VIDEO UPDATE Comisia Europeana a demarat investigatii aprofundate legate de contractele cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica: Exista indicii ca statul ar fi influentat deciziile

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 25 aprilie 2012, 13:45 Economie | Energie


Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, informeaza Comisia Europeana. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. "Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", mai arata Comisia.

Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit Comisiei, initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

 • "Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna", a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia .
UPDATE Arcelor Mittal a transmis un punct de vedere in care arata ca "suntem convinsi ca am au beneficiat de niciun ajutor de stat". Arcelor Mittal a transmis un punct de vedere in care arata ca "suntem convinsi ca nu au beneficiat de niciun ajutor de stat". "Vom formula un raspuns la decizia Comisiei Europene in timp util, de indata ce vom intelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru Comisia Europeana, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar dupa ce toate partile raspund. Suntem convinsi ca nu am beneficiat de niciun ajutor de stat in aceasta situatie si vom continua sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca pozitia noastra este inteleasa. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de facut".

UPDATE 2 Alro a transmis un punct de vedere in care arata ca "din analiza noastra nu rezulta in niciun fel ca am fi beneficiat de vreun ajutor de stat". "Asteptam confirmarea oficiala si detalii din partea Comisiei Europene. Suntem pregatiti sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana pentru lamurirea tuturor aspectelor. Din analiza noastra nu rezulta in niciun fel ca am fi beneficiat de vreun ajutor de stat".

UPDATE 3 Consiliul Concurentei informeaza ca a colaborat cu Comisia Europeana si a transmis informatiile solicitate, pe baza carora forul european a declansat cele cinci investigatii privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica. "Comisia Europeana avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferentiale de catre Hidroelectrica, suspiciuni generate si de plagerile depuse de Fondul Proprietatea. Ca urmare, Comisia Europeana a declansat investigatii pentru a stabili daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei", arata Consiliul Concurentei.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana are competente exclusive privind autorizarea ajutoarelor de stat revin Comisiei Europene.

"Noi am asistat Comisia Europeana in analizarea informatiilor in cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienti in dauna concurentilor" a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In prezent, contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate atat de Comisia Europeana din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practice anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

UPDATE 4 Reprezentantii Fondului Proprietatea considera anuntul Comisiei ca fiind o veste foarte buna. "Este o veste foarte buna faptul ca sunt investigate contractele bilaterale ale Hidroelectrica, avand in vedere eforturile continue nu numai din partea Fondului Proprietatea, dar si din partea FMI si a altor organizatii internationale, interesate de reforma intregului sector energetic. Este foarte clar ca Romania are nevoie de mai multa energie electrica si ca singurul mod de a o obtine este prin realizarea unor noi investitii. Singurul mod de a realiza aceste investitii ar fi prin introducerea unor tarife rezonabile si corecte, astfel incat sa poata fi acoperite costurile uriase pentru constructia unor centrale electrice noi si, in acelasi timp, cei care investesc sa beneficieze de profituri rezonabile. Deci, aceasta miscare reprezinta un pas foarte important spre reformarea intregului sector si va avea un efect pozitiv pentru Romania", a declarat Mark Mobius, Presedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group.


In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.

ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele intre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata. Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.

Potrivit informatiilor HotNews, o investigatie vizeaza contractele cu traderii, doua cu ArcelorMittal si Alro si doua cu termocentralele Deva si Paroseni de la care Hidroelectrica achizitioneaza energie scumpa.

"Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata", mai precizeaza Comisia.

O parte a contractelor au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE. Cu toate acestea, pe baza dispozitiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a Romaniei, Comisia are competenta de a investiga preturile la energie electrica care au fost aplicate in baza acestor contracte.

De indata ce aspectele legate de confidentialitate vor fi clarificate, versiunea neconfidentiala a deciziilor va fi pusa la dispozitie in Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul DG Concurenta.

Hidroelectrica vinde energie ieftina si cumpara energie scumpa

In activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde energie  hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). De exemplu, la o cantitate de 22 Twh vanduta intr-un an, 19  Twh reprezinta energie hidro, iar restul termo. Formand acest mix de energie, Hidroelectrica contribuie la finantarea termocentralelor. Fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a obligat Hidroelectrica, in 2008, sa cumpere, pentru o perioada de zece ani, electricitate scumpa de la  termocentrala Paroseni,  iar cantitatea cuprinsa in contract este de 1 Twh anual. Insa, un contract asemanator, tot pe 10 ani, a fost incheiat si cu Electrocentrale Deva. Acest contract a fost incheiat sub mandatul lui Adriean Videanu.

