Pana in prezent nu a avut loc niciun fel de forare de explorare a gazelor de sist si va trebui sa mai treaca cativa ani pana se va cunoaste cu adevarat care este valoarea acestei oportunitati, a declarat Tom Holst Country Manager Chevron pentru Romania. "Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare care se va intinde pe durata a cinci ani", a precizat Tom Holst. Potrivit acestuia, in judetul Vaslui, Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale.

De asemenea, in judetul Constanta, in 2012, Chevron nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura. "Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania", a spus reprezentantul Chevron.

  • Aceasta declaratie a fost facuta pe fondul unor proteste care au avut loc zilele acestea in fata prefecturii din Constanta.

"Intelegem ingrijorarile legate de productia de gaze naturale din sisturi in Romania si credem ca dupa ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate in urma studiilor, romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie si ca pot fi produse cu responsabilitate si in siguranta", a spus Tom Holst. "Romania produce gaze naturale si petrol de multi ani. Aceleasi tehnici, perfectionate de peste 100 de ani in exploatarea clasica, vor fi folosite pentru a se determina daca tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza", a mai precizat reprezentantul Chevron.

"Multe dintre guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, si-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu conditia ca acest proces sa poata fi realizat in siguranta si cu responsabilitate. Compania Chevron este pregatita sa ajute Romania sa descopere noi resurse de energie, cu potential semnificativ, la nivel national (...) Intelegem importanta transmiterii de informatii atat despre tehnologiile de explorare, care sunt standard pentru industria de petrol si gaze, cat si despre tehnologiile pentru eventuala exploatare a gazului natural din formatiuni de sist, care sunt noi pentru Romania, dar care au fost aplicate in deplina siguranta in multe alte locuri din lume in ultimii saizeci de ani", a precizat Tom Holst.

  • Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe inca trei perimetre, toate aflandu-se in judetul Constanta, potrivit unor hotarari de Guvern care au fost publicate miercuri, 28 martie, in Monitorul Oficial. Cele trei perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Potrivit hotararilor, Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Chevron Romania in calitate de concesionar. Anexele de la hotararile de Guvern nu se publica fiind considerate confidentiale. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului.