Negocierile purtate de reprezentantii Guvernului cu "baietii destepti" asupra contractelor bilaterale incheiate cu Hidroelectrica "sunt spre final", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a precizat ca dupa Paste, premierul va prezenta concluziile acestor negocieri. Premierul Mihai Razvan Ungureanu detine de cateva saptamani un raport legat de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Dupa realizarea raportului, Guvernul a inceput negocieri cu baietii destepti in vederea rezilierii contractelor. Raportul realizat de Ministerul Justitiei in colaborare cu Ministerul Economiei ar fi trebuit sa ajunga si la FMI pana la sfarsitul lui februarie.

"Ministerul Economiei, sustinut de Ministerul Justitiei (in limitele competentelor sale legale) va evalua optiunile de reziliere a tuturor contractelor bilaterale existente si va informa IFI cu privire la concluziile la care au ajuns pana la finele lunii februarie 2012", scrie in ultima scrisoare de intentie inaintata de Guvern conducerii FMI. Tot acolo se arata ca "a inceput procesul de reziliere a tuturor contractelor bilaterale de energie ale IS incheiate in afara OPCOM. Cele care nu pot fi reziliate pe termen scurt sunt renegociate in prezent, pentru a se asigura neprelungirea duratei acestora, reducerea cantitatilor, ajustarea preturilor, dupa cum permit conditiile pietei si termenii contractelor publicate".

Potrivit surselor HotNews.ro, contractele nu sunt chiar imposibil de reziliat. Cu o singura exceptie, contractele pot fi reziliate fara probleme deosebite din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, se merge mai mult pe varianta renegocierilor.

Intre timp, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in privinta contractelor cu "baietii destepti" din energie. Insa este o investigatie care ar putea sa dureze mai mult de un an, dupa cum recunoaste chiar presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.