vorba de cotatiile internationale la titei care au fost favorabile, si daca ne uitam din anul 2005 pana acum, acestea au crescut ca medie anuala, in mod constant, si, de asemenea, partea a doua, care este legata de operatiunile si investitiile companiei.

Or, noi am investit peste 7,7 miliarde in acesti ani si ar fi fost chiar surprinzator si cred ca judecata ar fi fost chiar mult mai dura din partea publicului si, in general, a partilor interesate, daca aceste investitii, aceste sume cheltuite de catre Petrom in Romania nu s-ar fi reflectat in rezultate financiare mai bune, tocmai datorita acestui efort.

Rep: Care este previziunea dvs pentru 2012 in ceea ce priveste pretul carburantilor, la ce va asteptati avand in vedere cotatiile petrolului si celelalte analize pe care sunt sigur ca le aveti pe masa?

Mariana Gheorghe: Noi, ca si toata lumea, ne uitam mai mult la previziunile de pret de titei. Sunt preturi stabilite de catre agentii de specialitate si apoi, cand facem bugetul anual, ne oprim la un anumit nivel pe care apoi sa construim veniturile si cheltuielile. Ceea ce noi am luat pentru acest an a fost 100 de dolari pe baril, ca medie a anului 2012. Vedem ca primele luni au fost mai ridicate decat acest buget, ceea ce bineinteles ca nu inseamna ca in a doua parte, sau in lunile urmatoare, aceasta evolutie nu se poate schimba.

In datele acestea ceea ce conteaza sunt iarasi doua elemente: una, sunt datele fundamentale de cerere si oferta internationale de pe aceasta piata foarte dinamica, si a doua, elementul, spunem noi speculatia, adica acel element de derivative financiare, care sunt determinate nu numai de datele fundamentale, dar si de evenimente geo-politice care fac ca cererea si oferta sa fie mai volatile.


Mariana Gheorghe despre investitii:
Rep: Una dintre cele mai mari investitii ale Petrom este Centrala de la Brazi care urmeaza sa produca energie electrica pe baza de gaze naturale. Pornirea era programata pentru 2011, ea fost amanata. Cand va fi pornita?

Mariana Gheorghe: Intr-adevar, ea a inceput testele undeva in luna decembrie si la cateva zile dupa inceperea testelor, din motive tehnice, a trebuit sa oprim testele si am inceput o activitate, din pacate, de curatire a instalatiilor datorita acelor cantitati de lichid si solide pe care le-am intalnit in procesul de pigging. Acest proces dureaza cateva luni. In acest moment previziunea noastra este ca va intra in operare comerciala abia in a doua jumatate a anului 2012.

Rep: Puteti fi mai precisa, o luna: iulie, august, in toamna?

Mariana Gheorghe: Nu, pentru ca depinde de furnizarile de echipamente si de asemenea de finalizarea acestor activitati. Suntem in discutii si cu contractorii asa ca datele vor deveni mai specifice pe masura ce ne apropiem de acea perioada.

Rep: O alta investitie majora este in platforma din Marea Neagra, unde impreuna cu Exxon ati descoperit zacaminte importante. Cand previzionati intrarea in exploatare a acelor zacaminte?

Mariana Gheorghe: Am fost incurajati de aceste rezultate avand in vedere riscurile care sunt in acest domeniu si sunt convinsa ca lumea stie ca sunt foarte mari riscuri cu cat te duci la mai mare adancime, vorbim de adancimi de peste 3000 m sub nivelul marii, de obicei sansele de success, una din cinci sonde sunt cu rezultate pozitive. Am fost incurajati ca in aceasta prima donsa sa intalnim aceste acumulari de gaz. Procesul este de foarte lunga durata. Daca vorbeam in general de ciclu investitional lung, aici este foarte lung. Si urmeaza ca pe baza datelor seismice, pe baza altor forari de explorare sa definim planul de dezvoltare  si apoi sa incepem constructiile pentru a incepe productia undeva la finele acestei decade. Deci primele vanzari, primele molecule de gaz vor fi vazute doar pe la finele acestui deceniu.

Rep: Exista si alte zacaminte promitatoare in perimetrul Neptun?

Mariana Gheorghe: Suntem abia la inceput, noi vom continua eforturile si de cercetare seismica si de explorare pentru a identifica si a cuantifica intreg potentialul acestui zacamant.

