​Hidroelectrica este decisa sa renunte la situatia de forta majora incepand cu 1 mai, ora 0.00, invocand regimul hidrologic in usoara crestere. Potrivit informatiilor HotNews, acest lucru inseamna ca Hidroelectrica va putea sa reia livrarile de energie conform contractelor aflate in derulare. Pana atunci, ar putea fi prezentate de premier rezultatele negocierilor purtate de reprezentantii statului cu "baietii destepti" asupra contractelor bilaterale incheiate cu Hidroelectrica. Concluziile ar putea fi rezilierea contractelor sau modificarea lor prin cresterea preturilor, reducerea cantitatilor si a duratei.

  • UPDATE Hidroelectrica a confirmat in mod oficial incetarea situatiei de forta majora."Conditiile hidrologice s-au imbunatatit in ultima perioada, atat pe Dunare cat si pe raurile interioare, iar prognoza debitelor medii lunare si sezoniere in regim natural, realizata de catre INHGA, este usor favorabila pentru luna mai 2012, astfel incat conducerea companiei Hidroelectrica SA considera ca sunt indeplinite premisele necesare pentru incetarea situatiei de forta majora incepand cu luna mai 2012. Avand in vedere faptul ca si gradul de umplere a lacurilor de acumulare a inregistrat un trend crescator, Hidroelectrica SA a notificat partenerii de contracte in legatura cu incetarea aplicarii clauzei de forta majora incepand cu data de 1 mai 2012. In aceste conditii, livrarile de energie electrica ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal", se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

La sfarsitul lui septembrie,Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din ultimele luni.

In acel moment se aflau in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu baietii destepti), cat si cele de pe piata reglementata. Hidroelectrica a livrat intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.

Clauza de forta majora a fost aplicata in toate contractele de vanzare a energiei electrice incepand din septembrie.

Hidroelectrica a prelungit la sfarsitul lunii martie situatia de forta majora invocand o reducere a productiei energiei electrice cu 40% din cauza debitelor scazute ale apelor. "Deficitele hidrologice inregistrate in primele doua luni ale anului, atat pe Dunare cat si pe raurile interioare amenajate hidroenergetic, au impus prelungirea, si pentru aceasta perioada, a situatiei de forta majora declarata de catre Hidroelectrica la data de 30 septembrie 2011", a aratat Hidroelectrica. Potrivit companiei, situatia creata a determinat o reducere medie de circa 40% a productiei de energie electrica in aceasta perioada, comparativ cu valoarea productiei medii multianuale.

Pe de alta parte, in ultimele luni, reprezentantii Ministerului Economiei si ai Hidroelectrica au purtat mai multe runde de negocieri in vederea rezilierii sau modificarii contractelor bilaterale. Potrivit surselor HotNews, initial s-a negociat majorarea preturilor la energie de la 120 lei/MWh, la 155-158 lei/MWh. In ultima perioada, insa, reprezentantii statului au incercat sa forteze o crestere si mai mare, pana la 170-180 lei/MWh.

  • Potrivit informatiilor HotNews, negocierile au ajuns la final, iar zilele urmatoare premierul va prezenta public concluziile.