Peste cateva luni ar putea sa apara cateva modificari strategice in ceea ce priveste domeniul energiei nucleare, a declarat Tudor Şerban, consilier al ministrului Economiei la o conferinta "Focus Energetic". Potrivit acestuia, vor fi purtate discutii cu potentiali investitori si in aproximativ trei luni "vom sti pe ce varianta vom merge". Tudor Serban a mai spus ca statul ar trebui sa ia in calcul varianta de a ramane cu un pachet de actiuni de 85% din compania EnergoNuclear. "Cred ca trebuie sa ne gandim foarte serios ca am putea ramane in acest proiect cu actualul pachet de actiuni, sa ne gandim la garantii guvernamentele pentru finantare", a precizat Tudor Serban.

Aceste declaratii au fost facute in contextul in care statul nu a reusit inca sa atraga noi investitori in proiect. "În luna martie trebuia să anunţăm investitorii şi constructorul, dar după cum ştiţi investitorii nu au venit", a spus Serban.

Au fost achizitionate caietele de sarcini de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud: China Nuclear Power Engineering si Korea Nuclear. Insa pana la termenul limita, nicio companie nu a prezentat o oferta concreta.

Un motiv al intarzierii atragerii de investitori la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda este pretentia companiilor de a vedea "o evaluare de pret mai aproape de realitate" a proiectului, a afirmat recent Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei. Acesta a precizat ca in prezent proiectul este estimat la 4 miliarde de euro. In cazul in care statul nu va reusi sa atraga noi investitori, mai ramane varianta construirii unui singur reactor cu banii statului, a mai spus Sandulescu.

"Investitorii vor sa vada o evaluare de pret mai apropiata de realitate. Noi am evaluat reactoarele 3 si 4 la patru miliarde de euro (...)Este si varianta construirii unui singur reactor, dar este varianta mai putin fericita si ar fi mai scump", a spus Sandulescu.

Acesta a mai spus ca si evenimentele de anul trecut de la centrala nucleara de la Fukushima din Japonia au "speriat investitorii". De aceea, multi dintre investitori asteapta rezultatele testelor de stres care se realizeaza in acest moment.

Sandulescu a mai spus ca exista in acest moment "o oferta concreta de atreprenor general" din partea unui consortiu condus de compania canadiana Lavalin.