Rep: Ce alte proiecte pe petrol si pe gaze aflate in desfasurare in momentul acesta va dau cele mai mari sperante? De unde aveti cele mai mari asteptari? Stiu ca exista cel din Oltenia, de la Totea, unde, la fel anul trecut ati anuntat o descoperire importanta si mai exista si alte proiecte precum Bulbuceni, la Phoenix si Independenta, daca le-am notat corect.

Mariana Gheorghe:…pe  explorare si productie avem cele doua directii: on shore si off-shore. Off-shore am vorbit. Pe on-shore avem asa numitele proiecte de redezvoltare a zacamintelor. Ce inseamna redezvoltarea zacamintelor, nu inseamna numai aplicarea de tehnologii noi, dar inseamna aplicarea de metode de operare complexe, astfel incat sa mergem cu injectare de apa, cu injectare de steam, cu injectare de polimeri, sa mergem la adancimi mai mari, sa mergem orizontal, toate aceste masuri tehnice, tehnologice si de operare duc la un complex de interventii asupra zacamintelor cu un obiectiv foarte clar, si anume de a creste gradul de recuperare din zacamant. Poate ca stiti, Romania are un grad de recuperare destul de jos, vorbim de 25% la titei.

Rep:..ceea ce inseamna si eficienta mica…

Mariana Gheorghe: …exact si aceasta inseamna ca orice procent nou de crestere a gradului de recuperare inseamna rezerve mai mari si, automat, productie mai mare. Toate aceste nume pe care le-ati mentionat sunt intr-adevar localitati, zacaminte, unde aceste procese, programe complexe de productie, de exploatare sunt aplicate.  Totea este o alta directie si este explorare on-shore. In zona Olteniei cu adevarat avem aceste sperante de a gasi si a exploata mai mult gaz decat in trecut.

Rep: In strategia actuala de dezvoltare a Petrom, una din directii este implicarea tot mai mare in zona Caspica. Va fi pastrata aceasta directie de dezvoltare si in strategia pe care urmeaza sa o conveniti anul acesta?

Mariana Gheorghe: Inca nu stim, ca nu am finalizat-o. Intr-adevar, in strategia noastra avem Marea Caspica ca o zona secundara Romaniei.

Rep: Trebuie sa spunem ca Petrom are deja operatiuni in Kazahstan.

Mariana Gheorghe: Si, deci, principala directie pentru noi a fost cresterea prezentei noastre in Kazahstan, unde aveam o productie relativ mica cand am inceput acest ciclu strategic. Acum am ajuns la 12.000 barili pe zi si, normal, incercam sa mentinem sau sa crestem aceasta productie tinand seama ca peste tot maturitatea intervine dupa o anumita perioada, deci si acolo trebuie sa incercam sa descoperim alte rezerve.

Rep: Aveti in vedere si alte tari din zona Caspica, in afara de Kazahstan?

Mariana Gheorghe: In momentul in care facem strategia va trebui sa decidem daca mergem si pe alte zone, pentru ca orice intrare pe alte zone inseamna cash flow, inseamna bani pe care trebuie sa-i luam din Romania sa-i folosim in alte parti. Prioritatea noastra este de a folosi tot cash-flow-ul posibil, pe care-l generam noi sau il putem atrage, in Romania, on shore sau in Marea Neagra. In momentul in care aceste resurse ar putea sa fie pozitive, excedate de ceea ce avem ca oportunitati in on shore si off shore Romania, atunci ne putem uita si la alte tari. Deschiderea poate sa existe, insa in privinta prioritizarii acestor surse financiare, vom decide in functie de oportunitatile pe piata romaneasca.

Rep: Legat tot de investitii, gazele de sist sunt in momentul asta un subiect foarte fierbinte in Europa. Reprezinta pentru multe tari, companii de profil o oportunitate majora. Aceste explorari si exploatari ulterioare de gaze de sist sunt insotite de proteste ale organizatiilor de mediu. In Bulgaria, de exemplu, am avut o presiune atat de mare, incat permisele de exploatare au fost suspendate. Petrom este interesata de explorare si evident, ulterior, de exploatarea unor gaze de sist in Romania?