 • Pe langa ArcelorMittal si Alro, au mai beneficiat de energie ieftina companiile Energy Holding, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Electromagnetica, Alpiq-urile (Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie), Euro PEC si EFT.
 • Dintre traderi, Energy Holding este cel mai mare cumparator de energie cu o cantitatea de circa 4 Twh.  Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii  destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu.
Pana anul trecut, erau mai multe contracte in derulare. Insa, in decembrie, Hidroelectrica a reziliat 4 contracte: cu Luxten Lightning, cu Salrom, cu CLMB Patinoar Brasov si cu CNH . Luxten Lightning a renuntat singura la contract ca sa "nu-si compromita imaginea".

 • NOTA HotNews a solicitat puncte de vedere pe acest subiect Guvernului, Ministerului Economiei si companiei Hidroelectrica. Pana la ora 18.00 niciuna dintre aceste institutii nu a transmis vreo pozitie oficiala
Vom reveni cu amanunte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3399 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Trafic de influenta, etc... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 14:07)

  kansas [anonim]

  ''Exista indicii ca statul ar fi influentat deciziile''

  Si ''statul'' (din acea perioada) cine e? - nominal daca se poate : ministri, secretari de stat, directori...PM, etc...

  SRI, DNA, presupun ca au toate datele...sau incaseaza sume uriase de la buget (pentru stat) degeaba ??

  Vrem nume !!! Toata reteaua !!!
  • +4 (4 voturi)    
   Chiar daca aflam.... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 14:52)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui kansas

   ...nume, tot pe banii nostrii s-au facut magariile.
   Daca acestea vor fi descoperite de catre cei de la CE si Romania va fi amendata, cine credeti ca va plati amenda? Ati ghicit, tot noi.
   Halal dreptate, halal sistem politic.
   Revotandu-i pe ei, vom plati tot noi. Care ei? Pai ei, toti politicienii din toate partidele.
 • 0 (4 voturi)    
  oare cine-o fi"influentat" ?! (Miercuri, 25 aprilie 2012, 14:48)

  costica [anonim]

  Cine reprezinta "statul" despre care vorbeste CE ?!
  Oare cine ??!
  Ma indoiesc eu ca este vorba despre niste neica nimeni, sau este vroba despre persoana cu biroul la Palatul Cotroceni fara de care nimic nu a miscat in astia 3 ani jumate in tara roamneasca ??!!!
  Altfel, de ce si MRUtine la secret "Raport legat de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica" ??!!
  Si pe romani ii "trateaza" cu scaderi de salarii, cu masuri de austeriitate, cu imprumut urias la FMI de 20 miliarde Euro !!!!
  IPOCRIZIE portocalie!!!
  Guvernarea in Romania nu este deloc in folosul celor care-i trimit pe astia la guvernare, ci in folosul lor si al clientelei pusa la furat banii publici!!
  • 0 (6 voturi)    
   observatie (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:03)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui costica

   Nu stiu cine reprezenta statul in fiecare din contractele alea dar Comisia Europeana a demarat investigatia la solicitarea lui Basescu.
   In rest, poti sa bati campii cat vrei cu pareri si elucubratii rosii, verzi sau portocalii, la alegere.
   • +1 (7 voturi)    
    de unde le mai scoti? (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:34)

    cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui mihai

    imediat o sa spui ca BAsescu a cerut arestarea lui in dosarul flota, ca da inapoi casa din Mihaileanu si ca o sa ne spuna de unde a avut fica lui 1 milion de euro sa ii dea pe apartament..
    Da.. poti sa bati campii cat vrei, ca vad ca e la moda.
  • +1 (3 voturi)    
   am aflat! (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:53)

   curios [anonim] i-a raspuns lui costica

   tocmami mi-ai spus ca D.I.Popescu e la PDL, ca a fost ministru intr-un guvern PDL si ca PDL a fost la guvernare in 2001-2002. SI tot PDL a reziliat contractul de gaze cu Winterthur si l-a schimbat cu Gazprom.
 • +3 (3 voturi)    
  Oligarhie (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:02)

  laur [anonim]

  Romania a fost si este condusa de oameni ce au grija de interesele proprii. Degeaba ne agitam noi cu proteste si cu alte comentarii, mai ales online, pentru a schimba ceva sau pentru a fi demascati vinovatii. Am fost si suntem manipulati intr-un mod interesant, in care mondenitatile si scandalurile ocupa pozitii fruntase prin mass-media. Romania are nevoie de comisii internationale care sa vegheze si sa reglementeze actiunile statului intrucat s-a demonstrat in mai multe randuri ca managerii nostrii, numiti politic, nu detin competentele necesare, in special la Hidroelectrica. Nu vreau sa mai intru in subiectul eternei corputii, care se pare ca nu are nicio solutie. Sunt dezamagit ca trebuie sa vina altii sa curete mizeria facuta de noi. Dar poporul nu are nicio vina, mergem si votam si timp de 4 ani simtim gustul amar al dezamagirii.
 • +4 (4 voturi)    
  Dilema (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:05)

