Romania s-ar putea confrunta cu probleme in alimentarea cu energie electrica in cazul in care nu vor fi investiti minim 5 miliarde de euro in urmatorii 5 ani in sectorul productiei de energie, a declarat Razvan Nicolescu, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentu Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie (ACER). Acesta a precizat ca este nevoie de investitii atat pentru construirea de noi capacitati de productie, cat si pentru modernizarea celor existente.

Insa pentru realizarea acestor investitii se pune problema surselor de finantare. "Statul investitor direct este mai mult un vis decat realitate", a spus Nicolescu. In aceste conditii, mai ramane varianta investitiilor venite din partea companiilor de stat sau private din Romania si a companiilor straine.

Societatile de stat vor avea in curand management privat profesionist si de aceea "lucrul cel mai important pentru aceste companii este sa definim misiunea lor", a afirmat Razvan Nicolescu. Probleme de finantare sunt si din partea "capitalului privat autohton care nu este suficient de dezvoltat pentru a putea face fata necesarului de investitii". In ceea ce priveste capitalul privat strain, apar o serie de "grupuri conduse de patrioti care spun ca nu trebuie sa ne vindem tara", a adaugat Nicolescu.