Mariana Gheorghe: Asa cum spuneam, prioritatea noastra este Romania. Ne concentram pe hidrocarburi conventionale. Cele neconventionale sint inca un teritoriu necunoscut pentru noi. Nu am facut eforturi in aceasta directie. Dar in acest moment facem o analiza a acestor oportunitati, avind in vedere activele pe care le avem in baza licentelor pe care le avem. Si pe baza rezultatelor acestor analize si pe baza legislatiei atit din Romania, cit si din Europa, vom lua deciziile. Sintem intr-un stadiu chiar preliminar in aceasta directie.

Rep: Aveti indicatii ca exista gaze de sist?
Mariana Gheorghe: Acest lucru il analizam. Mergem in toate zonele in care producem sau exploram sa analizam existenta, dar si posibilitatea tehnica de a explora si apoi exploata astfel de hidrocarburi neconventionale.

Mariana Gheorghe despre intrarea Gazprom pe piata romaneasca si negocierea cu sindicatele:
Rep: Ati negociat cu Gazprom/NIS vinzarea unor active Petrom?
Mariana Gheorghe: Cred ca este binevenita orice intrare de jucatori noi pe piata de petrol si gaze, atit upstream, cit si downstream.

Pot sa va spun ca nu avem nici un fel de discutie cu Gazprom sau cu alte filiale ale Gazprom pentru o astfel de vinzare.

Rep: Ce valoare vor avea dividendele pe 2011?
Mariana Gheorghe: Am anuntat si vom propune AGA distributia de dividende, dar, pina in momentul in care aceste lucruri se vor publica, nu voi putea da aceste detalii. Dar in viitorul apropiat va fi facut cunoscut publicului.

Rep: HotNews.ro a scris la inceputul anului ca ati trimis angajatilor o scrisoare prin care ii invitati la negocierea contractului colectiv de munca, iar printre rinduri se citea intentia de a scapa de sindicatul condus de Liviu Luca. Cu cine negociati ca sindicate?
Mariana Gheorghe: Nu am avut nici un fel de intentie nedeclarata. Intentia care a fost exprimata in acea discutie cu angajatii nostri a fost tocmai legalitatea acestor negocieri, avind in vedere ca legislatia s-a schimbat anul trecut, si erau 3 cai prin care angajatii puteau sa-si negocieze contractul colectiv de munca.

Aceste cai sint cele cunoscute: prima - un sindicat reprezentativ la nivel de companie, a doua - un sindicat reprezentativ la nivel de sector cu reprezentanti ai angajatilor, si a treia - cu reprezentanti ai angajatilor. La aceasta ora sintem in discutii in conformitate cu calea a doua - un sindicat reprezentativ pe ramura plus reprezentanti ai salariatilor.

Rep: Premierul a anuntat infiintarea unui Consiliu de afaceri consultativ. At fost invitata?

Mariana Gheorghe: Salutam o astfel de initiativa a premierului, cred in acest parteneriat intre autoritati si mediul de afaceri. Daca as fi invitata, as fi onorata sa particip la un astfel de efort.

Rep: Sinteti activa in FIC, ati cerut permanent scaderea taxarii muncii. Credeti ca Romania isi poate permite scaderea CAS in 2012?

Mariana Gheorghe: Sint manager al unei companii foarte complexe de sase ani. Stiu cit de dificil este sa faci un buget realist si sa ai ipoteze de lucru care sa aiba impact nu doar asupra unei dimensiuni din buget, ci asupra mai multor componente. Asa ca eu cred ca Guvernul va trebui sa se uite la impactul pe care o anume masura fiscala o are asupra nu numai comunitatii direct implicate, ci asupra intregului exercitiu bugetar.

De aceea, cind vorbim de dialog intre autoritati si mediul de afaceri, mediul de afaceri este o audienta unde guvernul sa testeze impactul sau posibilul impact al unor masuri. Dar decizia suverana este a guvernului in acest caz.


UPDATE: Precizari ale OMV Petrom

Ulterior publicarii interviului, OMV Petrom a facut citeva precizari pentru clarificarea legaturii dintre pretul combustibilului, fiscalitate si nivelul redeventei. Cititi mai jos pozitia integrala a companiei:

"Activitatea Petrom are o complexitate ridicată, acoperă operaţiuni de la producţia şi rafinarea de hidrocarburi, până la comercializarea de produse finite, deci termenul generic de „fiscalitate” poate genera confuzii.