  Paul [anonim]

  Cand Comisia Europeana, FMI, CEDO si alte organisme internationale fac ceea ce in mod normal, etic, legal si responsabil ar fi treaba statului roman, eu ma intreb: CE NEVOIE MAI AVEM DE GUVERN, PARLAMENT, PRESEDINTE?
  • +2 (2 voturi)    
   clarificare (Miercuri, 25 aprilie 2012, 15:39)

   razeshu [anonim] i-a raspuns lui Paul

   nu noi avem nevoie de ei ci ei de noi. De capul lor nu ar produce suficient cat sa puna de-ale gurii pe masa la copii. Asta-i rezultatul votului pe 1l de ulei si 1kg de faina. Lor le ramane MW.
   Apoi ni se ofera la vot numai analfabeti si smenari de cartier si ni se scot ochii ca traim asa cum am votat. De parca face vreo diferenta ca votez unu fara BAC in locul celui cu 5.60 media generala. Lihnitii se tot minuneaza la telenovele si talkshows in timp ce contoarele hidroelectrica se nvart in conturile baietilor destepti.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu avem alternative (Miercuri, 25 aprilie 2012, 22:47)

    etre [anonim] i-a raspuns lui razeshu

    Asta cu votul pe stiu eu ce mici si micimi este deja o poveste lipsita de imaginatie si plictisitoare. Problema mare nu este ca 3 analfabeti au votat dupa cum le-a cantat stomacul. Problema este ca nu se ivesc alternative.
    Personal urmaresc si ma implic in initiativele politice noi. Am idei , am o conceptie, dar nu ai cum sa concurezi politic si financiar un sistem conrupt deja adanc incetatenit. Pt asta trebuie sa se schimbe regulile jocului sau sa treaca o perioada substantiala de timp pana ne mai civilizam.
 • 0 (0 voturi)    
  OPCOM (Miercuri, 25 aprilie 2012, 16:41)

  ion [anonim]

  intrebare:
  de ce OPCOM a permis tranzactii care sa fie sub pretul pietei?
  mrejele sunt toate in curtea statului si va urma tot o vanatoare de vrajitoare ia platnicii vom fii cu totii din pacate!
 • +1 (1 vot)    
  nedumerire (Miercuri, 25 aprilie 2012, 17:29)

  bunul simt [anonim]

  ce ma frapeaza pe mine e urmatorul fapt: hidroelectrica e companie de stat, deci a noastra a tuturor. cum e posibil sa aiba contracte secrete, sau clauze secrete. wtf? e de STAT!!! e a noastra. ar trebui sa vedem toate contractele online si bilantul contabil la fel. cum adica secrete. tot scanat si publicat. transparenta. si e valabil pentru toate companiile si institutiile de stat (adica platite din banii nostri). sa vedem listele cu salariile parlamentarilor si declaratiile lor de avere, sa vedem pe ce cheltuie banii CFR, sa vedem clauzele privatizarii petrom. tot tot tot ar trebui sa fie public. in afara de bullshit NU EXISTA NICIUN MOTIV pentru care aceste informatii nu sunt publice!
 • 0 (0 voturi)    
  obositor (Miercuri, 25 aprilie 2012, 17:41)

  drt [anonim]

  no stati ma oameni buni putin...daca exista acolo la UE niste mahari cu "bile" puternice si cu oare'sce interese se va misca ceva(ce? ,nu stiu pt ca nu sint informat..ca de altfel si voi),dar nu spre noi ci spre ei ...voi nu ati inteles inca ca noi vom fi sclavi indiferent ca sintem in sfera de influenta a UE, a rusilor, a americanilor...sclavi scrie pe noi(da poate om avea noroc si ne trimite si noua D-zeu un Moise asa ca la evrei,ca altfel vb cintecului"in alta viata"
 • 0 (0 voturi)    
  si-au dat seama (Miercuri, 25 aprilie 2012, 22:37)

  gopo111 [utilizator]

  in sfirsit ca romanii ii trag in p...iept pe m UE, si cer investigatii, au tras romanii in piept pe fmi de ce nu ar trage pe ue daca iese un ban, nu conteaza culoarea politica bani sa iasa


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by