Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, acordarea unui ajutor de stat, pentru anul 2011, in vederea inchiderii minelor de carbune neviabile din cadrul Companiei Nationale a Huilei SA Petrosani (CNH), a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Pentru 2011, suma totala a ajutorului de stat este de 127,2 milioane de lei, fonduri alocate prin bugetul Ministerului Economiei.

Ajutorul de stat se acorda pentru acoperirea diferentei dintre costurile de productie previzibile si veniturile previzibile, precum si pentru acoperirea costurilor exceptionale.

Exploatarile miniere necompetitive ce urmeaza sa fie inchise pana in anul 2018 sunt Petrila, Uricani, Paroseni. Planul de inchidere realizat de CNH Petrosani pentru aceste unitati include disponibilizarea a 3.300 de angajati, pana in 2018.

Comisia Europeana a aprobat, in februarie 2012, acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale Companiei Nationale a Huilei (CNH). Comisia a decis sa considere ajutorul ca fiind compatibil cu piata interna pentru perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2018.

In 2011 Compania nu a beneficiat de ajutor de stat. Ajutorul platit efectiv trebuie sa faca obiectul unei corectii anuale, pe baza costurilor si veniturilor efective, pana cel tarziu la sfarsitului anului de productie de carbune care urmeaza anului pentru care a fost acordat ajutorul. Ajutorul de stat pentru 2011 se operationalizeaza prin Hotararea adoptata marti de Guvern.

De asemenea, in februarie 2012, Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat de 213,085 milioane de lei CNH. Diferenta dintre suma acordata deja, pana la suma totala de 1,17 miliarde de lei, va putea fi alocata pana la sfarsitul anului 2018.