Fiscalitatea la nivel de producţie de hidrocarburi include redevenţa, pe când fiscalitatea la nivelul comercializării de benzină şi motorină se referă la accize şi TVA. Prin urmare, facem următoarele clarificări:

 • Nu există o legătură directă între nivelul redevenţei şi preţul carburanţilor.
 • Preţul carburanţilor este determinat pe baza cotaţiilor internaţionale Platts la benzină şi motorină şi este influenţat de fiscalitate (accize şi TVA) şi competiţia pe piaţa locală.
 • O potenţială creştere a redevenţei ar avea impact direct asupra politicii investiţionale a companiei şi, implicit, asupra volumelor de hidrocarburi extrase.
 • Pentru activitatea de producţie de ţiţei şi gaze Petrom plăteşte statului redevenţe la acelaşi nivel la care plăteşte orice alt operator în România. Cotele de redevenţă au fost stabilite prin lege anterior privatizării, iar ceea ce s-a negociat la privatizare a fost stabilitatea, până la finele anului 2014.
 • Redevenţa nu este fixă, ci variază în funcţie de volumul producţiei pe zăcământul respectiv, calitatea ţiţeiului şi preţul internaţional al ţiţeiului.
 • Zăcămintele de ţiţei ale României sunt mature şi necesită investiţii uriaşe pentru a continua să avem producţie de hidrocarburi. Petrom a investit circa 7,7 miliarde lei în ultimii 7 ani, iar ciclul investiţional este unul prelungit."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4895 vizualizari

 • -5 (5 voturi)    
  He he he, (Marţi, 20 martie 2012, 17:23)

  miguel [anonim]

  Basescu a aratat pisica si OMV pantera. De pierdut avem tot noi.
  • +4 (6 voturi)    
   O intrebare interesanta (Marţi, 20 martie 2012, 18:05)

   fny.ro [anonim] i-a raspuns lui miguel

   Am observat ca fix de la intrebarea cum se calculeaza pretul litrului de benzina pe baza cotatiilor internationale, taxe, etc nu a mai raspuns "distinsa" doamna...
   • -3 (3 voturi)    
    Pretul benzinei (Marţi, 20 martie 2012, 21:43)

    Anca [anonim] i-a raspuns lui fny.ro

    Eu cred ca e o intamplare ca fix la intrebarea aia nu a raspuns.
    Pai pretul se ia dupa cotatia internationala pe o anumita perioada, Petrom din ce am citit pe zf.ro se ia dupa cotatiile Platts. In mod normal vede fluctuatiile si evident ca nu ia varfurile de pret.
    Pretul e facut din 50% taxe de toate felurile si 50% accize. Pe scurt, despre asta e vorba.
    • 0 (0 voturi)    
     Sunteti in cautarea unei slujbe??? (Joi, 22 martie 2012, 3:14)

     Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Anca

     Tot pe scurt, daca "Pretul e facut din 50% taxe de toate felurile si 50% accize", pentru scolarul de clasa a cincea rezulta ca benzina de fapt e pe gratis, cam ca soarele care rasare dimineata.
     Scolarii cu peste opt clase probabil simt nevoia sa emigreze intr-o tara unde comentariile pe forumurile online sunt macar moderate, daca nu chiar cenzurate de-a dreptul.
     Cred ca sunteti numai buna de PR la Petrom.
   • -3 (3 voturi)    
    fix asta rezolva tot (Marţi, 20 martie 2012, 21:50)

    Gica [anonim] i-a raspuns lui fny.ro

    la cati sunt porniti doar sa carcoteasca, crezi ca ar fi avut sens? si in procente mi se pare o explicatie decenta. eu nu intelegde ce crede lumea ca se poate trage de sireturi asa cu toti managerii de top din Romania. pe politicieni i-ati tras de urechi sa va explice leu cu leu (nu procentual cum a facut domana) ce se petrece cu banii pe care ii varsa Petrom in visterie? ca sunt niste sume...
    • -2 (2 voturi)    
     socoteala (Marţi, 20 martie 2012, 22:45)

     ania [anonim] i-a raspuns lui Gica

     si mie mi se pare ca va legati de singura companie care a reusit sa se ridice dupa privatizarea, incat sa plateasca si atatea taxe la stat. pai daca nu avea statul banii astia, nu stiu ce se mai intampla. are dreptate @Gica, nu aveau politicienii de ude sa mai fure
   • +2 (2 voturi)    
    Nu uita (Marţi, 20 martie 2012, 22:36)

    miguel [anonim] i-a raspuns lui fny.ro

    ca un manager de nivelul ei nu trebuie sa stie cite procente din costul unui litru de benzina reprezinta parafina.
   • +2 (4 voturi)    
    mai baieti (Miercuri, 21 martie 2012, 5:01)

