Grupul petrolier ungar MOL sugereaza ca s-ar putea retrage din proiectul Nabucco, din cauza numeroaselor incertitudini care planeaza asupra acestui gazoduct care isi propune sa reduca dependenta europenilor de importurile rusesti de gaze naturale, relateaza AFP.

"Sunt multe incertitudini in jurul acestui proiect care sunt dificil de ignorat", afirma Mol, intr-un comunicat difuzat marti.

"Atat finantarea cat si aprovizionarea cu gaze sunt nesigure", adauga compania ungara.

Acest anunt intervine la doar o zi dupa ce premierul Viktor Orban evocase retragerea firmei din proiectul international.

"Nu sunt un expert in materie, dar cred ca societatea ungara MOL va parasi proiectul", afirmase acesta, luni seara, la Bruxelles. "Nabucco este in dificultate", potrivit sefului guvernului conservator de la Budapesta.

"Ramanem interesati de diversificarea aprovizionarii cu energie (...), dar, in calitate de companie privata independenta, trebuie sa justificam" investitiile in fata actionarilor, explica MOL.

Grupul va publica un alt comunicat asupra acestui subiect in cursul acestei zile, a declarat un purtator de cuvant al companiei, pentru AFP, fara a dori sa faca alte precizari.

Proiectul este sustinut de societatea Nabucco Gas Pipeline International GmbH, fondata in 2004, la Viena, de austriecii V, ungurii MOL, romanii Transgaz, bulgarii Bulgargaz si turcii Botas. In proiect este implicata si compania germana RWE.

Nabucco se confrunta de mai multi ani cu probleme in ceea ce priveste asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale si a fost amanat de mai multe ori.

El este in concurenta cu proiectul South Stream, sustinut de gigantul rus Gazprom si italienii de la ENI, care doresc si ei sa exploateze gazul din Marea Caspica.