​Unul dintre "baietii destepti" din energie, Energy Holding, a refuzat revocarea actelor aditionale incheiate in 2010 prin care s-a decis prelungirea contractelor cu Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al Filialei Hidroelectrica Hidrosind. Refuzul a fost exprimat in cadrul unui proces de conciliere initiat de Hidrosind intre Hidroelectrica si o parte dintre "baietii destepti". In ultimele luni, reprezentantii Ministerului Economiei si ai Hidroelectrica au purtat mai multe runde de negocieri in vederea rezilierii sau modificarii contractelor bilaterale. Potrivit surselor HotNews, initial s-a negociat majorarea preturilor la energie de la 120 lei/MWh, la 155-158 lei/MWh. In ultima perioada, insa, reprezentantii statului au incercat sa forteze o crestere si mai mare, pana la 170-180 lei/MWh.

"Hidrosind, asistata de casa de avocatura CINCAN & CONSTANTIN, a reluat catre partile prezente (Hidroelectrica si Energy Holding) sustinerile din invitatia la conciliere aratand ca, in actualele conditii de functionare a pietei de energie, clauza din Actul Aditional incheiat in anul 2010 la contractul initial, prin care este prelungita valabilitatea acestuia, este lovita de nulitate, intrucat intentia partilor este aceea de a scoate in continuare cantitati importante de energie produsa de SC Hidroelectrica SA in afara pietii concurentiale, desi legea contine prevederi imperative in sensul tranzactionarii cantitatilor angro pe aceasta piata", se arata in comunicatul Hidrosind.

Potrivit acestuia, Energy Holding, prin reprezentantii sai legali, a respins orice pretentie formulata in convocarea la conciliere directa rezervandu-si dreptul de a formula orice aparari in fata instantei, in cazul in care va fi initiata o procedura juridica.

  • "Fata de refuzul exprimat de Energy Holding, Hidroelectrica – reprezentata de doi membri ai Consiliului de Administratie, asistati juridic, observa ca finalizarea acestei concilieri nu este posibila intrucat orice contract, guvernat de principiul consensualismului poate inceta fie prin acordul partilor fie din alte cauze reglementate legal si/sau contractual", mai precizeaza Hidrosind.

Avand in vedere atitudinea celor doua parti contractuale, Hidrosind anunta ca va continua demersurile in instanta pentru a solicita constatarea nulitatii absolute a clauzei respective si acoperirea eventualelor prejudicii create. De asemenea, va solicita sesizarea Curtii Europene de Justitie in interpretarea normelor comunitare ce reglementeaza piata de energie. In plus, va intreprinde toate procedurile legale pentru sesizarea Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene in vederea analizarii acestei situatii.

Desi legislatia interna si internationala era clara in ceea ce priveste tranzactionarea energiei produse, in anul 2010 a intervenit un Act aditional la contractul initial incheiat prin care s-a prevazut printre altele si prelungirea incepand cu anul 2014 a valabilitatii conventiei incheiate anterior anului 2007.

Potrivit Hidrosind, o astfel de clauza este lovita de nulitate, deoarece intentia partilor este aceea de a scoate in continuare cantitati importante de energie produsa Hidroelectrica in afara pietii concurentiale, desi legea contine prevederi imperative in sensul tranzactionarii cantitatilor en gros pe piata concurentiala organizata de OPCOM.

Prelungirea contractului incalca si prevederile Ordinului 445/2009 al Ministrului Economiei care prevede ca doar cantitatea de energie aferenta contractelor in derulare este exceptata de la tranzactionare pe piata OPCOM. Aceasta exceptie nu poate fi insa extinsa si asupra acelor cantitati de energie care ar face obiectul unei prelungiri.

  • Negocierile purtate de reprezentantii Guvernului cu "baietii destepti" asupra contractelor bilaterale incheiate cu Hidroelectrica "sunt spre final", a declarat recent purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Acesta a precizat ca dupa Paste, premierul va prezenta concluziile acestor negocieri. Premierul Mihai Razvan Ungureanu detine de cateva saptamani un raport legat de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Dupa realizarea raportului, Guvernul a inceput negocieri cu baietii destepti in vederea rezilierii contractelor. Raportul realizat de Ministerul Justitiei in colaborare cu Ministerul Economiei ar fi trebuit sa ajunga si la FMI pana la sfarsitul lui februarie.

"Ministerul Economiei, sustinut de Ministerul Justitiei (in limitele competentelor sale legale) va evalua optiunile de reziliere a tuturor contractelor bilaterale existente si va informa IFI cu privire la concluziile la care au ajuns pana la finele lunii februarie 2012", scrie in ultima scrisoare de intentie inaintata de Guvern conducerii FMI. Tot acolo se arata ca "a inceput procesul de reziliere a tuturor contractelor bilaterale de energie ale IS incheiate in afara OPCOM. Cele care nu pot fi reziliate pe termen scurt sunt renegociate in prezent, pentru a se asigura neprelungirea duratei acestora, reducerea cantitatilor, ajustarea preturilor, dupa cum permit conditiile pietei si termenii contractelor publicate".

Potrivit surselor HotNews.ro, contractele nu sunt chiar imposibil de reziliat. Cu o singura exceptie, contractele pot fi reziliate fara probleme deosebite din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, se merge mai mult pe varianta renegocierilor.

Intre timp, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in privinta contractelor cu "baietii destepti" din energie. Insa este o investigatie care ar putea sa dureze mai mult de un an, dupa cum recunoaste chiar presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.