    Gigi de la gaze [anonim] i-a raspuns lui fny.ro

    Voi cred ca nu intelegeti un lucru. Benzina nu este sange pentru transfuzie. Nu se da gratis. Se vinde, ca la piata. Asa cum exista o piata de desfacere a carnii, a berii, sau a produselor electronice, la fel se vinde si benzina. Pretul e dat de raportul cerere-oferta. Atat timp cat cererea e mare si sunt atatia romanasi cu stomacul gol care sa vor sa bage pompa in rezervor, companiile petroliere vor stabili pretul in functie de vanzare. Ce face un taran caruia nu i se mai vand cartofii ? Lasa la pret. Pretul produsului final nu are si nu trebuie sa aiba nici o legatura cu costurile de productie. Daca ar avea, nici o companie nu ar mai avea profit, ci ar produce doar ca sa vanda si sa plateasca angajatii, taxele, si alte costuri. Cum in Romania (si nu numai) benzina se vine mai bine decat painea calda, si poate chiar mai bine decat aurul, e si normal sa ii tot creasca pretul. Doar d-asta a si fost denumit petrolul AURUL NEGRU.
   • 0 (0 voturi)    
    dar 50% taxe ce zici? (Miercuri, 21 martie 2012, 9:54)

    tepes [utilizator] i-a raspuns lui fny.ro

    Dar a spus clar ca 50% din pret sint taxe care merg la stat.Deci daca statul mareste redeventele sau accizele vor creste taxele catre guvern la peste 50% automat vor creste si preturile.Daca statul nu ar lua atitea taxe carburantii ar fi mai ieftini la pompa.Cresterea redeventei sau accizelor duce la profit mai mare catre stat insa preturile carburantilior vor creste iar investitiile generatoare de profit vor scade,alegeti.
  • -1 (1 vot)    
   win-win, nu win-lose (Marţi, 20 martie 2012, 22:05)

   Anca [anonim] i-a raspuns lui miguel

   eu vad altfel situatia, mi se pare ca sunt mai multi castigatori in chestia asta. adica noi, romanii, care de bine-de rau avem benzina la preturi mici fata de restul europei si petromul care scoate profit, ca deh, asa e normal, din moment ce investesti. e normal sa iti iasa bani.
   pe de alta parte mai sunt si altii care ies ok din asta: statul (care primeste o multitudine de taxe) si oamenii de rand care au joburi si nu sunt in somaj.
   • +2 (2 voturi)    
    Atunci (Marţi, 20 martie 2012, 22:37)

    miguel [anonim] i-a raspuns lui Anca

    cind cineva cistiga, altcineva pierde. Ghici cine in acest caz.
 • +6 (6 voturi)    
  OMV vrea sa -si recupereze comisioanele (Marţi, 20 martie 2012, 17:33)

  CalinM [utilizator]

  Pe care le-a dat ca sa cumpere Petromul pe nimic de la Adrian Nastase si PSD-istii lui.
 • +7 (7 voturi)    
  sa creasca redeventele! (Marţi, 20 martie 2012, 17:44)

  James Bond [utilizator]

  In cazul in care cresterea redeventelor se va reflecta in pret, concurenta va sufoca vanzarile Petrom. Astfel, Petrom va fi obligata de piata sa tina pretul la nivelul concurentilor.
  Afirmatia conform careia cresterea redeventelor se va reflecta in scaderea investitiilor este un mic santaj copilaresc :)
  In situatia diminuarii investitiilor, principalul perdant este chiar Petrom.
  Sa creasca redeventele cat de mult posibil, macar asa sa beneficieze si statul roman de pe urma Petrom.

