Guvernul a solicitat companiei Chevron un acord scris pentru desecretizarea acordului de explorare si exploatare. "Premierul a solicitat Agentiei Nationale a Resurselor Minerale sa trimita o scrisoare companiei Chevron, iar, pe plan intern, ANRM si-a facut propria evaluare in legatura cu desecretizarea contractului. In acest moment, din punctul nostru de vedere, nu mai exista elemente care pot fi supuse unui secret de stat, deci pot fi date public", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a precizat ca Executivul cere Chevron un acord scris in conditiile in care exista anumite constrangeri comerciale pe care le impune orice contract. Scrisoarea a fost trimisa pe 4 aprilie. Chevron nu a raspuns inca la aceasta solicitare.

In cazul in care Chevron isi va da acordul, acordurile vor fi publicate pe site-ul ANRM.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.

El a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.