Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, a solicitat marti Greciei sa faca tot ce este necesar pentru a asigura progresul proiectului "Helios" de producere a energiei fotovoltaice, relateaza AFP.

Acest proiect, care prevede instalarea unor panouri fotovoltaice pe 200 de kilometri patrati, are un buget care poate atinge 20 de miliarde de euro si o capacitate de productie de 10 GW de electricitate. De asemenea, el poate reprezenta avangarda atat pentru potentialul enorm al Greciei cat si pentru Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia regenerabila, a subliniat Oettinger, in cursul conferintei dedicate energiei verzi din sudul Europei.

Insa acesta a subliniat ca succesul proiectului, care poate face ca Grecia sa devina un exportator de energie, necesita un cadru clar pentru investitii, dezvoltarea unei retele grecesti si europene de transport a electricititatii, infrastuctura actuala fiind insuficienta, si necesita liberalizarea anticipata a pietei de electricitate a statului elen.

Comisia "va ramane de partea Greciei pentru a o ajuta in realizarea unei platforme energetice stabile, concurentiala si sustenabila" a asigurat comisarul.

Primul ministru grec, Lucas Papademos, a subliniat ca in aceasta perioada de austeritate, Europa trebuie sa produca energie la cele mai mici costuri. In Europa Centrala, o zona cu mai putin soare, un proiect precum Helios ar costa cu 6 miliarde de euro in plus, a precizat el, reafirmand angajamentul Atenei de a face din energia regenerabila o parghie prin care tara sa revina pe crestere economica, dupa ce in ultimii cinci ani aceasta a fost prinsa in recesiune.

La acest proiect intentioneaza si Germania sa participe. Prezent la conferinta, secretarul de stat german al mediului, Jurgen Becker, a reiterat dorinta Germaniei de a fi parte la acest proiect, mai ales prin transferul experientei considerabile pe care Germania o are in domeniu.