  PS: Multumim dle Nastase!
  • -3 (3 voturi)    
   logic (Miercuri, 21 martie 2012, 1:00)

   alina [anonim] i-a raspuns lui James Bond

   ma tem ca logica nu este foarte ok. vezi aici un articol al unui om cu experienta unei companii private http://www.cosminalexandru.ro/2012/03/o-rugaminte-pentru-presedinte/ absolut decent si logic. si civilizat.
 • +3 (5 voturi)    
  doar vorbe (Marţi, 20 martie 2012, 17:57)

  cristian.r [utilizator]

  asta inseamna sa vorbesti mult fara sa spui absolut nimic... o discutie cu intrebari si raspunsuri la alte intrebari neadresate... adica "venit cu lectia invatata".
  • -1 (1 vot)    
   ciudat (Marţi, 20 martie 2012, 21:49)

   Irina [anonim] i-a raspuns lui cristian.r

   Mie chiar mi-a placut interviul. Nici nu ma asteptam sa raspunda la toate intrebarile ca doar nu e la scoala.
 • 0 (0 voturi)    
  legatura dialectica (Marţi, 20 martie 2012, 18:12)

  Dan Costea [anonim]

  In ce consta legatura dialectica intre medicina si benzina?
 • +3 (3 voturi)    
  Ce mila mi-e de ei... (Marţi, 20 martie 2012, 18:50)

  Cetateanul Roman [anonim]

  Sa cumperi o asemenea companie atit de ieftin, sa iti vina la pachet cu zacaminte exploatate pe sfert si unele complet neatinse, sa fii nevoit sa te descurci cu o redeventa asa de mica......grea e viata pentru unii!
  Doamna cind mai faceti investitii va rog frumos faceti in asa fel sa obtinem benzina si motorina la calitatea celor din Austria si Germania, ca zici ca schimb motorul iar consumul se reduce serios!
  Bineinteles daca nu cer prea mult.....
 • +4 (4 voturi)    
  Si calitatea combustibililor? (Marţi, 20 martie 2012, 20:00)

  Mihai [anonim]

  De ce nu se respecta? De ce benzina de 100 are CO 92-93 iar acea de 95 are CO 87-90 De ce cu un plin de benzina de la OMV din Germania se merge o distanta mai mare decat cu aceeasi cantitatea de la omv din Romania in conditii identice? Se pune prea multa apa ca sa iasa profitul mai mare?
  • -1 (3 voturi)    
   :)) (Marţi, 20 martie 2012, 21:52)

   Nicusor [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Ce imi mai plac lamentarile astea "benzina lor e mai buna decat a noastra". De obicei o spun cei ce baga benzina "de pe unde apuca". Masinile mai noi de 10 ani tusesc la orice altceva decat benzina de la pompa. In Germania faci mai multi km pentru ca iti bate vantul din spate. Intotdeauna.
  • -2 (2 voturi)    
   asa ne place sa ne dam cu opinia.. (Marţi, 20 martie 2012, 22:05)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   ce replici romanesti. la noi in tara, clar, totul se dilueaza, este contrafacut, nu e ca afara. capara veciunului e mai grasa.suntem deformati mental cu ideile astea. avem tot ce au altii din UE (ba chair mai mult), dar ne termina romanismele astea. o sa murim nefericiti daca nu incetam sa avem atitudinea asta "las ca stiu eu..." . stii si fotbal probabil si de pe margine strigi furios ca tu ai fi putut da gol (desi dupa 10 m obosesti).
 • +2 (2 voturi)    
  Dincolo de fum, cateva clarificari. (Marţi, 20 martie 2012, 21:09)

  Moromete [anonim]

  Ce zice presedintele: va cresc redeventele.

  Ce zice Petrom: crestem pretul in consecinta.

  Cum vad eu situatia:

  Pe de-o parte, Petrom zice ca pretul Y e dictat de "piata" (gen Platt's Meditereanean). Cu alte cuvinte, Petrom nu vinde in Romania la pretul X, care ar fi determinat pur de conditiile locale (care includ costuri de productie, de transport, si redevete mici), ci la pretul Y (cu argumentul ca daca Romania nu cumpara la Y>X, atunci Petrom vinde pe "piata").

  Pe de alta parte, daca statul creste redeventa (cu alte cuvinte costurile pentru Petrom), Petrom zice ca o sa mareasca preturile in consecinta, sa zicem la Y+R (redeventa). Insa statul ar trebui sa invoce acelasi rationament de "piata": daca Petrom face asta si propune pretul Y+R, Romania nu va mai cumpara de la Petrom, ci de la concurentii Petrom, care vor fi dispusi sa vanda la Y (pretul pietei). In cazul in care dintr-o data toti petrolistii maresc pretul, actionand ca un cartel, statul poate interveni cu amenzi.

