Un motiv al intarzierii atragerii de investitori la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este pretentia companiilor de a vedea "o evaluare de pret mai aproape de realitate" a proiectului, a afirmat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei cu ocazia unei conferinte organizate de publicatia Finantistii. Acesta a precizat ca in prezent proiectul este estimat la 4 miliarde de euro. In cazul in care statul nu va reusi sa atraga noi investitori, mai ramane varianta construirii unui singur reactor cu banii statului, a mai spus Sandulescu.

"Investitorii vor sa vada o evaluare de pret mai apropiata de realitate. Noi am evaluat reactoarele 3 si 4 la patru miliarde de euro (...)Este si varianta construirii unui singur reactor, dar este varianta mai putin fericita si ar fi mai scump", a spus Sandulescu.

Acesta a mai spus ca si evenimentele de anul trecut de la centrala nucleara de la Fukushima din Japonia au "speriat investitorii". De aceea, multi dintre investitori asteapta rezultatele testelor de stres care se realizeaza in acest moment.

Sandulescu a mai spus ca exista in acest moment "o oferta concreta de atreprenor general" din partea unui consortiu condus de compania canadiana Lavalin.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat intr-un interviu pentru HotNews ca pana acum, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering. Ministrul spune ca in cadrul negocierilor vor fi luate in calcul 3 variante: prelungirea procesului cu unele modificari, reluarea procedurii sau renuntarea la proiect si "concentrarea pe realizarea reactorului 3". In ianuarie,anul trecut, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut lactiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.