  Pe scurt: pozitia Petrom e imposibil de aparat, un stat puternic si corect ar continua spre renegocierea contractelor.
  • -2 (2 voturi)    
   un stat puternic si corect....:)) (Marţi, 20 martie 2012, 22:33)

   inorogul [anonim] i-a raspuns lui Moromete

   e doar mai mult fum. imi pare rau. gandesti atat mana intinsa, se vede ca nu stii cum se gandeste o afacere sau cum functioneaza statul roman.
  • 0 (0 voturi)    
   Bine, Moromete! (Joi, 22 martie 2012, 3:21)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Moromete

   Asa e. Mai sunt niste detalii, dar in esenta ai dreptate. Nu poti sa spui in aceeasi suflare ca tu vinzi la preturile internationale, da' o sa le cresti daca cresc taxele.
   Ajungem, cum s-ar zice, tot la ce zicea vantu - intariti-va, bah, statul!
 • -2 (2 voturi)    
  intrebari si raspunsuri (Marţi, 20 martie 2012, 21:57)

  Balalau [anonim]

  Eu cred ca a raspuns competent madam. Sa fim seriosi voi in locul ei ati raspunde altfel ? A evidentiat foarte clar ca problema este un pic mai departe de politica de preturi a firmei. Tot statul ne goleste buzunarele cu accizele si taxele lor.
 • 0 (2 voturi)    
  problema este alta (Marţi, 20 martie 2012, 22:15)

  Nico [anonim]

  Mai oameni buni problema noastra dintotdeauna a fost si este statul. Statul ne ia jumatate din pretul motorinei ca sa construiasca drumuri si autostrazi, statul ne mareste si pretul la mancare. Trebuie sa scapam de hotii astia inainte de toate si dupa aia vedem si ce face Petromul. E usor sa stai in parlament sa dai vina pe companii private ca "fac profit". E mai greu sa zici ca CFR-ul este muci si ca mananca mai multi bani decat reusesc mii de IMM-uri sa vireze la stat lunar.
  • -1 (1 vot)    
   Adevar Graiesti (Miercuri, 21 martie 2012, 7:15)

   mutombo [anonim] i-a raspuns lui Nico

   Statul, da, el este de vina, Este atat de hapsan incat, chiar si dupa toate accizele, o companie ca Petrom s-a dus la $1.000.000.000 profit pe 2011.

   Reducerea ponderii accizelor in pretul de pompa cu 10% nu inseamna ieftinirea carburantului cu 10%, pentru ca toata istoria asta ne-a aratat (mai tineti minte povestea cu "alinierea preturilor").

   Da, este capitalism, economie de piata, concurenta, insa Petrom extrage si petrol romanesc iar statul trebuie sa se protejeze cumva.

   Cat despre CFR, devine un cliseu. Modelul companiei (con)dusa voita spre faliment, pentru a se elibera un loc la masa cu tortul delicios. Acelasi lucru s-a intamplat la Petromidia, acelasi lucru se intampla la Posta Romana, asta se intampla la CFR. Ca o mica paranteza, Petrom ajuta CFR-ul pin marirea preturilor la carburanti, insa nu stiu cum, transportul rutier pe distante medii si lungi (din ce in ce mai costisitor si mai poluant) ia fata CFR-ului Calatori.

   Si pe final - madam Gheorghe este angajata austriecilor. Urma (bruma) de patriotism poate prin memorii.
   • 0 (0 voturi)    
    pe bune ? (Miercuri, 21 martie 2012, 12:39)

    Piticanie [anonim] i-a raspuns lui mutombo

    Nu vad pe nimeni sarind la gatul statului ca o COMPANIE de STAT (si nu e singura bineinteles) cheltuieste bani ca la nebuni. Toata lumea sare la gatul celor care fac profit. La mine in firma vine garda financiara in fiecare saptamana sa vada de ce sunt profitabil si sa le mai dau "niste amenzi" la stat insa nu vine nici naiba sa intrebe cum o companie cu trenuri si mii de km de linie ferata consuma din banii mei si ai tuturor sume imense in fiecare luna. Cliseu e adevarat dar vad ca nimeni nu sare la gatul celor care ne jupoaie de vii
    • 0 (0 voturi)    
     Bati Campii (Joi, 22 martie 2012, 7:17)

     mutombo [anonim] i-a raspuns lui Piticanie

     Daca imi arati doua procese verbale de la GF ( pe control de rutina) la interval de o saptamana eu le mananc. Astea sunt povesti cu garda care vine saptamanal.

     Doi la mana: companiile alea de stat sunt duse voit la faliment, pentru a aparea alte companii private, pe aceeasi si cu aceeasi infrastructura, care s afaca profit din primul an (vezi cazul Petromidia).
 • -2 (2 voturi)    
  sincere aprecieri pentru OMV Petrom. (Miercuri, 21 martie 2012, 6:44)

  ian [anonim]

  cand vad cat de activa este OMV in mediul online, inclusiv prin raspunsurile [multumesc anca si ceilalti] date in cadrul acestui modest forum de dezbateri, care suntem noi carcotasii de serviciu, ma patrunde o emotie vie. care-mi trece odata cu pretul afisat la pompa. saru'mana, petroame, da' hai sa umplem golurile de logica din discursul matale...impreuna, putem.
 • +1 (1 vot)    
  Pret mare, vanzari mici (Miercuri, 21 martie 2012, 8:15)

  Moldoveanu [anonim]

  Doamna director general trebuie sa inteleaga ca o redeventa mai mare inseamna un profit mai mic si nidecum un pret mai mare, pentru ca ramane cu benzina in stoc, mai sunt si alti operatori pe piata, adica concurenta
 • +1 (1 vot)    
  Problema sta in felul urmator (Miercuri, 21 martie 2012, 9:14)

  alem [anonim]

  Profitul este imoral pentru ca este obtinut dintr-un carburant procurat aproape pe gratis. Sa facem o comparatie. O companie In Vest cumpara petrol din golf, plateste 100 de dolari/baril plus cheltuieli de transport plus taxe de import si accize mai mari si vinde benzina la acelasi pret la care o vinde si Petrom, companie ce are pretul barilului (extractie, redevente, transport local) de cel mult 35-40 dolari. Nu mai vorbim de salariile pe care le plateste Petrom in Romania fata de cele platite de compania respectiva in Vest, deci costuri totale de aprox 3 ori mai mici.
  Doamna Director nu a spus nimic, toate interviurile genul asta sunt previzibile 100%. Nici nu avea ce sa spuna pt ca e angajata Petromului si reprezinta interesele lor.
  Sa raspunda la intrebarea: Cu cat ar vinde benzina daca ar obtine petrol la cotatiile internationale, accizele ar fi la nivel european iar salariile angajatilor ar fi tot de nivel european. Va spun eu ca nu ar raspunde, ar da-o in balarii, ca sa vezi, ca nu au calculat, ca sunt doar la inceput, ca ei investesc, etc
  • -1 (1 vot)    
   daca nu cititi macar uitati-va la filme (Miercuri, 21 martie 2012, 11:26)

   banbina [anonim] i-a raspuns lui alem

   eu ma uit cu fi-miu din cand in cand la Matrix (am sesizat de exemplu cateva detalii despre care cunoscuti mie ziceau ca-s din alt film : ex sarpele care iese din perete in primul episod), dar mie imi plac elucubratiile Merovingianului care-mi aduc aminte de niste lectii de filosofie despre cauza si efect. Deci contractul ala e scris de Petrom si semnat de "Ghici ghicitoarea mea".Stiti cu ce seamana treaba asta? Cu vaicarelile unui angajat la un patron sau, si mai si, la o multinationala care pana mai ieri isi cauta de lucru si la cateva luni dupa ce-a semnat contractul fara sa-l citeasca incepe sa se vaite ca munceste prea mult, ca ia prea putini bani, ca in Canada e mult mai bine, s.a.m.d.
 • 0 (0 voturi)    
  sarlatanca (Miercuri, 28 martie 2012, 15:42)

  gica [anonim]

  de abia astept sa se mareasca redeventele, pretul la benzina va creste dar macar banii vor intra in buzunarul statului. Dna Gheorghe santajeaza. Mariti redeventele iar noi marim pretul, santajeaza ea, fara a o spune direct. In practica nu e insa asa simplu. Daca vor mari pretul pentru competitorii OMV-Petrom va deveni rentabil importul titeiului, carburantilor, vor intra si ei pe profit iar halca OMV va scadea. Dna Gheorghe stie aceste lucruri dar sarlatanca cum e, nu le spune. Eu prefer sa cumpar de la altii, gen Rompetrol, Agip, Lukoil, MOL. Spre sa o faceti si voi. Petrom nu mai e de mult romanesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by